Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, May 24, 2009

Kuih Sagu [Bronok]

Salam di hujung minggu..
Pernah makan kuih sagu bronok nih tak?
Kite baru pernah buat sendiri stail nih..sebelum nih biasa buat yg lain dari ni..
Nih tengok umah kak asma aritu..hehe..jadilah projek smlm..
Buat setengah adunan jer..esbok dah sarat katekn..hihi


C n p dari umah kak asma..halal orient yer kak..hehe

Bahan bahan
  • 2 cawan sagu (cuci dan toskan)-sue guna yg dah sedia berwarna dr pasaran
  • 3 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula
  • pewarna-tak letak dah
  • daun pandan untuk mewangikan
  • susu cair (bubuh sedikit air gula)
Caranya:
  1. masukkan air dan gula kedalam kuali berserta daun pandan
  2. masakkan gula hingga cair dan masukkan sagu.
  3. kacau hingga sebati dan masak.
  4. masukkan pewarna yang disukai.
  5. bila dah pekat dan tidak melekat di kuali angkat dan bolehlah dimasukkan kedalam bekas.sejukkan
  6. boleh dimakan dengan kelapa parut yang dibubuh garam(sue guna kelapa parut kering jer.heee) sedikit atau dengan susu cair.
  7. sedap dimakan sejuk sejuk..
Thanks kak asma..sedappppp..dmakan sejuk.hehe
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 Komen Di Sini:

sweeterin said... [Reply to comment]

ada kah kuih sagu bronok ni ia lembik???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...