Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, May 30, 2009

Lempeng Pisang

Yang nih laaaaagi nostalgia..
1/3 adunan pengat pisang tu aku buat laaa menu nih..
Perghhhh..sedap dari roti canai woo..hehe
Terbayang wajah2 nostalgia,arwah mak,arwah nenek,nenek sedara..wajah2 yg x dikenali pun ter interprem same.hehee..

Cara2 nembuatnya:
  1. Hamparkan daun pisang,letak adunan dan ratakan.
  2. Tutup dengan sehelai lg daun pisang.
  3. Bakar di atas kuali panas dengan api sederhana sehingga masak,balikkan dan tggu masak sambil ditekan2 sedikit.
  4. Hanguskan sedikit untuk keenakan yg tak terkata..hehe


Bagi yang tak pernah makan menu kampung nih,cubalah..memang tak menyesal.. =)

Ini pisang yg daku gunakan..
Korang biasa jumpa kan?
Memang sesuai sangat untuk pengat dan lempeng sebab aroma dan rasa yang sungguh istimewa..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

blogresipi said... [Reply to comment]

Sedapnye... boleh try ni..tp takde daun pisang pulak :p

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sue, sangat nostalgia lah..he he he. thanx sharing

HaSue said... [Reply to comment]

blogresipi:Takde daun pisang gak??takpe2,letak jer direct dalam kuali,rata2kan..lg mudah hangus n berkerak.hehee...

Softtouch [Hanim]: mmg nostalgia kan?hehe..thanks 4 ur respon.. :)

Daniera said... [Reply to comment]

300% confirm sedap. memg rugi la kalo tak try nih. lau org kg memg agak pelik kalo tak tau.hihi..ape pon leh cube dulu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...