Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, May 30, 2009

Pengat/Lepat Pisang

Nih semalam punya aktiviti yer..
memandangkan semalam tak boleh connect internet..
So paksa diri gak duk depan laptop nih masukkan n3 ..
Korang biasa makan tak pengat/lepat pisang(kat sini panggil lain nama..banyak namanya)
Biasa orang letak gula melaka pun ader,gula apong pun ader..
Tapi aku letak gula biasa ajer..malas nak godeh2 gula lain tuh..heeee..
Tapi aku memang sukaaaaaa pengat pisang....PISANG LEBIH TAUUU...
Rasa pisang lemak2 manis gitu..besttt


Yang nih masa nak kukus selepas diserkup ngan daun..hehe..
Main hantam jer cara bungkusnya tuh..janji adunan x terkeluar ye tak..

Guna resepi simple aje..bahan2 tu nk tmbh atau kurangkn ikut selera..

Bahan2:
1 cawan pisang dah dilecek
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan pati santan
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan gula(bergantung kemanisan pisang)
Daun pisang/daun irik secukupnya

Cara2:
  1. Campurkan kesemua bhn dalam 1 bekas dan gaul sebati.
  2. Jika menggunakan daun pisang,layurkn dahulu di atas api supaya ia mdh dibentuk. jika menggunakan daun irik,tidak perlu berbuat begitu kerana ia sudah lembut dan mudah dibentuk
  3. Masukkan sedikit adunan ke atas daun dan bungkus kemas, sematkan dengan lidi/pencungkil gigi.
  4. Kukus selama 15 minit atau sehingga masak.
  5. Selamat mencuba ya..
Seperti biasa,nak suap saper2 yg nak merasa tu..ngaaaa... :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

princessfrogy said... [Reply to comment]

sama macm abah cikfrogy..
mesti beli lepat pisang..menu utama hari sabtu
haha.. bangun je bukak saji mesti ada lepat..
pdahal kitorg xmakan sgt.. huhu.

HaSue said... [Reply to comment]

princessfrogy: hehee...abah peminat lepat ehh...kena minta mama cikfrogy belaja wat lepat ler cenggitu ekk..nak tmbh pisang n bhn2 len ikut suke jek...hihi

ummu_hanis said... [Reply to comment]

mekasih yek. dapat la hasben saya makan lepat pisang idamannye hari ni.

HaSue said... [Reply to comment]

ummu hanis: sama2..selamat mencuba yer :) kalo suka leh letak gula melaka sedikit juga ikut selera..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...