1/3 adunan pengat pisang tu aku buat laaa menu nih..
Perghhhh..sedap dari roti canai woo..hehe
Terbayang wajah2 nostalgia,arwah mak,arwah nenek,nenek sedara..wajah2 yg x dikenali pun ter interprem same.hehee..
Cara2 nembuatnya:
- Hamparkan daun pisang,letak adunan dan ratakan.
- Tutup dengan sehelai lg daun pisang.
- Bakar di atas kuali panas dengan api sederhana sehingga masak,balikkan dan tggu masak sambil ditekan2 sedikit.
- Hanguskan sedikit untuk keenakan yg tak terkata..hehe
Bagi yang tak pernah makan menu kampung nih,cubalah..memang tak menyesal.. =)
Ini pisang yg daku gunakan..
Korang biasa jumpa kan?
Memang sesuai sangat untuk pengat dan lempeng sebab aroma dan rasa yang sungguh istimewa..
4 Komen Di Sini:
Sedapnye... boleh try ni..tp takde daun pisang pulak :p
sue, sangat nostalgia lah..he he he. thanx sharing
blogresipi:Takde daun pisang gak??takpe2,letak jer direct dalam kuali,rata2kan..lg mudah hangus n berkerak.hehee...
Softtouch [Hanim]: mmg nostalgia kan?hehe..thanks 4 ur respon.. :)
300% confirm sedap. memg rugi la kalo tak try nih. lau org kg memg agak pelik kalo tak tau.hihi..ape pon leh cube dulu :)
Post a Comment