Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 28, 2009

Kuih Dangai@Rangin

Salam hari Khamis..
Err..?Dah khamis?(wat2 tanye plak)
Yeahuuuuww..si dia balik ari ni..hihihh..malam jumaat plak tuh..akakaka.. :P
Tapi mmg bz sungguh arinih..dari awal pagi keje x abis2..
Nih ngah nidokn si kecik smpt gak metenetkan diri..
Jap lg nak amik kakak plak..pastu baru nak masak..
Waduh,kain baju dah menggunung tuh..uhuuu..
Bilik air dah memanggil2 mintak mandikan gak..
Bla..blaa..blaaa...<-(yg nih pun korg baca gak?best laa korang nih..hehe)

Nih nak nunjuk jap kuih rangin nih.. Kat kpg aku femes gak..org2 tua suke nih.. Rasa lemak2 kelapa gitu..sedap. Kadang2 ade yg kaler ijau,perisa pandan..
Baru sekali tengok yg kalerpul.
.heh heh.. Korang pernah tengok yg kalerful?rugi x tgk..hihih

Salute laa kat kak as meng'alternatif'kn guna kelapa kering.. Aku yg duk dlm negara nih,(kire perantau gak ler kn..bkn tmpt kite.hihii)..pun susah dpt kelapa parut fresh.. Kalo rajin carik mmg ader..tapi,hee..

Jom layan gamba n resepi mudah ni sekali yg telah di kopi lalu di letak pes jer dr myr..Daku bakar dalam muffin tray ajer..ehe Nih pembakaran pertama..agak garing daku rasa..mesti sebab jenis kelapa kering nih x best (nak salahkn kelapa pullekk..pdhal yg membuat nih yg x reti..hihi)
Nih aku alterr dengan mletak sedikit air dalam adunan..uli sebati,letak tebal sikit mcm dlm gambar n bakar lebih kurang 20min..baru daku mendapat kebasahan dalam kuih nih..

Tengok kat dalamnya nih..kelihatan si tepung pulut sudah tersebati dgn si gula setelah kupaksa..hehee..

Tak sabar daku nak men'try' resepi kak as nih guna kelapa fresh..
Nanti dah balik kpg nih akan ku coba.ehee
Thanks to kak as

Bahan-bahan ( loyang bulat 19cm (dapat 2 keping) )

  • 2 cawan kelapa parut (as guna kelapa kering + 1/2 cwn air & panaskan dimicrowave)
  • 2 cawan tepung pulut (boleh kurangkan jika suka rasa kelapa yg lebih)
  • 1 cawan gula( manis ikut suke)
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Gaul semua bahan (kelapa, tepung & gula)
  2. Masukkan kedalam loyang, bahgian bawah ditekan sedikit..
  3. Panaskan dalam oven pada suhu 180 selama 5-10 min (hingga sedikit keperangan)
  4. Setelah siap biarkan sejuk dan dipotong.. :: SeLaMaT MeNcUbA ::
  5. :: Bagi yang x ada acuannya, boleh guna loyang biasa @ frying pan pun ok juga.. :: Jika tidak menggunakan oven, boleh juga terus dibakar diatas dapur, dengan menggunakan api yg kecil..kalau suke yg geseng2 tu bakar lama sikit..adjust2 la ya..
Resepi n laporan mskn pun blh tgk sini k..
Selamat mencuba
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

2 Komen Di Sini:

Mr PenyuBiru said... [Reply to comment]

ini kuih sama cam kuih getas itu hari ke?

HaSue said... [Reply to comment]

Mr PenyuBiru: Lain nih.kuih getas2 arituh kan digoreng,pastu sira ngan gula. Yang nih bakar ngan kelapa n gula skali harung.hehe..tak kenal gak eh?femes gak nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...