Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 7, 2009

Rendang Udang

Ini pula gandingan nasi tomatoku itew..
Jangan meroyan diet lak asyik2 makan udang nih..diet tetap diettt..ahahak
Udang nih pun dah berapa hari kena awet dlm esbox tuh..
Kali nih cuba resepi kak fida yang femes kat myR tuh..
Sebenarnya resepi kak fida nih lebih kurang cara aku msk kari gak,cuma aku jarang letak kerisik(sebab hb x berapa suka) dan daun kari..yang lain tuh memang bahan2 yang rutin nak masak kari..KARI lagii..huhuu

Cuma,nih aku x letak daun kari sebab pohon kari lum bertumbuh kat laman sebab lum tanam..heheee
Terasa kerisiknya..santan pun kurangkan juga..

Tapi memang mabeless..sedap!diulangi,SEDAPPP...rendang ni cam kari gak kan..hubby sukee tuuuu..ehe
Nih sempat meratah sekor tadi sebab nak tggu bebudak balik sekolah baru nak lunch sama..
So lepas ni tinggal nak masak sayur campur jelah..hikz!

Jom tengok resepi kak fida nih..c n p jer..thanks kak fida :)

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 1 kilo udang harimau - bersihkan dan toskan
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 biji bawang besar *
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 hiris halia *
  • 4 sb serbuk rempah kari
  • 2 batang serai - dititik
  • 2 lembar daun kari - dipetik2
  • 1 cawan santan - drpd 1/2 biji kelapa
  • 3 sb penuh kerisik
  • garam dan gula secukup rasa
  • 1 kpg asam gelugur atau sedikit air asam jawa
  • minyak utk menumis

  • Cara-cara
  1. Kisar bahan2 yg bertanda * dan campurkan cili kisar dan rempah kari.
  2. Panaskan minyak dlm periuk dan tumiskan campuran bahan kisar,serai dan daun kari hingga wangi.
  3. Masukkan santan,garam,gula,asam dan kerisik,gaul rata,tambah sedikit air dan masak mendidih.Masukkan udang dan gaul rata dan masak hingga udang berubah warna.Matikan api dan siap utk disajikan.
Senang jer kann??apa lagiii?Jom kita makannnnn!!!
Siapa lambat kena cuci pinggan!heheheeee... :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

3 Komen Di Sini:

LEEN said... [Reply to comment]

Udang tu betul2 ngancam...sedapnya nampak

cikmanggis said... [Reply to comment]

ohh tidakk.....meleleh air liur ku...

HaSue said... [Reply to comment]

LEEN & cikmanggis : suka ek mkn udang?(soalan sengal)heheee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...