Baru laa ni berkesempatan nak n3..
Tekak kampung nih meronta2 minta disuapkan dengan masakan udang begini..
Tergendala pulak nak wat sambal udang bakar..
Dengan diet2 sekali tergendala sebab sedap jer hirup kuah tuh..tp dah kurangkan sukatan lemak..nak guna susu sejat rasa macam masak lemak tiruan sikit..lenkali bleh laa tuka eh..hehee
Resepi Simple ajer..malas nak rumit2..janji sodappp(puji sendirik nampak?)hehe
Bahan2:
700g Udang Galah
2 Cili merah+2 cili padi(banyak nih letak ikut suka)
3 Ulas Bawang Merah
2 Ulas Bawang putih
100ml Santan Pekat-guna santan kotak aje
Kacang panjang-potong 3inch gitu la..agak2)
Kacang bendi-Cuci bersih tak perlu potong)-nih dah kehabisan stok laa pulak
Asam Gelugor
Perasa-garam,perisa(jika mahu) dan gula
Air secukupnya
Cara:
- Bersihkan udang dan buang kekotorannya potong hujung kepala
- Cili,Bawang merah dan ditumbuk/dikisar menggunakan pengisar bahan kering
- Panaskan sedikit minyak,tumis bahan no 2 yg sudah dikisar tadi sehingga naik bau
- Masukkan udang dan kacau sebati,masukkan asam gelugor..kacau lagi
- Masukkan air sehingga sama paras udang tersebut,barulah masukkan santan tadi
- Masukkan pula semua bahan perasa,garam dan kengkawannya
- Last sekali masukkan sayur kacang panjang dan bendi
- Didihkan seketika(jangan sampai pecah minyak) dan padamkan api
Meh laa makan udang niii...banyak nih.heeeeeee....
0 Komen Di Sini:
Post a Comment