Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, August 14, 2010

Bingka Cheese Sarawak

Salam ujung minggu..!
Hari ni adalah besday anakanda puteri yg ke 6 thn..jadinya petang ni sementara menunggu waktu berbuka puasa kitorang melepakkan diri kat library di mana line tenetnya amat berdezup..dan di kesempatan ni laa aku amik untuk update blog..
Dan mengikut perancangan nak celebrate besday budak2 ni skali kat kepci jer nnti..hii..

Berbalik pada menu nih...dapat resepi dari koleksi lama..dan telah diubahsuai mengikut piawaian sukatan dan selera tersendiri..hehe.. guna cawan metrik aje..takde timbang2.eheh

Aroma semerbak jer ketika bingka nih hampir masak dibakar..rasa bingka nih lemak2 cheese gitu tapi tidak memuakkan..
Malangnya aku terlalu ghairah sangat nak update pun tapi aku lupa bawak resepi tu skali..huhu...kena laa tunggu dulu update nya kemudian yer..

Tekstur kek nih lembutt jek..mesti nak buat lagi n rasanya yg ori cheese dah cukup sedap..kalo nak best lagi boleh laa di marble kan..
My hb suka banget bingka2 jenis gini..so pasti akan ada ulangtyg lagi..lebih sedap selepas semalaman dalam peti ais..
Kalau kat Miri nun ada juga pernah jumpa org jual kat pasar malam..sepotong kecik dah 50sen..so berbaloi2 laa buat sendiri..insyaallah resepi akan dikongsikan kemudian..tunggguuu... :)

UPDATED:

Di sini baru berkesempatan di update kan resepinya bagi yg teringin nak mencuba yer..

Bingka Cheese Sarawak

Bahan A:
1 peket agar2 cap ros (13g)
3 cawan air
1 cawan gula pasir

Bahan B

250g mentega
250 cream cheese Philadelphia
½ tin susu pekat manis(jika ingin kurang manis,guna krimmer pekat pun ok)
1 ½ cawan tepung hong kong
3 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla/jus lemon

Cara2:

1. Bahan A dimasak sehingga mendidih dan ketepikan buat seketika
2. Pukul telur ayam sehingga kembang.
3. Masukkan mentega dan susu pekat manis. Pukul rata
4. Masukkan tepung,cream cheese,esen vanila dan pukul sehingga benar2 sebati.
5. Masukkan agar-agar (yang masih panas) sambil dipukul laju
6. Tapis adunan ke dalam loyang dan bakar didalam oven yg sudah dipanaskan pada suhu 175c selama satu jam atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
7. Selamat mencuba.. ^_^

NOTE:sukatan adalah menggunakan cawan metrik~

P/s: Nak gi blogrunning jap.. :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

45 Komen Di Sini:

MAMA 2 MIRZA said... [Reply to comment]

Waaaa... nampak sedap.. dan macam boley rasa je sedap... jangan lupa resepinya ya... huhu..

izahdaut said... [Reply to comment]

sabar menanti resepinya..huhu... tak sabar jugak nih

geraugebang said... [Reply to comment]

menariknya...tak pernah pulak kak gerau dengor.Nanti beri resepi yer...he he he...kak gerau...macam buat...kumpul resepi jer...ki ki ki

leen hussain said... [Reply to comment]

meleleh dah ni sue...huhuu

indahhouse said... [Reply to comment]

Salam ramadhan kak hasue,
saya mohon maaf atas salah silap saya ya kak.
saya dah terbau2 bingka cheese tu. huhu..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

salam sue..kuar juga petak ni, memang mengoda la bigka cis sue tu..hepi belated besday buat kakak ya

HaSue said... [Reply to comment]

Mama 2 mirza: resepi dah diupdate tu..selamat mencuba yer.. :)

izahdaut: selamat mencuba yer...x sabar nak tgk hasil izah nih..hehe

kak gerau:takpe..kumpul dulu kak...kang dah rajin bleh laa cuba buat.. :)

kak leen: lapp kak..kang batal posa..hihi

indah:wkumsalam nur...salam ramadhan juga buat nur...akak pun minta maaf kalo ada slh silap yer...bingka tu mmg wangi semasa dibakar tau.. :)

Kak rosaliza:wkumsalam kak...alhmdulillah..tembus gak akak kat sini..ehehe...tma kasih wish kat kakak yer.. :)

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Sue..
1. agar-agar tu, yang strip ye?
2. Kalau tak guna tepung hong kong, guna tepung gandum boleh?
3. Pukul tu guna mixer ke tangan je?

Sorrylah Sue, banyak benor plak soalannya...

HaSue said... [Reply to comment]

Mamafami: amboi mama...siap ada no soalan tu...senang tul nak difahami..hehe

1:agar2 tu agar2 yg serbuk
2:guna tepung gandum pun boleh..
3:Pukul tu guna mixer sebab nak telur tu kembang elok n masa masuk agar2 tu pun kena pukul cepat..
harap dah mjawab soalan2 mama ye.. :)

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Kalau dapat macam ni punya cikgu ler kat sekolah, garenti dapat A plus bila peksa! Loud and clear ticher.. tenkiu!

