Mari2..singgah jap ke sini..ehee
Ada yang monday blues ke hari ni?
Blues kejap2 dah laa ekk..heheee..
Kepada yg bekerja selamat bertugas..Kepada student selamat study..rata2 tgh exam skrg kan?ada yang praktikal dan ada yg ngah coti2 lg..
Kepada surirumah2 sekalian,selamat bertugas+bercuti dalam masa yang sama..
Percayalah,tugas kita paling istimewa..
Berbalik kepada menu sarapan pagi ni..
Resepi asal 'Bingka Telur' resepi Joayee myr nih dah banyak kali buat..
Uihhh..memang senang dan yang penting sedapppp...lembuttt..lemakk..(guna santan kotak pun ok)
Resepi asal perisa pandan dan pernah dah buat sebelum nih..
Kali nih kite tukar perisa durian pula dan warnakan kuning..
Hubby sukeeee..sebab lembut tuu...
Memang rugi sape2 peminat bingka yang belum try resepi mudah ni..
Resepi bingka ni antara kuih yg selalu dibakar oleh oven comelku itew..
Kopipes ajer laa eh..Thanks to Joayee
Bahan-bahan ( 15 org=2 loyang )-Sue buat separuh adunan..dpt 1 loyang
- 6 biji telur
- 2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)-sue ltk pewarna kuning n perasa durian
- 2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
- 3 cwn tepung gandum
- 2 cwn gula
- 1 tsp garam
- 4 tbs butter-cairkan
Cara-cara
- Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
- Tuang 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan. masukkan dalam oven.
- Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih setinggi 3". sedap nipis2.-sebaiknya tapis ler untuk dptkn hasil terbaik
- Masak sehingga perang.
0 Komen Di Sini:
Post a Comment