Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, February 24, 2011

Resepi: Biskut Almond London

'Kenapa laa tayang biskut yang sedap masa aku tengah2 diet nih..'mungkin itulah yang terus bermain di fikiran orang2 yang sedang berdiet sekarang ini.. :P
Tu termasuk aku sendirik laa kan..tapi lom tahap serius sangat nak diet sebab ngan nyusukan baby nih..tapi tak boleh laa makan beria2 dah..*motip?nak bgtau takpe la kalo ngelat diet ;P

Kali nih kite cuba resepi biskut almond london lain la pulak yer.. sebelum ni dah cuba resepi lain kan..sila geledah tanpa waran yer..
sebenarnya ni projek beberapa hari lepas..
Masih ada lagi ni dalam balang..wat stok raya karang..haha..takdelah!
setengah taun lagi nak raye weh..dah tempah baju raya lum??*tetiba terngiang2 lagu raya..isk

Citer pasal almond jap..
Almond ni disponser by oleh kakak aku nih...uiii,raya tahun lepas ha dier belikan..masa tu aku semangat tentera nak buat biskut..sampai 2 pek dier belikan..baik ati tul!*wink2..
Masa tu lom beranak lagi so buka sepeket,nak buat sekut laa ni..buh dalam balang kedap udara..takut lemau..
Tapi dipendekkan cerita,tetiba aku tengok dah tinggal sikit!(ha,kan dah kate dipendekkan cerita tadi)
Jadi magik ke logik ke korang fikir laa sendiri camner leh kurang kacang dalam bekas tu ye..satu klu aku leh bagi..kacang tu dah siap dibakar n enak dimakan begitu saja..heh

Selepas kejadian tu,aku trauma terus nak buat biskut*nih melampau laa nih.. Ok tak,lepas tu aku takde masa sesuai laa nak buat biskut..sampai aku bersalin,berpantang..bla bla bla..(part bla bla ni aku pun tak tau napa bukan dalam masa tu aku buat biskut)
sampai laa baru-baru ni kesampaian hajat nak membiskut dengan almond tu...
Tu pun dibekalkan lagik sepeket baru2 nih masa balik kampung..weehuuuuu.. perhatian:sepeket 300g

Dan kejadiannya..ten ten tenggggggg!!

cantik tak?cantik tak?sila kate cantik . :P


Nih cooking chocolate yang sedia untuk di double boilkan.
Potong kecik2 lagi pas potong gini..cepat sket mencairnya.. :)

Jom tengok resepi lak..kali nih guna resepi yang dikongsikan oleh mama kastam tioman@myresipi.com
Ada penggunaan nestum so ada laa aroma nestum tu sikit kan kat biskut tu..sedap sehh! Biskutnya rangup jek..sedap tu tak tau laa sebab resepi nih memang best ke sebab aku yang buat..*nak jugak..kakaka..sabo jela kan

Terima kasih buat MKT dan Lia(aku tak tau sapa lia nih tapi MKT asa sebut kat resepi nih..agaknya tuan asal resepi kot)..semoga semakin ramai yang tahu ke'best'an resepi nih lepas ni..buat yang nak bisnes biskut tu..leh laa cuba2 resepi ni yer..

Biskut Almond London
Resepi: Mama Kastam Tioman@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )

* 250 gm butter
* 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1 oz / 1/2 cawan nestum ( di kisar halus )
* 3 oz / 1 cawan tepung jagung
* 4 oz / 1 cawan gula aising
* 1 biji kuning telor
* Badam biji di panggang secukupnya
* Badam cincang untuk hiasan
* Coklat masakan secukupnya
* Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
* Sedikit minyak jagung

Cara-cara

1. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
2. Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
3. Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
4. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
5. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
6. Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
8. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap

Disaluti penuh dengan coklat..yummm!
Takde almond nibs aku guna almond flakes jer buh atas tuh..almond flakes yang aku potong kecik pun ada tapi x nampak lak dalam gambar2 nih

Oh ye,aku guna penyepit kecil yang bergerigi kat hujung tu..senang kerja..jadi tak laa sememeh nak golek2 biskut dalam coklat kalo bandingkan guna sudu..selamat mencuba!

P/s:Thanks juga kat kakak aku yang belikan roasted almond tuh yer...3 peket almond,cookies nyer jadik x sampai 2 balang pon..hahaha
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

chikadakbiru said... [Reply to comment]

amboii rajinnyerrr wat biskut..kite pun hujung minggu nih kalau rajin nak buat cookies jugak ;)

hana said... [Reply to comment]

makcikkkkkkkkkk selamat ari raya! duit raya mana???! muekekekekekkeee

izahdaut said... [Reply to comment]

apekejadahnya tayang sekut kilat kilat ni weh..
grrrrrrrrrrrrr...
tibe2 lapar balik..
ah tidakk tidak..
biarkan lemak itu mencair
hahaa
pss..sue..aku makin tengok makin aku nak buat.tu yg maslah problem aku tu.balik dulu lah.takut nak lepak beria2 kat umah ko neh..

tun_telani said... [Reply to comment]

mesti laa cantiiikkkk (dh puji panjang2 smp abih napas)
tgk tajuk n3 nih mmg abih pelik, pesal wat biskut raya time2 xde org raya nih. hehe..

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak hasue,wah awainyer tayang sekut raye,dah la nmpk trtarik n menarik da bomb bastik..Hehe..Pssttt smpt lagi noh menyekut nih ngan da bb..Hihi.

KakAsma said... [Reply to comment]

selamat hari rayaa.....sambil nyanyi lagu Allahyaramah Saloma.....ewah ewah...yg tinggal tu meh anto kesemenanjung..sedap nyer..baru berangan nak buat semua pakat ada..tapi nestum jer tak de..camner nak buat.pagi tadi dak hana tayang udang nestum...hehehehe pakat ler ngan cik abang beli nestim kat nestle harharhar...

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

wah sue.. sedap ni.. akak dh lama x buat sekut nie.. apsal la sue rajin sgt nie..

kzura kan.. mmg peel suka sgt tgk gambo keratan rentas dia.. so x de ke gambo keratan rentas sekut tu.. biar menambahkan lg keseksian sekut tu.. ekeke...

tgk depan skrin PC ni rasa nk grap je satu.. huhu..

Mas said... [Reply to comment]

sue..mas last makan masa raya ari tu...
sedappnya tengok biskut kau ni...
nak sebalang..
nak buat malass la..he..he..

anymz said... [Reply to comment]

ko meroyan ke apa ni sue.?selamat hari raya ya..

ni yang maleh den dtg sini ni..org tongah sibuk makan nasi sue pulak tayang kueh rayo..apo2 pun maceh lah yo.teringin gak nak terai almond london ni..ko ambik resepi ni kek london yo sue?..wakakakaka...
paham tak tu??

K.Nor said... [Reply to comment]

masa mana duk godek sekut london ni? smlm duk borak sakan.. hehe

ima said... [Reply to comment]

assalam sue...sekut ni memang sedap..anak2 akak suka sangat almond london ni...

Nor Moscow said... [Reply to comment]

almond mmg bersepah kat sini..tapi tak pernahpun buat almond London..kalau saya buat..kita kena tukar nama almond Moscow la gamaknya!..hehe..

syuhaila binti mustafa said... [Reply to comment]

tunggu raya lh baru nk try plak.. byk lg yg stil dlm waiting list. :)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue..sedapnya almond london ni..raya tahun ni nak kena cuba resepi ni lah pulak nampak cam sedap tu,,bahan2 pun senang je..tq ya sue memanjangkan resipinya kat sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...