HaSue said... [Reply to comment]

Mamafami;haha..ada2 jek mama nih..jangan lupa tapis adunan masa nak masuk loyang yer mama..hehe

Roxane said... [Reply to comment]

salaam perkenalan hasue, teruja saya melihat kueh ini. saya nak tanya ada kah kueh ini process nye macam buat kek lapis? terima kasih

Masni said... [Reply to comment]

salam...bingka cheese ni nmpk mcm ada layer...nk bakar tu kena buat mcm kek lapis ke...tq

HaSue said... [Reply to comment]

@Roxane
salam perkenalan juga..
proses membuatnya sama seperti membuat bingka biasa...bukan sperti kek lapis yang perlu dilapis2..ikut jer step kat resepi tu ye..pastu nak hasil yg halus jgn lupa tapis.. slmt mencuba :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Masni
W'kumsalam..ohh,yg kelihatan berlayer tu sebab sy potong guna pemotong agar2 yg beralun2 tu..bila dipotong terhasil la bentul tu..kalau guna pisau biasa rata jer..hehe

Roxane said... [Reply to comment]

salaam hasue, saya teringin nk buat kueh ini saya tak ada tepung hongkong tapi boleh tak gunakan tepung gandum atau self rising flour. tks

Roxane said... [Reply to comment]

salaam hasue, saya dah buat kueh ini. sedap, lemak dan lembut. saya guna tepung gandum sebab tak ada tepung hongkong. terima kasih byk2 nk minta halal yea.

HaSue said... [Reply to comment]

@Roxane
w'kumsalam..sori lambat reply ye..trm kasih sbb dah cuba..mmg resepi asal buh tepung gandum..sy guna tpg hongkong supaya teksturnya lebih halus..hehe..
insyaallah..sama2 roxane

aiza said... [Reply to comment]

dah berbulan entry resepi ni tapi saya mintak izin copy ye resepi ni. nampak menarik dan lain dari yang lain

Anonymous said... [Reply to comment]

nampak menyelerakan.. kena pakai susu pekat atau susu cair?? klu pakai susu cair brp sukatannya?? adunan ni sesuai utk loyang brp inci??

ain's said... [Reply to comment]

bp lm ye spatutny bkar bingka ni ??? :)

HaSue said... [Reply to comment]

@aiza
silakan. selamat mencuba!

HaSue said... [Reply to comment]

@Anonymous
kan ada bgtau kat resepi tu..guna susu pekat..dgn sukatan sekali :)

HaSue said... [Reply to comment]

@ain's
sila rujuk resepi yer.. ia dibakar dlm 45 minit atau sehingga 1 jam..sebab ada oven yg panas dan ada jenis oven yg kurang panas pd suhu sama.tq

Cik Bulan said... [Reply to comment]

assalamualaikum, tumpang tanya cawan metrik tu cawan yg cmana???

Cik Bulan said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Cik Bulan said... [Reply to comment]

45 minit to 1 hour tp suhu brapa ye? 160 ke?

Deb said... [Reply to comment]

salam,
just nak make sure..semua adunan tu perlu tapis before dimasukkan ke dlm loyang..just curious..kenapa nak kena tapis eh?

*sorry soalan mengong..saya budak baru belajar..

ann swim said... [Reply to comment]

mcm best, nanti nk try lah.

Sipenta said... [Reply to comment]

Nelan aik lior

fairuse_puterisaifa said... [Reply to comment]

salam....sy nk ucapkn terima kasih byk2 sbb sudi share resepi ni.sy dh cube buat aritu tp tak bakar,sy kukus.pastu bwk la ke sek.bg cikgu2 lain rs n tak sangka diorg suka n byk plak tempahan yg diterima.terima kasih skali lg.mmg terbaikla bingka cheese ni,nk buat pun senang.

Travel&Food Lovers said... [Reply to comment]

salam kak hasue...

terima kasih atas resepi akak ni..dh lame sy mengidam...alhamdulillah,dpt juga sy merasa bingka cheese ni...

http://mytravelmyfood.blogspot.com/2012/09/bingka-cheese-from-sarawak.html

salmah saad said... [Reply to comment]

salam, nak gak cuba tapi saiz loyangnya berapa?

Iman Saheri said... [Reply to comment]

Salam pkenalan. Nk tanya...bakar biasa atau double boiler?

mama izz said... [Reply to comment]

salam sue...kalau kukus je boleh tak?sebab takde oven kat umah nie.. :(

Caroline Suppiah said... [Reply to comment]

Caroline........
saya vegetarian tidak makan telur....kalau tak masuk telur boleh tak?

Deanrafyqy Michael said... [Reply to comment]
This comment has been removed by the author.
Deanrafyqy Michael said... [Reply to comment]

timakasih banyak kongsi resepi ni. semoga Allah membalas keikhlasan Ha Sue dengan pahala di dunia & akhirat.

nor nazurah said... [Reply to comment]

Salam, saya nak tye boleh tak bg gmb agar agar cap ros tu?

shareiza shamsudin said... [Reply to comment]

Slm hasue..nk tnya sikit..selepas pukul tlr spai kmbang....butter perlu di pukul dulu atau terus mcm tu je...tq

HaSue said... [Reply to comment]

Waalaikumussalam.. maaf lambat jwb tp nak jwb juga..tujuan ditapis agar adunannya bnr2 halus agar teksturnya nanti halus juga bila sudah masak :-)

HaSue said... [Reply to comment]

Waalaikumussalam..
Sama2..alhamdulillah..semoga bisnes bertmbh maju :-)

HaSue said... [Reply to comment]

Waalaikumussalam.. akak paling suka blogger anta link report hasil percubaan sendiri.. tahniah dh berjaya buat n trm kasih :-)

HaSue said... [Reply to comment]

Wkumslm.. butter tu masukkan saja terus baru dipukul sebati ya

Unknown said... [Reply to comment]

Sis bingka betawi traditional punya resepi x De ke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...