Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, May 27, 2009

Bakso!Bakso!

Haaa..tengok!tengok!dekat 1 jam try post satu n3..
Jadi n3 nih dah masuk n3 ari rabu ler pula ehh..
Jadi,salam utk hari Rabu.hehe..

Bila orang sebut bakso nih,terbayang kat filem2 indon yg duk sorong gerai kecik tuh jual bakso..
Sambil jalan,wak tuh jerit laa,BAKSO!BAKSO!heheee

Arituh tengok kak yatiezaini buat nih..
Pastu bakso Ctzura plak menggoda..daku x leh tahan dahh..huahuaa..
Padan mukaku kena buat bakso sendirik..



Telur lebihan buat meat ball tuh aku goreng tabur kat atas..penambah sedap..lgpun x baik membazir..hehe.Dalam gambar takde cili padi..mmg kaw2 tenyeh cili padi kat dalam mangkuk tuh..

Bakso nih 1st time buat..nak kate 1st time makan,tp macam pernah makan gak sebelum nih.
Ada satu resepi indon gak,pernah makan mcm nih gak,tp ayam dan bersantan..err,ader kacang kot..lupe plak..rase lebih kurang gini gak..cuma yg nih tak bersantan.
Jadi sesuai gak untuk menu diet ni..
Minyak untuk menumis tuh jangan ler letak banyak sgt..
Kalo ngah diet,meatball tuh mkn seketul 2 udah ler yer..

Ohya,kite wat meatball sendirik tau..
Tak main ler yg frozen2 tuu..(jeling2 kak t n ctzura)ekeke.. :P
Tapi terasa tul kelainannya tuu
Rasanya jangan cakap lerr..nak taip jer..SEDAPPP(sape lg nak puji ye x)hahak

Bakso nih biasa org makan ngan sambal kicap eh?
Kite makan ngan cili padi lenyek dalam mangkuk..
Perghhh..berppoluh den!pedasss..tp terangkattt..di samping simpleeee..hehe

c n p resepi che iza myr...thanks! :)

Bahan-bahan ( 7-8 org )

  • Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
  • *UTK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus
  • 2 biji bawang putih diracik halus
  • 2 sb telur (1/2 biji)
  • 1 sk tepung ubi / tepung jagung
  • sedikit serbuk lada sulah n garam
  • *UTK KUAH
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa

Cara-cara

  1. UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai.
  2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola
  4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain.
  5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

syahadah said... [Reply to comment]

meleleh ayak liuq..
best nya..tp leceh gak nak buat nye..hasue ni mmg suka masak2 ek..bertuah cik abg!1

Softtouch [Hanim] said... [Reply to comment]

sedapnya bakso tu..nnti nk cubelah..tapi bila entah..tapi kan sy kalu buat mcm sup2 ni mcm xjadi jer..he he he.kuarng sedap.tapi sbb buat utk anak kan so xpelah kan. Nasib baik abg memang kurang mkn sup2 ni. Kalu makan mmg ari2 kene praktis..he he he

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...