Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 14, 2009

Siapa Kenal Sayur2 nih Sila Angkat Kibod!!

Hah?ade yg angkat kibod tak?hehehee..
Bukan ape..kot2 ader pulak yang tak kenal ngan sayur ni kan..
Kalo orang sarawak rata2 dah kenal ler sebab dah biasa tengok..
Tak sure laa ade kat semenanjung,kalo ader ok ler kan..
Sebenarnya aku pun tak pasti apa orang panggil dalam bahasa melayunya nih..
Orang2 tempatan panggil Sawi Iban (nih pun dah translate bhs melayu..)
Ada juga nama2 lain..sape yang tahu meh kongsi sini.. :)
Nih cara sayur nih dijual kat pasar2 tamu..

Kalo dulu2 masa kecik2 kan,kite rasa sayur nih agak pahit gak..ish,tak suka!
Sekarang dah suka pulak..sedap dimakan begitu sahaja buat ulam ngan sambal belacan..
Ataupun dimasak tumis belacan..rasanya lebih kurang macam pegaga ler lebih kurang..

Sayur nih biasanya ditanam oleh kaun iban,ditabur jer sementara menunggu nak musim menanam padi..maksudnya sementara menyemai tuh ha..so sambil nyelam minum air laa ni..hehe..mudah jer nak tumbuh n biji benihnya sebijik macam sawi..

Sayur nih pula kategori terung..Terung nih rasanya masam kalo banding ngan terung biasa..Jadi namanya TERUNG ASAM..kitorg panggey terung masam..hehee..
Terkejut gak ler bila Dayang_Jack bagitahu takde jumpe kat kl nun..
Nak tanam halaman konkrit katanya..
Hari tuh nampak Sury ada masak guna terung nih gak..
Maksudnya ada juga laa kat sana..so layan jer laa eh..
kot2 ade yg x pernah nampak ke..hehe

Sedap dimasak tumis begitu sahaja bagi yg suka masam2..
Tapi biasanya ia sedap dimasak bersama ikan2 sungai menggantikan fungsi asam dalam masakan.. Close Up..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

5 Komen Di Sini:

Eazyshop2u said... [Reply to comment]

Hi. Come and visit us at http://eazyshop2u.blogspot.com for a good quality, branded and affordable children clothing. New stock arrived (13 May) POLO Club for Girls! Other brands OshKosh, Mothercare, Carter's, Oilily, NEXT, Tommy Jeans also available...Grab yours while stock last!!

TQ

Sulela said... [Reply to comment]

Tak angkat kibod la sebab tak kenal sayur tu...ahahaha...

HaSue said... [Reply to comment]

Eazyshop2u: Okeh2..tq yer wat iklan selingan kat sini...dtg2 ler selalu :)

Sulela:haa.kenal2 laa yer..hhehehe

Daniera said... [Reply to comment]

salam. kt kg sy kat perak nun, abah panggil sawi burung. ape sebab nyer tak tahu lar. mungkin mcm cili burung kot, senang tumbuh. :)

noorawati said... [Reply to comment]

kata oragn iban sarawak nama sayor tok lensabe atau sabe iban.... di tanam ketika menanam padi bukit.. main tabor aje...sekarang ianya banyak dijual dan ditanam di kebun sayor biasa rasanya lurang pahit apa bila ditanam dikebun berbanding yg ditanam bersama padi bukit entah lah kenapa bezanya antara yg ditanam dikebun sayur dan bukit yg ditanam dikebun lebih gemuk dan dibukit ianya kecil, pedas dan pahit... exotiknya rasa itu yang ori la... selalunya dibuat perkasam.. saya selalu buat masak tumis mcm tu aje campur dgn sotong sedap juga... pekasamnya tahan sampai berbulan2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...