Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 7, 2009

Nasi Tomato

Salam untuk hari ni..
Hari ni masak awal sikit..Tak tau ler kenapa..cepat siap kerja ni,cepat nak buat kerja lain pulak..(bukan berehat ok)
Tekak teringin nak makan nasik tomato semenjak beberapa hari yang lalu..
Ngalahkan tekak makyung2 yang sedang mengidam..hehe
Seperti biasa,resepi yg dipraktikkan simple sahaja tp berbaloi sebab sedap dan terasa kesegaran tomatonya..


Bahan2:
3 cawan beras-basuh dan toskan
3 - 31/4 cawan air(bergantung jenis beras)
2 biji tomato(atau lebih)-potong dadu kecil(x perlu dibuang kulit)
100g puri tomato(dlm tin)
1 sudu bsr penuh serbuk kari-bancuh dengan sedikit air
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1/2 biji bawang besar*
2 sudu besar marjerin/minyak sapi
2 sudu kecil garam


Cara2:
  1. Bahan2 bertanda * dikisar menggunakan pengisar bahan kering
  2. Panaskan marjerin dalam periuk/kuali. Tumis bahan yg dikisar sehingga naik bau(Jika suka boleh juga letak rempah tumis 4 beradik)
  3. Masukkan rempah kari dan kacau seketika.
  4. Masukkan tomato puri dan buah tomato yang sudah dipotong dadu..kacau lagi.
  5. Masukkan pula beras yang sudah dibasuh sebelumnya beserta garam untuk menambah rasa.
  6. Setelah digaul rata,masukkan ke dalam rice cooker
  7. Tekan 'on' dan masukkan air..gaul rata.
  8. Tutup periuk nasi dan biarkan nasi masak
  9. Selepas 20min,buka penutup dan kacau secara kaup balik untuk memastikan nasi masak sekata.
  10. Tutup penutup periuk dan JANGAN nak buka penutup dengan kerap sebab ini akan menyebabkan nasi tak masak sekata.
Banyak resepi nasi tomato nih sebenarnya..kite nih suka masak sesimple boleh tapi nak juga yang sedap..huhuuu..sapa2 yg rajin mencuba tu cubalah eh..insyaAllah sedap..lagi2 kalo layan ngan rendang ke..masak merah ke..heeee :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

mYpRecious said... [Reply to comment]

mcm sedap je ni kak.. harus di cube neh..
tapi lauknye cm ne lak kak?

maklum le org baru nak blaja masak cam saye ni.. nk kene ajar satu2.. huhu..

owh ye kak, akak ade resepi nasi ayam yg simple tak? tekak ni rase nak makna nasik ayam lak..
hehehe.. kalo ade sudi2 la kongsi ngn sy kak..

HaSue said... [Reply to comment]

Cuba jer dik..resepi nih senang jer..asal biasa masak nasik jer..so tau dah sukatan air untuk beras yang kite guna tuh.biasanya kalo masak nasi yang 'berperisa' macam nasi tomato,nasi ayam,nasi hujan panas dan sbagainya..air kena lebih sikit dari masak nasi biasa..baru nasinya masak cantik jer..tak terlalu kering dan x lembik.

akak pun ngah belaja jugak..tp kalo nak pandai tu kena wat sendiri baru tau..x menjadi jgn putus asa,lagi banyak kite laja..
(pjg lebar pulak eh)

Resepi nasi ayam yang simple tuh ade..
akak pn bukan suka sgt masak yang rumit2 ni dik..nak yg cepat siap jer..

Nanti bila ada buat akak tunjuk eh..sementara tu akak boleh usha2 resipi kat www.myresipi.com kot2 ade yg adik bekenan..haa,tuh selera org ada 'isi' mmg nak makan macam2..hehe :)

mYpRecious said... [Reply to comment]

betul kak.. rase mcm nk makan mcm2.. tp dlm pd ty rse mcm yk nk susahkan sape2 belikan.. baik sy masak sendiri lg sonang.. hikkss..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...