Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, May 9, 2009

Aku Terjumpa Puisi Buat Mak..

Salam Semuanya..
Terus terang aku cakap ler..aku nih agak keliru juga bila hari ibu sebenarnya nih.
10hb Mei ke?Yerlaa..kan sepanjang pertengahan bulan nih kita duk wish ibu masing2 dan kawan2 yang menjadi ibu dah nih dengan ucapan selamat hari ibu..huhuu..
Cam poyo jer kan..hari ibu pun x tau bila..tp kalo 10 Mei tuh betul,betul laa aku selama nih..teringat lak 10 mei tu tarikh hari pertunanganku bersama suami terchenta..ahak.. :P

Ermmm..tengok2 kat tingkap rumah kat tepi nih tadi..memang banyak yang dapat kad cyber hari ibu.rata2 kad yg sama...thanks pada 'jiran2' yang bermurah hati nak pas kad cyber itu buat pengunjung blog mereka..nak amik tp server slow time nih..so maybe kalo ade kerajinan nanti leh update ler..

Nih nak cerita pasal puisi..
mungkin korang boring jer eh..sebab dah biasa sangat dengan puisi2 hari ibu nih
Bagi aku puisi nih special sebab aku tulis sendiri beberapa tahun yang lepas dan entah bagaimana aku terjumpa secara kebetulan ketika sedang mengemas buku2 resepi dan buku2 nota dalam stor simpanan..

So pagi nih aku emosional sikit..kwang3x..
Bagi yang nak baca korang baca..yang taknak tu sila skroll ke bawah tengok gamba ayam dan udang2 tuh eh..hihii

PUISI BUAT EMAKKU

Mak..
Aku rindu ingin memanggilmu
Aku rindu pada wajahmu
Redup matamu emak
Membuat hatiku sayu..
Namun di bibirmu..
Tiada sekelumit pun keluhan..
Tatkala kepayahanmu membesarkan..
Kami...anak-anakmu ini..

Mak..
Rasanya ingin ku laungkan..
Biar satu dunia tahu..
Aku benar2 sayang,cinta dan kasihkan seorang wanita..
Yang telah melahirkanku ini..
Dan insan yang ku gelar emak..

Mak..
Ingin ku kucup dahimu..
Inginku menangis dipelukanmu..
Inginku rasa dibelaimu..
Yang hanya seketika..
Sempat ku rasai dahulu..

Mak..
Walau kini kita tidak dapat bersama..
Setelah kian lama tanpamu..
Sungguh tiada kasihmu ketikaku mahu..
Walau dirimu tidak berkesempatan menatap wajah cucu2mu..
Sungguhpun kehilanganmu kutangisi setiap kali ku melahirkan..
Kerana di saat itu seorang emak amat ku perlukan..
Menjaga pantang dan segala makan..

Namun aku pasrah mak..
Pasrah pada PENCIPTA kita..
Pasrah pada KEHENDAKNYA..
Pasrah kerana kuyakin DIA lebih mengasihiMu..
Pastinya mak lebih bahagia di sana..
Terima kasih mak..atas segala pengorbananmu..
Selamat hari ibu..

(Tarikh aku tulis sajak tu pada 11/05/2003) -kalo server ok aku amik pic..utk kenangan je.. :)

Al-fatihah..untuk ibuku. since Disember 1993.

Note:Korang jgn gelak pulak sebab puisi nih aku tulis masa aku benarrr2 ridu kat my mum..bahasa pun tak seindah novelis..heh

Aduui..Aku tak dapat menahan air mata masa naip puisi ni..siap terbayang2 wajah mak aku yg sentiasa tenang..huhuuu.. :((
Aku harap u all yg masih ada ibu kandung hargailah mereka..
Beritahu mereka betapa kita rindu padanya(jika berjauhan),sayang padanya..
Kita tak tahu bila saat terakhir kita dapat bercakap,memeluk dan mencium mereka.. :)

P/s:Kepada yg sudi membaca,komen2 anda amat dihargai..tq..
(nak carik laki aku jap..nak tenangkn diri..hee :P)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Mr PenyuBiru said... [Reply to comment]

hari ibu di m'sia disambut pada hari ahad minggu kedua dalam bulan mei. so,tahun ni jatuh pada 10 mei. heppi mother's day!

HaSue said... [Reply to comment]

Mr PenyuBiru: woo..gitu ker mr penyu...kite dah jadi ibu masuk 10 thn nih,baru tauuu nih..hahak..thanks alot 4 the info.patut kejap2 mcm tuka2 jer...huhu

Sulela said... [Reply to comment]

Huuuu...apsal la semua sajak untuk seorang ibu tu nak bagi aku nangis jek...huuuuu

Hepi Mothers Day, HaSue...;)

HaSue said... [Reply to comment]

Sulela:same laaa kite..pompuan jer kot gitu..lelaki mananyer nk bace kann..heee

Amy said... [Reply to comment]

salam Sue,
sedih bace ur puisi nih. Kasik air mata mengalir tau! Btw syabas sbb 1 puisi yg bagus tau!

Daniera said... [Reply to comment]

sedap puisi akak. cedih ooo... sy pon dah tader mak since 1994. kecik ag time 2 br darjah 2. untung2 org y dah sampai bercucu pon ader parents ag :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...