Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, April 25, 2011

Resepi: Puding Jagung

Selamat petang .. :)

Hari ni nak kongsi satu resepi puding jagung yang amat simple pimple dimple sekali..
Bahan2 tu masukkan sekali dalam periuk..tinggal kacau jer sampai pekat..biar benar2 pekat..baru tuang ke dalam acuan..

Buat puding nih pun tidak dirancang..memandangkan jagung dalam tin tak habis2 dimakan..risau ia terbuang begitu saja..tu yang tiba2 teringat Cheq Anna(geng Ryo) yang bertanyakan resepi puding jagung nih beberapa hari lepas..ke,2 minggu sudah..muahaha..mahap laa ye kalo lama responnya..kite nak bagi resepi tanpa dicuba terlebih dahulu nih rasa tak pasti lak nanti..dah cuba baru leh komen..ye tak?hehe..

Tapi bila buat puding jagung kat umah ni masalahnya adalah tukang makannya tak ramai..atau lebih tepatnya,aku je yang terpaksa makan lebih..huahua..meh laa sapa2 penggemar puding jagung tu..ada lagi dalam esbok tu haa..hehe

Kali nih aku guna mould silikon versi tecik2 nih..untuk satu adunan ni dapat laa lebih kurang 6 bekas..memang senang nak keluarkan dari acuan,cuit sikit aje dah elok jer tergolek..kan kak nor kann..(saje nak bagi korang yang belum ada mould silikon tuh panas sket..ngahaha..)

Resepi nih aku amik dari F&N@myresipi.com.. bukan produk f&n yer..tapi nick dia jer gitu..tapi tak tau ler kalo2 dier keje syarikat tu kan..hehe..Terima kasih kerana kongsi resepi nih..cekedaot!untuk melihat hasil rakan2 lain yang sudah mencuba,boleh la klik pada link yang disertakan di bawah ini ya..

PUDING JAGUNG
Resepi: F&N@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( sefamily )

* 1 cawan tepung kastad
* 1 cawan jagung manis
* 3/4 cawan gula
* 3 cawan air
* 1 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.>hasue tambah satu sudu makan marjerin setelah adunan pekat.
3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.

Yumm!enak dimakan sejuk..
Tapi kalau ada kuah kastad macam lagi best je..hehe
Kalau nak jagung lebih..boleh jer rasanya kalau nak tambah kuantitinya kan kan..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

33 Komen Di Sini:

Azita Zain said... [Reply to comment]

Sue...jagung manis tu yang whole kernel ke ataupun yang dalam bentuk krim tu? hehehe...anak2 suka puding jagung ni..

izahdaut said... [Reply to comment]

lawonyer puding ko tu mek. licin je aku tengok. pastu nampak gebu kulit lluarnya tu. sedap ye?

soalan aku pun sama ngan kaka azian tu

K.Nor said... [Reply to comment]

mmg best puding jagung ni.. sue.. cantik SM tu :)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..nmpk sedap n mulus je puding tu, tak beshhkan bila msk2 kita sorang je kena mkn byk..kalo kita sikit, org lain mkn byk, mmg puas hatikan sue

♥♥azatiesayang ♥♥ said... [Reply to comment]

salam hasue...K.atie pon cdgnya nk buat puding jagung gak ptg nih!hihi

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,kalo puding tuh,leh ajer wat,tapi SM tuh yg jeles,kelmarin g jusco ushar2 xda lak,kat daiso da la,tapi cinonet bangat..Mehla cikit puding nih nak rasa,xbis lagi kan.

Mas said... [Reply to comment]

sue..aku dah lama tak buat puding jagung..
sedappnya tengok...
meh sebiji...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said... [Reply to comment]

dah lama tak buat puding jagung...nanti boleh cuba resepi ni pulak...

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

hai sue- ye le senang kan pakai acuan cam tu..nak kuarkan pun x le terkial2 di buatnya..puding jagung sdp wagi je bau nya..sofea ni pengemar jaggung...nak mkn dgn kuah kasted pun sdp ni..

Wattie said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Menarik nampak puding tu....nyaman jer tekak ni haaa......

Wattie said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Menarik nampak puding tu....nyaman jer tekak ni haaa......

