Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, May 14, 2009

Puding Coklat UHT

Nih siaran yang tergendala arituh..
saje2 nak tepek memandangkan server ngah pantas..
Try laa resepi mudah nih..
Tapi kan,aku pepandai jer letak serbuk koko..tp x letak dah coklat emulco sebab kehabisan stok..
Tapi rasa sedapppp..lagi2 bila letak serbuk koko tuh,kaler lagi menyerlah gitu..
Pastu makan ngan tembikai dipotong kecik2,anak2 excited nak makan..


C n P dari myR..resepi love2cook..thanks yer!^_^

Bahan-bahan ( Untuk sekeluarga... )

* 10gm serbuk agar2
* 350ml air
* 650ml susu perisa coklat UHT
* 100gm gula pasir
* secubit garam
* 3/4 sk coklat emulco-aku letak beberapa sudu serbuk koko..hee
* Susu cair Ideal

Cara-cara

1. Didihkan air bersama serbuk agar-agar dan gula. Kacau hingga larut.

2. Tuangkan susu coklat UHT. Masukkan garam dan coklat emulco.

3. Kacau selalu hingga didih sedikit. Padamkan api.

4. Tuangkan ke dlm acuan pilihan sendiri. Biar suam dulu dan masukkan ke dlm peti sejuk.Biar betul2 sejuk.

5. Curahkan susu cair ke atas puding sebelum disajikan.

Selamat mencuba! ;)

*Kalau nak buat puding susu strawberry, gantikan aje susu perisa coklat ngan perisa strawberry dan tambah strawberry emulco.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

6 Komen Di Sini:

Sulela said... [Reply to comment]

Ni kalau orang datang ke rumah neh memang syok la kalau nak hidang, kan? hehehe

Nak kene cari agar-agar la pulok...huhuhu

HaSue said... [Reply to comment]

Sulela:ha'aa..kena wat kat acuan ler kalo nak santek kan..hehe

umi_e said... [Reply to comment]

sue... acuan sue cantiklah... beli kat mana ya...

HaSue said... [Reply to comment]

umi_e:tq..hehe..beli kat pasar raya biasa jer tu kak..nak mnarik bebudak nih mkn puding.. :)

love2cook said... [Reply to comment]

Hi Hasue...happynye Sue suka puding nih!!! Love nak tau knp MyR site not working???

HaSue said... [Reply to comment]

love2cook:hi love2cook..suka2..hehe..Myr masih tak bleh masuk ke?sue xder try xcess recently..agaknya site tuh dah sarat sangat kot..tuh yg hang selalu...memang susah nak masuk tp jgn putus asa..cuba jer,ader masanya senang je tu...slm kenal2 yer! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...