Ni haa,sempena merasmikan oven baru ku itu,yer..dah beli dah..haha..daku buat laa kek oren perawan nih
Betul la,resepi nih
Sebab cik mat kata ikut sukatan asal resepi ni,kek tak berapa lembap..jadi aku kurangkan tepungnya dan tambahkan sedikit ovellete..
Hasilnya..taraaa..bak kata CMG, bau oren tuh menawan kalbu..semerbak aje.
Oh ya..bagi yang tak pernah buat kek atau memasak guna kulit oren tu.. kalau nak parut jangan sampai kulit yang putih tu yer..parut kat luar aje...kalau masuk yang putih tu sekali pahit laa dik.
Sedapp tau..abis laa dietku..ahaks
Jom pakat tengok resepi dari dapur Che Mat Gebu nih yang resepi asal dapat dari kak ummi
Daku buat sekali ganda adunan..maksudnya 2 adunan la tu..pastu aku guna loyang 8"x8".
Tima kasih buat chef2 keduanya..hehe
Kek Oren Perawan >> Che Mat Gebu / Kak ummi
BAHAN-BAHANNYA :-)
125 gram mentega
200 gram gula halus (mat letak 150 gram)
3 biji telur gred B (mat guna gred A)
1 camca besar parutan kulit oren
1 camca besar jus oren
250 gram tepung naik sendiri (self-raising flour)* >hasue letak 200g
1/2 camca teh soda bicarbinate*(*digaul rata dan diayak)
1/2 cawan kismis, gaul dengan sedikit tepung, agak2 dalam 1 camca teh
1/2 sudu teh ovellette > hasue tambah
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin berukuran 8 inci x 4 inci x 4 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula halus hingga kembang, masukkan parutan kulit oren dan jusnya, putar sebati. Tambah telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, gaul rata. Masuk kismis dan gaul rata. Tuang dalam tin tadi dan bakar selama 45 minit atau hingga masak.
4. Uji dengan mencucuk lidi sate di tengah2 kek, jika keluar bersih tanda kek anda telah masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dipotong.
Kalau ada lebih2an limau mandarin atau lokam tuh pun rasanya boleh juga buat kek nih..dari pada tak abis makan ke kan..hehe
Ada sesapa nak merasa ke?ada lagik nih haa...
Memang tak cukup kalo buat 1 adunan kecik tuh je kalo kat umah ni..siap boleh bagi jiran lagi kalau buat 2 adunan nih.. =)
15 Komen Di Sini:
yuhuuu..ni mak perawan datang nak makan kek oren perawan..kihkih..
waah ko sue kemain lagi siap takot ada spekulasi bagai..glamer nya nama kek ko ni..mana rupa oven nya..tunjuk lah sikit.akak nak jugak tengok oven perawan tu...erkk?..boleh ke?
@anymz
haha..mak perawan datang sorg je ke?ekeke..
haa,khuatir je kak...spekulasi dr luar yg bahaya tu..haha..oven biasa2 je kak..tak pyh ler..kalo yg canggih takpe la gak..hihih
sedapnya nama kek perawan tu..mesti kek pun sesedap namanya...teringin jugak akak nak merasa...leh ambik ke ni...hehehe
sedap kak..sedang2 aje manisnya..akak cuba laa..hehe
Assalam sue..gebu n basah2 je nmpk kek tu tentu sedap bangat. nape tak letak gambar oven perawan sekali...akk pun nak cari oven gak nih heheh
sue, tringin juak kmk nk merasa kek perawan tok eh. ney tauk pas tok jd perawan gik balit biarpun umo 2 tahun gik 40..ahakss
Sue kamik nak rasa juak.. Aukk perawan lawan dara ye.. Ko sueee mmg mengspekulasi je kroje nya... Hahaha. Mmg nmpk moist aa kek ni. Tapi kan kt umh aku kurg sambutn klu kek oren. Jadi selmt lah kek ko tu
Cantiknya kek tu Sueeee! :D
sue...nak gak kek oren perawan tu....
mas pun mcm kak anim gak..mak perawan...he..he..
tergelak gak baca tajuk n3 kau ni..he..he...
Salam Sue cayang. Makan dulu, diet belakang kira (ni Along ler...hehe)...lembab nya nampak.
wahh..sedapnya nampak. Baru nak capai sepotong tapi dah habis la he3
nampak moist....mesti sedap ni....
sue...tersusun elok ja buah dlm kek tu...nmpk sedapp.la
Salam Sue, thanks sudi try resepi ni...mmg kek resepinya zaman akak perawan dulu..tu pasai la si Mat pandai2 menambah nama...menciiss! Hehee..tp mmg sedap baunya kan..ala2 kek zaman dulu2 la kan...xda penambahan whipping cream ke, apa ke yg pelik2 sikit tu..hehe
Yuhuu, ha ni pak perawan datang, yelah aku lom kawen kira perawan jantan..boleh macam tu?...hehe, psst kak ummi, dok diam2 yeaa bukan perawan kan?...hehe
Post a Comment