Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, February 15, 2011

Rusa Masak Kunyit..lagi![versi tulang]

Salam Maulidur Rasul 1432h buat semua..
Dah penghujung hari maulidur rasul ni baru bersiaran..takpe lah,masih hari yang sama gak..boleh amik berkat ..insyaallah.. ;)

Dari tadi ada jer online sebenarnya..cuma tak lama,sempat melompat2 blog kawan2 seorang 2 jer..pastu mengofflinekan diri balik..sibuk buat kuih muih untuk dibawa ke surau sempena sambutan maulidur rasul kali nih..
Lepas sibuk tu berakhir,sibuk merehatkan diri laa pulak..hahaha..sesambil melayan karenah anak2 of coz.
Itu laa aktiviti aku arini kot2 ade yang rindu kat aku ke kan..kakaka..

Dah,meh tengok daging rusa..yang dah masak nih..jangan imejin yang kat zoo..huhu..
Kali ni versi yang ader tulang menulang,oh..sungguh best dan sedappp..

Sebelum ni dah kongsikan resepi yang sama.. yer. Nak tengok sila klik sini

Tapi memandangkan aku ada rajin sikit jadi aku buh lagi resepi tu kat sini ekk..kot2 ader yang malas nak klik klok link nih kan..hehe..
Boleh juga tengok masakan rusa Kak Nor Ganu yg comel ,menggunakan resepi yg sama..mekasih akak sudi cuba resepi nih..lenkali kite gi berburu rusa sesama yer.. akak pegang senapang,sue pegang bekal makanan.ngee..takde lesen?kensel2..:P

Dah,tengok resepi nih..kot2 lenkali ada hati nak cube ke..hehe..guna daging lain pun boleh..asalkan halal ;)

Daging Rusa Masak Kunyit >> HaSue

Bahan2:

* 600g daging rusa -hiris saiz yang sesuai>*rebus sampai empuk bersama sedikit halia yg dihiris nipis dan sedikit garam,toskan dan simpan air rebusan

* 2 tangkai cili merah/boleh tambahkan cili padi jika suka
* 4 inci kunyit*(saiz jari kelingking,kalau yang besar ibu jari tu pandai2 laa ejas ye)
* 4 ulas bawang merah*
* 2 ulas bawang putih*
* 2 cm halia*
* 2-3 batang serai*
* Sedikit belacan(optional)*
* Asam keping
* 1/2 sudu makan serbuk kunyit
* Sedikit daun kunyit-dimayang halus
* Garam dan perasa/gula secukup rasa
* 1/3 cawan minyak masak

Cara2:

1. Bahan2 bertanda * ditumbuk halus. Panaskan minyak masak dan tumis bahan2 bertumbuk tadi sehingga wangi dan kekuningan.
2. Masukkan serbuk kunyit dan asam keping. Kacau sebati
3. Masukkan daging rusa yang sudah direbus tadi dan gaul sehingga sebati dengan bahan tumis,perlahankan api dan biarkan seketika. Tambah sedikit sahaja air jika perlu.
4. Apabila bahan2 kelihatan sudah sebati bersama daging,barulah tambahkan air rebusan, garam,perasa/gula secukupnya.
5. Renihkan seketika dan taburkan daun kunyit yang dimayang halus untuk aroma jika suka.Sukatan air terpulang kepada masing2 ye..jika suka berkuah boleh lah letak air lebih dan begitu juga sebaliknya.
6. Jika suka,boleh juga tambahkan sedikit santan pekat dalam masakan. Selamat mencuba!

Isi ada gak..part tulang ada gak..mulanya nak buat sup tulang tapi last2 masak gini laa juga akhirnya..ntah kenapa lately memang suka jer masakan berkunyit..heh

Cedapp2..
Rebus empuk guna pressure cooker dulu,so tak lama nak tunggu daging empuk..(kes malas nunggu pun ye gak) :P
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...
Sib baik kita ni kureeengg rusa. Kalau tak mesti dah masuk dalam list. Tq. Dah try 2 menu dari sini. Memang best.

Mas said... [Reply to comment]

sedappnya sue,
bestt la sue senang dapat daging rusa..
mana kau dapat sue..he..he..sempat lagi kau gi tangkap rusa yer..hee..he..

Ida Ddapur said... [Reply to comment]

rusa..ida cam lum pernah mkn jer daging ni...mana sue pergi memburu rusa ni..sedappp sgt nmpk!

K.Nor said... [Reply to comment]

hamboiiii manyak cantik la dia... dia pegang bekas makanan.. akak pegang senapang.. huh... bak sket daging rusa yg ada tulang2 gitu tu.. teringin nak makan dgg rusa lg..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Sam
waalaikummussalam..kak.
kurenggg rusa ek?leh jer ganti ngan daging lain kak..hehe..timakasih ye rajin cuba menu kat sini.. =)

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
mmg sedap mas..ko jeles x mas?hehe..sempatt2,ader tuh,ternak rusa blkg umah..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Ida Ddapur
memburu kat pemburu laa ida..ekeke..susah dpt daging rusa skrg..x mcm dolu2.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
yelaa kak..akak kan sharp shooter..nanti kite bagi laa hasil buruan sesama..hihihi..akak mana bleh pgg snapang sesambil nembak kan.. ;P

hahhh??!teringin??jeng jenggg...

tun_telani said... [Reply to comment]

kak hasue.. windu laa jugak.. 5-6kali jenguk page nih xde entry baru.. hihihi....
wow~ xpenah makan lg daging rusa nih. rasa dia mcm daging lembu ke? daging lembu pun sy kurang makan. mkn ayam ngan ikan je. hehe..

Sofea said... [Reply to comment]

singgah jap nak rasa daging rusa, akak yg dok kg sg rusa ni pun x pernah mkn rusa ..hehe

CatlinaFly said... [Reply to comment]

salam..:) singgah sini..wow..byk resepi2 besh2 kat sini..tak dapek nak join contest laa..sebab anak lahir 2009..

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
rindu yerr..meh2 peluk skit..hihi..daging rusa nih x sama laa ngan daging lembu..kalo yg sama rasa cam daging lembu tu,mesti daging lembu nyer..ekeke..kalo rasa kerbau,mesti daging kerbau..hee..
hah?x makan daging?malas laa akak citer pjg..hahaha :P

Yani said... [Reply to comment]

minta antor sekoq dua rusa ke sini... nak gak try resipi ni.. cam best je.. hihi

Naz said... [Reply to comment]

Daging rusa lagi..alaaaa nak sikit..mana nak dapat daging nie...
Cantik wajah baru blog Sue..

HaSue said... [Reply to comment]

@Sofea
ahaha..lawak laa akak nih..
agaknya rusa dah abis kot kak..tu yg dnamakan sg rusa sempena memperingati rusa2 yg dah xde..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@CatlinaFly
w'kumsalam.. mekasih sudi singgah umah kite..menu biasa2 jer tu..
selalu nampak nama catlina nih..tapi x terterjah2 lg..sat lagi kite lari ke sana.hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@Yani
kena tunggu kak nor dpt nembak dulu kak..sue tukang bawak bekal jer..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz
kena carik kat ada orang memburu laa kak,xkan nak mintak kat zoo lak..hehe..
wajah baru?haih..dah lama tuka nih kak..4,5 hari dah kot..hihi..mekacih ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...