Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, April 20, 2011

Resepi: Puding Karamel.. lagi!

Bila aku letak '..lagi' kat tajuk entri biasanya aku merujuk kepada resepi yang sama ataupun menu berulang yang mungkin aku dah edit atau tak edit langsung sebab dah memenuhi selera penduduk kampung kat umah nih..biasanya menu berulang ni akan berlaku jika resepi tu sedap dan di request oleh mereka..mereka merequest,aku tumpang la makan..kire terpaksa laa tu kan..dalam keterpaksaan abis jugak laa sebekas puding..muahaha..

Kali nih aku guna resepi sebelum ni juga cuma gaya penyampaian bahasa dan bahan2 sedikit derhaka..derhaka yang membawa berkat gitu..sebab hasilnya bukan je sedap ke anak tekak nih..tapi ke ibu tekak dan saudara maranya sekali..lantak korang laa nak paham ke tak apa aku merapukan nih..hahaha..

Sedapkan makan puding sejuk2 gini tatkala kepanasan membahang..kemanisannya tu kena pandai adjust kat karamel yer..nak kurang manis,kurangkan gula sikit atau buh laa airnya lebih..aku rasa susu manis ni menyumbang juga kehalusan tekstur puding tu agar lebih halus sebab ada sekali tu aku cuba kurangkan susunya hasilnya kurang memuaskan..lubang sana sini lebih dari sepatutnya..jadi aku tak syorkan korang kurangkan sukatan krimer pekat manis tu yer..nak kurang manis,adjust tang karamel ok..harap maklum..

Terima kasih pada penyumbang resepi asal emee nih..leh tengok aku wat sebelum nih kat sinun(klik)

Resepi Puding Karamel
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

* 3 sudu besar gula pasir - untuk dibuat gula hangus/karamel
* 1 tin susu(krimer) pekat manis(tin kecil)-atau 3/4 tin sederhana
* 7 biji telur ayam
* 1 cawan air
* 1 sudu esen vanila
* 1 sudu teh tepung kastard

Cara-cara

1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan. Pastu bila dah cair... lenggang2 loyang tu biar gula tu rata. Bila gula dah hangus(keperangan) keseluruhannya,tambahkan 2 sudu besar air. Ketepikan..nanti ia akan cair sepenuhnya..
2. Telur dipukul sedikit sahaja,cukup kuning dan putih telur sebati..pastu masukkan esen vanilla dan susu pekat tadi. Kacau rata guna senduk,baru masukkan air..kacau sampai sebati.
3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi....adalah disyorkan puding tadi ditapis semasa menuang ke dalam loyang/bekas yang sudah berisi karamel tadi
4. Bakar menggunakan kaedah bain marie pada suhu 170c selama 45-5o min bergantung oven masing2 dan saiz bekas..
Puding sudah masak apabila permukaannya tidak bergoyang lagi..sejukkan dan telangkupkan di atas pinggan sesuai dan lebih enak dihidangkan sejuk2..
Selamat mencuba!

Tekstur yang lembut dan hermmmm..mmm...dan urmmm..*speechless
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

Naz said... [Reply to comment]

Assallamualaikum Sue..
Mmg best makan puding ni dikala cuaca panas sebegini..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Fuhh sedapnya kak sue,teringinnyer nk try,tapi bila ushar 7biji teluq ayam,teruih ergh,telan ayaq liuq..Ketaq tangan n lutut nk pecah teluq yg tinggai x brpa biji dah tuh..hihi..

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

alahai.. sedapnyer tgk puding karamel sue.. kalu kzura buat rasanyer x sesedap sue punyer kot.. acu try test pos ke akak puding tu.. kesiannnn kt akak.. uhuk uhuk..

cik cek said... [Reply to comment]

Fav pudding anak bujang kak cek ni....tapi lama dah tak buat...

izahdaut said... [Reply to comment]

7 biji te..te...te...telur?
pengsan..bangun balik..
tapi siyesss licinnn je texture dia kan

Nieza said... [Reply to comment]

tu diaa lawanya puding ni...terpegun jap kalau buat boleh ker nk jadi lawa mcm ni..haha memang pakar la sue ni...terasa sejuk dh tekak ni tgk puding yg sedap ni...hehe

tun_telani said... [Reply to comment]

fuhhh,,,, tun pun tergezut nih tgk 7 bijik telur tuh.. huhuhu... pikir 2 kali nk wat nih.hehe...

kak sue,, ok mende nyer tenet nih. dlm sehari ada la sejam dpt tenet laju (time tu laa nk update, time tu jugak nk komen2 dapur org..) sejak 2-3 hari ni dia wat mengong duk putus2 je line =(

nape x kuar gak ek gambo.. tun dh try dh kecikkan size gambo tu b4 upload. biasa gambo akak brp size? skrg tun resize dr 3MB je dlm 5-6ratus KB.

Daniera said... [Reply to comment]

lawa la puding kak sue nih. sy buat gula nya mcm dah terlebih kuning. huhu...

Mas said... [Reply to comment]

sue...banyaknya ayam kau bertelur....
nak pengsan aku tengok telur yg banyak tu....
tapi...cantik la puding kau tu...
hulur la kat aku seketoi....
aku nampak kat dalam freeze tu..muahahaha..
jangan kedekut...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...tgk puding sue mesti membuat akk terlrteguk air liur hehehhe. tektur nya mulus je, mesti nyaman je tekak kalo dapat merasa barang sekeping dua puding ni heheh

Akk pun suka ngan resipi eme ini, tak payah gula dah dlm puding tu

LindaRahim said... [Reply to comment]

nganto puding karamel kat kak jee je ke? kat sy x anto? hihi..

Dayang Ctsha said... [Reply to comment]

Salam Sue

Nak nanyak 1 gelas gula bersamaan dgn brapa gm...takut sik cun sukatan...sik jadi kek kelak...kak ya 1 cawan brapa gm???

Makasih Sue..

aaa said... [Reply to comment]

Tepung kastard nk msuk bile ek?sy bancuh skali ngn scwn air tu.xtaw jd ke x.kt ats dapur.nnt klu.hasilnya superb sy komen kt sini.klu hasilnya nan hado.uat snyp dh la.haha..dh 3 kali sy try uat puding nie ngn plbgai resepi yg brlainan.resepi sue telurnya byk n xgne ssu cair.xpe nk try resepi nie dlu.mne taw kot2 mnjadi.pyh btl nk dpt tekstur puding yg gebu n xde lubang.huhu..

Anonymous said... [Reply to comment]

mtak izin share3 resepi ye kak..nk try ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...