Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, February 23, 2011

Resepi: Sticky Caramel Chicken Wings

Yumm!sedap kan ayam karamel nih..dah lama aku tak masak gini haa..
Nih pun terpesona nengok ayam kak nor aritu dan ditambah ngan ayam kat dapur DJ..bukan penyampai radio yer tapi Dayangjack..hihi...

Resepi asal telah dikongsikan oleh mutiarazura@myresipi.com
Dah ramai yang mencuba n berkata memang sedap!
Agak2 korang lum cuba sila2 laa kejar ayam korang tu yer..semalam dah ramai yang nak nunggu ayam bertelur nak buat puding kan..huhuuu...

Macam biasa,aku tambah sos tiram untuk resepi nih...bertambah2 sedap gituu! Nak pedas lak leh tambah lada hitam cam kak nor buat..

Jom ah semak resepi mudah nih..aku nih asik2 buat resepi mudah je kan..Yang penting mudah nak buat tapi sedap nak makan!ahaks...

Sticky Caramel Chicken Wings >> mutiarazura@myresipi.com

Bahan-bahan ( 24 keping )

* 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
* 2 sudu besar minyak masak
* 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
* 1 sudu besar halia dicincang
* 1 sudu besar sos ikan
* 1 sudu besar kicap
* 1 sudu besar sos cili
* 1/4 cawan (60ml) madu
*1 sudu besar sos tiram -hasue tambah

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat!

Yummm!sedappp n lazat sehingga menjilat kuali.. :P

Ayam gini memang best jer nak ratah gitu ajer...macam ayam bbQ jer rasanyer..hehe..selamat mencuba yeaa... ^_^

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

puan..
saya nak tanya sedikit , izinkan ye..
sementelah saya membuat kajian dari sumber2 yang boleh dipercayai..sayugia saya telah cuba mengamalkan cara diet atkins.saya harap puan juga tahu tentang diet tersebut.
soalan saya, bolehkan menu sebegini termasuk dlm diet tersebut puan.contohnya kalau saya makan 5 hingga 6 ketul ayam. terima kasih puan.

hahahahhaha..

Naz said... [Reply to comment]

Sueee...menggoda sungguh kepak2 ayammu itewww.. Kalau nak buat tapi tak pakai kepak ayam pun boleh kan..Jadi sticky caramel chicken jer lah...

Mas said... [Reply to comment]

sue...sedapp yer ayam ni..
sampai kau menjilat kuali...wakakaka...
senang tak yah basuh kuali...
aku pun nak buat..
tergodaaa tau...he..he..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Err..jemput duduk dulu yer puan yg bertanya..sila2..

Arakian maka pernah disebut oleh mereka2 yang telah berkongsi diet atkins yer,seperti yang puan sebut td..diet ini tidaklah menghalang pengambilan ayam sebagai menu harian...tetapi sementelah resepi ini menggunakan madu..sila laa abaikan penggunaannya jika puan benar2 strict dalam diet tersebut kerana madu tidak boleh diambil kerana mengandungi karbohidrat yg tinggi..jadiiii,*kite,sebagai pengamal diet ini harus lah fhm jika sudah menderhaka sedikit sebegini silalah lari keliling rumah untuk menghanguskan lebihan karbohidrat yang kite telan yer..err,puan paham ke tak ni?ke puan tertido nih?mcm pejam je dr tadi..kakakaka

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz
boleh jer kak...betul tu..ni kak rosaliza x layan kepak2 ayam nih..hehe..kalo guna bahagian lain pun apa salahnya.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
lor mas..ko x cuba lagik ke?silaa2 laa cuba masss..kang mesti bukan sekali jer ko buat..ekeke..

DJ Dayang said... [Reply to comment]

eh2 dah sampei ke srwk eh...best2! kamek jak lom sampei seru nk back for good...haha..aik, apa kenak mengenak ngn chicken wing tok...nanglah blur kmk tok bah..hihik

noorawati said... [Reply to comment]

mun molah ganti dgn udang lagi sedap

K.Nor said... [Reply to comment]

sue, izah tu mana boleh lari keliling rumah! rumah dia tinggi atas awan.. so kena excercise panjat tangga utk naik kerumah dia nun :)

HaSue said... [Reply to comment]

@DJ Dayang
haa..yaa ada kira2 nak balit swk 4 good kali nak?hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@noorawati
Lagi2 udang galah kan..perghh!

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
ahh..tak kire..nak gak izah lari keliling umah dia..hahaha..panjat tepi2 tuh ala2 spiderwoman ke..lagi laju terbakar lemak2 kan kak kan?ekeke

Zaliedana said... [Reply to comment]

Slm kak,Erm nmpk sedp,aym nih,nnti leh try,xpa wlpun menu mudah n rngkas yg pnting sedap n semua suka kan.Tmbah2 yg da handbag hidup cam kita nih kan..Hehehe..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...mmg tergoda sesangat kalo iqa yg tgk kepak ni sue, mmg sedap sangat.

kalo akk buat nk kena campur ngan dada ayam lah tu. mmg best

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
betul tu..yg penting semua org suke..yg masak pun suke..hehe

nur easy said... [Reply to comment]

weee sedapnya.. tp jgn sampai dijilat kualinya tu tau ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikummussalam kak..
yeke?iqa minat kepak yer..leh geng aunty sue nih..hihi...a'ah kak..kena carik dada ayam laa plak utk akak..hehe

hana said... [Reply to comment]

gler sedap ayam nieh! aku kalau buat non stop nak makn nak makan nak maknnn.. udahnyer satu koli aku sorang yg abeskan! muahahahahhaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...