Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, May 15, 2009

Susu Pekat Manis[Home Made]

Ehe..
Baru perasan petang tadi stok susu pekat manis dah abis..
Jarang beno kehabisan susu pekat tuh..
Yang wat cicah kuih getas2 tuh tin yang last rupanya..
Ingat malam nih nak buat Kek Batik Jawa untuk anak2 bawak gi sekolah sempena Hari Guru esok..adehh
Nak gi kedai alahai malasnya semata2 nak beli susu jerk..nak skip bahan tuh mmg x sedap ler kek tuh kang..
Nak wat kek lain majuk lak anak aku kang..


So carik,korek,gali kat tenet..kat myr jumpa resepi kak yani..tp kena guna susu segar la pulak..
LAGI ler tak adanya stok wat masa nih,kat kedai pun selalu kehabisan..

Jumpa resepi nih,kat baking beauties..sibbaik ade stok susu tepung!..selamatttt..
Memang ade iras2 susu pekat dalam tin..nak kate 100% tuh tak gak kot,sebab tepung susu kan dah ada perasa masing2..tp sedap laa pulak..
Kalo nak cair lagi bleh tambah sedikit kuantiti air tuh..

Close up sket..cam lain plak kaler nyer...penataan cahaya krg memuaskan.hehee..

Nih resepinya..juga dlm sukatan gram..

Bahan2:
  • 1 Cawan / 100g Tepung Susu
  • 2/3 Cawan / 125g Gula Halus
  • 1/3 Cawan / 50ml-60ml Air Suam (sori..aritu aku silap taip daa..)
  • 1/4 Cawan Marjerin
Cara2:
  1. Masukkan air suam DAHULU ke dalam pengisar(blender),diikuti dengan bahan2 lain-gula halus,tepung susu dan marjerin
  2. Kisar sehingga semua bahan halus dan creamy.(kacau jika perlu)
  3. Sedia untuk digunakan atau disimpan dalam bekas udara dan tempatkan di dalam peti sejuk anda.
P/s:Jangka ketahanannya mungkin tidak selama susu pekat dalam tin sebab takda pengawet kan..Selamat Mencuba...
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

syahadah said... [Reply to comment]

wah wah..tak tahu susu bole buat sendrikk..bagus bagus.bole tery...takde bahan pengawet..selamat!!

HaSue said... [Reply to comment]

syahadah:betul tu...bleh dibuat saat kehabisan susu pekat kat umah..hehe

Fatimah Che Nan said... [Reply to comment]

trima kasih atas perkongsian anda. idea bagus ni.. tapi nak pakai coffe mate boleh tak?

farrah heza hamzah said... [Reply to comment]

best2.. msti cuba..

yatie 87 said... [Reply to comment]

klu buat ikut bahan tu brapa bnyk leh dpt susu tu sis?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...