Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, February 11, 2011

Kerabu Ikan Tongkol

Ehh..kat sini dan kat kampung aku nun sedang dilanda kehabisan bawang merah di pasaran..nih taktik nak naikkan harga lagi ke atau memang bawang merah tak hidup dah kena tanam?huehue..
Bawang yang kat kebun aku tuh pun seco'et jer..nak tunggu ia beranak pinak lama lagi tu..dulu jakun tu,tanam bawang merah kan nak hasilkan daunnya aje..dah lama tengok 'beranak pinak' bawang2 tu..haha..tapi kecik2 la.hee..

Cakap pasal bawang ni sebab nak buat kerabu pun guna bawang kan..aritu bawang bombay ade je kat pasaran..sekarang ni yang ada cuma bawang besar yang tak berapa besar aje adanya..adehh..
Apapun kerabu ni sedap..*tetiba.

Sebelum nih tengok Kak Yani dah cuba,pastu tengok Noorsha pun dah try..dan tak lupa, Kak Nor Ganu kite..mekasih kak nor,pinjamkan selipar td yer..hihi :P
Resepi asal kak Watierman yang dah lama menyepi..oh kak watie..ke mana kau pergi..daku rindu padamu..hee..
Angkut resepi nih dari myresipi.com..tima kasih kak watie dan semua yang terlibat.. ;)

Kerabu Ikan Tongkol >> watierman@myresipi.com

Bahan-bahan ( Untuk 3-4 orang satu hidangan )

* 1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
* 2 labu bawang besar
* 2 biji cili merah
* 5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
* sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
* secubit garam ikut selera anda
* air perahan limau kasturi/ limau nipis

Cara-cara

1. Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
2. lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
3. Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
4. Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawangbesar, cili merah dan cili api
5. Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
6. Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
7. gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

Aku guna tongkol hitam..menghabiskan stok dalam peti es..sedap!Rasa masam2,pedas2 gitu..
Rasa berbeza dengan umai sarawak..walaupun basicnya sama ala2 kerabu..umai tu, ikannya 'dimasak' oleh halia dan asam dari limau kasturi sepenuhnya.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

inaku79 said... [Reply to comment]

sedap ni makan dgn nasi panas2... :)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..nak nitik air liur akk bila tgk kerabu ikan tongkol ni...terasa msm2 bila tgk limau di potong2 tu

Nieza said... [Reply to comment]

perghhh tak tahan nengok kerabu ni dh lama masuk list masa kak yani tayang hari tu tapi lum jumpa ikan tongkol lagi...hehe tumpang mkn sini jer lah su..hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@inaku79
penambah selera ni pedas2 masam..hehe

Mas said... [Reply to comment]

sue...tadi aku gi tesco, nmpk ikan kayu, lepas tu aku terus terlupa nk ambik...hu..hu..
aku dh lma teringin kerabu ikan tongkol ni..
mcm mna boleh lupa....
nnti nmpk ikan tongkol, kena sambar terus...
meleleh air liur tengok kerabu tongkol kau yg sedapp tu...
kasi sikit sue...ehhh..banyak pun boleh...he..he...

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
haa kak?jgn2 ngidam lagi x?hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
berkobar2 ikan tongkol kalo ia bace komen nieza nih..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
selamat laa ikan tongkol yg ko dah terlupa amik tuh mas..lenkali ko gi tesco,ko gi bahagian ikan terus.amik n byr tongkol dulu...pastu baru ko soping brg lain..kompom xkan lupa lagik..hahaha

hishh..basah kibod tu hah..nah amik secubit.cukup ah tuuu...huhuu

K.Nor said... [Reply to comment]

sue! tau tak td bukan capal abg yg sue amik tau, selipar along yg saiz 10 tu.. amacam tak tersembam ke pakai selipar besar sebelah? patut la cepat jer pulangkan ya.. hihihihi


akak sukerrrrrrrrrrr sgt dgn kerabu ikan tongkol ni. sedap!!

Mimiey.. (^-^) said... [Reply to comment]

kak sue, kerabu tu dah habis ke??? tengah malam baru leh datang nak ngendeng kerabu tu...hehhehehe...ni mie bawak ikan kayu setengah ekjo, agak2 cukup x kalau kak sue tolong buat 1 mangkuk besar...hehheheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...