Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, February 21, 2011

Resepi: German Cookies @ Deutshe Kekse

Semalam berpuasa dari bersiaran..
Pagi ni dah buka puasa dengan cookies dari german..eceh..
Dari aritu duk bertenggek kat dapur mamafami nengok cookies dia,pastu nengok cookies kak Rima...nengok cookies mat gebu..tak tahan tengok lama2 tu akhirnya sediakan 4 bahan tu terus start enjin..

Oh..sungguh sedap ini biskut..paling best tu kan,senang amat nak buat!method yang sama aku guna untuk membentuk biskut susu sebelum nih..
Aku tak pasti biskut ni sama ke tak dengan biskut kat bakery yang kitorang biasa beli sebelum ni..kalau sama,ia dijual dengan harga 50sen seketul.
Tu takpe lagi,kalo salah simpan,nak bawa perjalanan jauh..alamatnya makan serdak biskut laa aje jawabnya sebab biskut nih rapuh jer..

Pastu kan,biskut ni tak menggunakan telur pun..pernah ke buat biskut tanpa telur? Oh,biskut makmur pun tak guna telur kan.. :P
Jom kita tengok resepi biskut nih..amik dari dapur mamafami..terima kasih yer semua yang terlibat..hehe

BISKUT GERMAN @ DEUTSHE KEKSE
Sumber : Rima
Melalui : Mat Gebu
Melalui:MamaFami

BAHAN-BAHANNYA :

125 gram mentega berkualiti tinggi (mama guna majerin Planta)
125 gram tepung kentang (boleh beli kat kedai baking)
80 gram tepung halus (superfined/hong kong)
40 gram gula aising, diayak

KAEDAH PENYEDIAAN :

1. Satukan tepung kentang dan tepung halus, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
2. Ambil sedikit adunan, kemudian bulat2kan dan susun atas dulang pembakar. Tekankan hujung garfu di atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
3. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing).
4. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.


MamaFami buat comel2 jek..Aku buat versi besar gedabak sket laa...kes nak cepat habiskan doh.hahaha..paham2 aje ler ada handbag bernyawa nih.. <-alasan leh pakai tak?:D

Encik suami suka makan nih..sangat sedap kata beliau!heheh
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

tun_telani said... [Reply to comment]

Assalamualaikum k'sue..

Gebu2nya cookies dia.. 4 bahan jek? bagusnyer. nnti nk try lah..tp xjumpa lg kedai baking kt miri nih :( senang2 k'sue poskan je la siket kt sini. hehe.. (kompom hancur lebur bila sampai, kn)

Mas said... [Reply to comment]

sue..simplenya bebahan kuih ni...
rasa macam nak buat lakkk...tunggu mood rajin datang..wakakaka...
sedapp yer sue...tergoda aku tengok biskut kau ni...
semalam tak muncul2 kau buat biskut ke...wakaka...

Chik Mimi said... [Reply to comment]

sue akak pun terguda ngan sekut sue yg simple mimple tu sue

K.Nor said... [Reply to comment]

sue.. nak sebalang.. :(

Rozy said... [Reply to comment]

harus dibuat ni..dappnyaaa

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue...ptt la tak ada semlm, sibuk buat sekuk.. best nmpk gebusss sangat, kalo mcm biskut susu bolrh la akk bygkan. tpg kentang payah sikit nk cari.

akk br blk dr klinik ni, amani selsema sikit. zhariff sihat ke

my taste said... [Reply to comment]

nk jgk..meh sni seketul..:)

Mimiey.. (^-^) said... [Reply to comment]

kak sue, agak2 kalau syh pos sini..tinggal serdak ke bila sampai...ngeh3...
tutup mata...tutup mata...xtahan kena goda.. huhuhuhu....nak jgk!!! kak sue, sebalang...

Mat Gebu said... [Reply to comment]

Pengggsannnnn.....dan ingat tak satu resipi Rima, Coffe Chocolate Chip Cookies = 4C, punggg sedappppppp!!!

izahdaut said... [Reply to comment]

aku duk jenguk jugak tengok tepung ni..tak berjumpa lagi...rasa cam sedap bebenor sekut neh...
baling sikit kt aku nk rasa wehh

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
waalaikummussalam...hah?tak jumpa ke?ader,x jauh dari mega hotel miri tu..belah depann dier jrk 2 bgnn kot..KTS ke apa namanya lupa lak..byk brg2 bakery kat sana..rabun jd mata..bukan rambang dah..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
sekut nih aku buat malam tadi lah mass...siang hari aku duk baca blog org jer tp x tinggal jejak coz xleh naip..kakaka...pastu aku sibuk ngan anak2 pun ye gak..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Chik Mimi
terguda ek kak..gi buat sana!hihi

azlin othman said... [Reply to comment]

assalamualaikum wbt..

akak saya amik ya resepi nie..puas sudah ku mencari resepinya..akhirnya berjumpa disini..tq berkongsi ilmu dgn org seperti saya..hehehe

Elayna Edmond said... [Reply to comment]

hi! nak tanya, kenape sya buat, biskut ni pecah ye? pecah masa nak tekan guna garpu & bila masuk oven?

HaSue said... [Reply to comment]

@azlin othman
W'kumslm.. Sama2.selamat mencuba ya :-)

HaSue said... [Reply to comment]

@Elayna Edmond
Hi..yeke? Hmm..cuba ms masukkan tepung tu,masukkn sedikit demi sedikit smpai boleh diuli n dibentuk je..x perlu letak habis..boleh jd sbb adunan terlampau kering(maybe kualiti tepung x sma) sbb tu doh mudah pch

Vivi Shalawati said... [Reply to comment]

Sis...d KS Tan miri ada semua bahan2 nya...selamat mencuba cookies yg mudah dan sgt sedap ni

Vivi Shalawati said... [Reply to comment]

Sis...d KS Tan miri ada semua bahan2 nya...selamat mencuba cookies yg mudah dan sgt sedap ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...