Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, April 14, 2011

Udang Galah Bersama Timun..Menu enak turun temurun

Menu yang wajib dimasak bila ada kedua2 bahan ni serentak kat dapur..
zaman berzaman dah mengadap menu gini,memang tak jemu2 tekak melayan..
Di samping rasa udang galah ni diganding enak bersama sayur timun,ia juga boleh dimasak untuk cover line masakan udang supaya kelihatan banyak berbanding kalau masak udang sahaja..maklum,harga udang galah sekarang ni kan mahal bebeno..
Jadi dimasak gini dapat laa banyak..kann..semua puas makan!
Lepas tu kan..menu nih 2 dalam 1 laa kiranya..dah ada udang sebagai lauk dan timun sebagai sayur..
Err..yang susah dapat udang tu..tengok2 udah ler yer..kali ni tak seksa mata semua orang..takde amik gambo isi udang ye..tak kejam,kan kan?hik.. ^_^


Yang bestnya..part hirup kuahnya tu,bayangkan rasa manis isi udang galah dengan rasa kuah yang agak masam dengan asam keping/gelugor..dan sedikit rasa timun..
Erhhmmm..memang sedapp!


Resepi pun simple2 aje..malas bebno den nak ngarang ayat nulis resepi nih..haha..Macam biasa,tomato fresh dari ladangku itu turut interprem..sementara masih ada stok nih memang nak aje buh semua masakan ngan tomato..
Agak2 buh atas kek sebagai deko,munasabah tak?muehehe...

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

Sidratul Muntaha said... [Reply to comment]

kau buat aku meleleh!
udang galah mmg sedap!
tolak la tepi daging ke ape ker..
mmg terbaek!
champion!

nur easy said... [Reply to comment]

tu dia.. beso udangnya..;)

izahdaut said... [Reply to comment]

woit..tak bagi resepi lagi kejam!!! huh

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Asalamualaikum.yo lee mana nak cari kat cini udang galah..Kl ni mahal gileeee..dah le Fv udang..ank2 suka sagat.. baru je cakap mlm tadi, abg lama x mkn udang besauuuuu ..

aizura said... [Reply to comment]

buat gegar perut pepagi nie sue... cni mmg susah ckit nak dpt udang beso gini.. blh dpt pon mahai... makenyer tgk je lah.. wawawawwa..

K.Nor said... [Reply to comment]

izah... td kata nak baling C4... mananya? ke tertinggal dlm flight? :)

Mas said... [Reply to comment]

tutup mata lagi.....
tapi aku ada bau udang galah...
tunggu jerk tuan rumah pelawa....
nasi dah bawa ni sepinggan...

Mamasya said... [Reply to comment]

Waduh besarnya udang Hasue hidang tu..rasa nak kail je dari PC ni..hi..hi..
jimat masa masak sekaligus dgn timun..2 in 1

ima said... [Reply to comment]

kalau udang galah masak apa2 pun sodapkan sue...tapi kalau nak yang kurang lemak tu leh lah cuba masak mcm nih...mcm dah terasa je kat tekak ni...huhu

inaku79 said... [Reply to comment]

udang owh udang...kenapa ko begitu menggoda?!

sane murah ke udang galah?

nOORsha said... [Reply to comment]

walo ko tak tayang isi, walo ko tayang janggut udang galah sekalipun, aku tetap merasekan ko kejam wahai besan.. huwaaa!~

hani said... [Reply to comment]

haiyakkkk...udang galah laaa...jap2 nak amik sauh..kasi angkut semua udang...muhahahahha

♥♥azatiesayang ♥♥ said... [Reply to comment]

salam hasue..besau udang tue..puas makan!

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...
hasue tak baik tau buat cam gini. Dah buat org terliur tapi resepinya tak dikasi. Tak baik kedekut. Tuhan marah..

Kak Rose said... [Reply to comment]

menjejeh air liur tengok udang berposing! x kejam ke namanya tu?

~Norul Mas Hana ~ said... [Reply to comment]

sedapnyer udang besor...huhu..brp ekor lg ada tu? hehehe

Nieza said... [Reply to comment]

perghhh sedap ni...jamu mata jerlah kita kat sini..hehe

azian said... [Reply to comment]

sedap nya....teringat la makan udang galah sarawak dulu.....

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, bz ke tuu..wah tayang udang galah lagi ni, terasa cam nak g pancing je kat umah sue tu heheh

a,a mmg betul lah kalo ada timun tu bmpk cam bnyk udangnya, tak kan nak cedok udg jekan, kena lah cedok timun sekali sekala heheh

Kamsiah said... [Reply to comment]

udang tu masak apa pun sodap..yolah mahal bkn main harganya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...