Baru perasan petang tadi stok susu pekat manis dah abis..
Jarang beno kehabisan susu pekat tuh..
Yang wat cicah kuih getas2 tuh tin yang last rupanya..
Ingat malam nih nak buat Kek Batik Jawa untuk anak2 bawak gi sekolah sempena Hari Guru esok..adehh
Nak gi kedai alahai malasnya semata2 nak beli susu jerk..nak skip bahan tuh mmg x sedap ler kek tuh kang..
Nak wat kek lain majuk lak anak aku kang..
So carik,korek,gali kat tenet..kat myr jumpa resepi kak yani..tp kena guna susu segar la pulak..
LAGI ler tak adanya stok wat masa nih,kat kedai pun selalu kehabisan..
Jumpa resepi nih,kat baking beauties..sibbaik ade stok susu tepung!..selamatttt..
Memang ade iras2 susu pekat dalam tin..nak kate 100% tuh tak gak kot,sebab tepung susu kan dah ada perasa masing2..tp sedap laa pulak..
Kalo nak cair lagi bleh tambah sedikit kuantiti air tuh..
Close up sket..cam lain plak kaler nyer...penataan cahaya krg memuaskan.hehee..
Nih resepinya..juga dlm sukatan gram..
Bahan2:
- 1 Cawan / 100g Tepung Susu
- 2/3 Cawan / 125g Gula Halus
- 1/3 Cawan / 50ml-60ml Air Suam (sori..aritu aku silap taip daa..)
- 1/4 Cawan Marjerin
- Masukkan air suam DAHULU ke dalam pengisar(blender),diikuti dengan bahan2 lain-gula halus,tepung susu dan marjerin
- Kisar sehingga semua bahan halus dan creamy.(kacau jika perlu)
- Sedia untuk digunakan atau disimpan dalam bekas udara dan tempatkan di dalam peti sejuk anda.
6 Komen Di Sini:
wah wah..tak tahu susu bole buat sendrikk..bagus bagus.bole tery...takde bahan pengawet..selamat!!
syahadah:betul tu...bleh dibuat saat kehabisan susu pekat kat umah..hehe
trima kasih atas perkongsian anda. idea bagus ni.. tapi nak pakai coffe mate boleh tak?
best2.. msti cuba..
klu buat ikut bahan tu brapa bnyk leh dpt susu tu sis?
boleh ker guna susu soya?
Post a Comment