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

sue.. kali ni kzura x mau ngendeng2 puding tu.. tp nk ngendeng2 silicon mould tu.. boleh?.. ekeke..

tun_telani said... [Reply to comment]

tun suke niiiii~~~~~~~ xhbs?? meh bak sini tun tlg perabihkan.. kalau guna cream corn lagi lajuuuu tun ngadap.. hihi..

lina_pg said... [Reply to comment]

tak abes ek..meh anto mai sini la.Puding jagung peberet abg long..satu loyang dia bleh mkn sorang jer.

Cheq Ana said... [Reply to comment]

saya mesti pilih..eh slp..mesti buat..wallahh..nyummy

MamaFaMi said... [Reply to comment]

I likeeee!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Azita Zain
sy guna yg whole kernel je kak..tapi kalo guna yg jagung krim tu mesti lg sedap!

Roses_Leo09 said... [Reply to comment]

salam sue
saya dah cuba tapi lembik sikit la. huhuhuhu .....
mcmana sue buat nampak cantik mcm tu?

HaSue said... [Reply to comment]

@Roses_Leo09
w'kumsalam..lembik ke?erm..lain kali cuba kurangkan sedikit sukatan airnya,ataupun tmbh sedikit serbuk kastad ye..sy buat ikut sukatan resepi kat atas tu jer...lagi satu pastikan adunan bnr2 pekat sebelum tuang dlm acuan..ia dah membentuk kerap nipis gitu..kacau guna hand whisk lbh sng..selamat mncuba :)

Lelord said... [Reply to comment]

kat umah k.nor cantik, puding jagung kat sini pun cantik gak. ishh nape lela punya ketul2. lenguh dah tangan kacau spai kilat dan pekat. tp bile masuk dlm mould cam x menawan arr

CantekHouse said... [Reply to comment]

sangat menyelerakan...balik keje cuba buat...mesti sedap

Anonymous said... [Reply to comment]

sue,mak saya guna santan kalau puding jagung.biasala..org kedah ni cucur jagung,puding jagung ni mmg slalu dibuat..try la..lagi nyum2

zulkarnain zain said... [Reply to comment]

MuraH.......mUrAh.......MURAH....memang murah.....
mari beramai-ramai ke avon dan tupperware....sekarang hingga esok untuk dapat diskaun yang hebat.......menggunakan no.akaun saya.....
kalau beli avon 35 % diskaun.....guna arr no ahli avon zul " 9936735 "
kalau beli tupperware 25% diskaun guna arr no ahli tupperware zul " 320031 "
jika nak masuk jadi ahli pun boleh tapi jgn lupa letak no. upline tu no ahli saya ya....... tq so much.....
zulkarnain zain 010-4257525....
">9936735 = no.ahli avon zul<**>320031 = no.ahli tupperware zul<

aDisH.sHidA said... [Reply to comment]

shida dah cuba buat bru2 nie....tp lembut sedikit n shida guna butter...beza ke bila guna butter n marjerin...thanks kongsi resepi..mak shida suka...

ijA said... [Reply to comment]

nak copy paste resipi bulat2,gmbr x copy lah..n nak cuba jugak..

suka puding jagung..love it..thanks for share resipi..

Cahaya permata said... [Reply to comment]

bentuk puding di ats tu akak buat sendiri ke?wah,pandainya...

Azie said... [Reply to comment]

as salam. Banyak kali saya cuba puding jagung tapi macam tak berapa menjadi. Boleh cuba lagi sekali ni

Aida Lela said... [Reply to comment]

bahan2 dah ada..insyaAllah kalau takde aral. harini nak buat. hahahha.. ye ye je bagitau kat sini.

TQ share resepi

nenot said... [Reply to comment]

owh...senang jugak...selame nie tao makn jew..nk try wat petang nie :)

zahra said... [Reply to comment]

saya dh cuba, tapi lembik. x jd puding pon...

Fazliana Jamil said... [Reply to comment]

nak cuba la.. coz nampak mcm senang... :)

noha said... [Reply to comment]

MOHON RESEPI YE...THANKS

Adilah Manaf Celik Vitamin said... [Reply to comment]

Wah kegemaran saya sejak azali ni.

Maksimumkan Peluang Anda Untuk Hamil.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...