Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, February 5, 2011

Kerepek Sengkuang Cina / Arrowhead

Nama lain bagi sengkuang cina ni arrowhead ek?nama lain?ngarku?oh..daku tak tahu.hee..
Tapi masa perayaan tahun baru cina memang banyak kan..
Kalau orang yang tak kenal mesti ingat nih adalah sejenis bawang..hehe..

Hari tu singgah kat salah satu pasar raya kat Bintulu dalam perjalanan balik ke kampung. Jumpa arrowhead ni, tapi dah tinggal sepeket jer..dah siap2 timbang..
Sebelum ni pernah beli, tapi tak tahu laa rupa lain sikit. Memang jenis dia lain atau sengkuang tu stok lama ke..kaler dier kehitaman sikit..yang nih versi pakai fair n lovely laa agaknya ek..

Dah beli tu terbayang2 laa nak buat kerepek ni..sebelum ni kan pernah tengok kak nor cuba dah..
Buat kerepek ni aku hiris2 guna pisau aje, tak guna penyagat pun..baru ni tadi tengok tips diberi oleh azwalissa tu katanya jangan buang tangkai dulu baru senang nak sagat..adeh..ye tak ye kan..hihi

weihh..nak tau apa rasa sengkuang cina ni bila dibuat kerepek?Sedapppp woo...rasa dia kan,lemak-lemak gitu..ada iras2 kentang tapi lain laa..rasanya lemak-lemak gitu..eh!terulang ayat yang sama lak....haa,rasa dia gitu laa..memang sedap!sedap!rangup lak tu..ieee...rasa nak carik lagi laa bila nak balik nanti. Tak puas makan..heh

Resepi walaupun simple aku nak amik gak dari myresipi.com..tima kasih azwalissa.. =)

Kerepek China Arrowhead >> Azwalissa

Bahan-bahan ( 1kg = 1 bekas besar )

* 1 kg Ubi Arrowhead
* Garam / Whitepepper / Blackpepper (sebagai perasa jika suka)

Cara-cara

1.Bersihkan ubi arrowhead dengan membuang kulit ari nya sahaja. Basuh dan toskan.
2.Sagat nipis ubi tersebut dan goreng dalam minyak seperti menggoreng kerepek ubi. Sesudah perang, angkat dan toskan minyak.
3. Jika suka boleh tambahkan garam atau serbuk blackpepper / lada sulah sebagai perasa. Saya suka makan kosong aje. Rasanya rangup dan lemak.

Ni laa rupa sengkuang cina/arrowhead/ngarku tu..tinggal sebijik kecik tu laa je nak buat posing.ihihi..masa belum goreng lupa nak posing banyak2...
kitorang makan gitu aje..tak payah letak garam pun dah sedap kauu..rugi tak cuba tau..
Cepat2 pergi pasar raya cari benda alah ni..beli banyak sikit tau.nanti takut tak cukup..hehe
nanti dah abis musim perayaan dah kurang di pasaran dan harga pun dah naik..agaknya la.ehe..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

21 Komen Di Sini:

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue...akk selalu jumpa yang kaler itam2 sikit, yg putih gini tak jumpa lagi hhehe ataupun tak perasan.

oh sedap rupanya buat kerepek tak pernah cuba, selalu mkn gitu je

Mas said... [Reply to comment]

sue, anto sini sebalang...
wat menguyah sambil tengok tv..he..he...

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

alaaaa,td gi kedai x ingat plak nak amik seguni..hehehe..*tipu2! kat sini x nmpak ada jual la..yg water chestnut tu jer bpaket2..mkn kat sini je la yer sue.. :)))

wachak said... [Reply to comment]

Salam sue.
Yg dah goreng ada yg di jual tak. sepeket 10 hinggit ker. nk order ni ... he33

ima said... [Reply to comment]

sue...akak pun dah lama teringin nak cuba...tapi asyik terlupa je nak cari arrowhead ni...

anymz said... [Reply to comment]

assalam sue,akak teringin jugak nak bua menda alah ni tau..belum2 sempat lagi nak ke pasar besar tu..buat masa ni ambik kat rumah sue je lah dulu ya..

Naz said... [Reply to comment]

Salam sue..
Heheheee.. selalu nampak sengkuang cina nie tapi tak tau nama dier..Ingatkan versi bawang putih ke ape..Kah..kah..kah..jakun jugak aku rupenye..

Qurrata A’ayun said... [Reply to comment]

Assalamualaikum..
Ooo.. patut laa kt supermarket byk browning sugar nih. kt semenanjung jarang nmpk. baru pindah miri, byk belajar guna bahan2 yg xpenah guna..hehe..

Qurrata A’ayun said... [Reply to comment]

eh.. nk komen kt entry kek td, tersalah komen kt sini lak ;)

ibu aliff dan azwar said... [Reply to comment]

slm sue...bukan ke nama sengkuang cina ni org panggil water chestnut?tapi kaler die itam tak putih gini..mungkin spesies lain kot...akak buat bubur sedap..kalu nk cuba sila tgok dlm kategori label..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak...akak mkn gitu je?cam makan epal ke kak?
x sure laa yg itam tu sama ke tak..tp yg ni besar2 sikit kak

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Sebalang?semangkuk sup pun lum tentu sempat penuh mas..ekeke

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
buat kerepek water chestnut tu jelah..hahaha

HaSue said... [Reply to comment]

@wachak
Kalau yg dah goreng mahal banyak laa weh..campur kos tenaga lagi kos masa lagi..sekilo rm98 ok tak?ngeh heh

HaSue said... [Reply to comment]

@ima
aaa kak..baik carik cepat2..masa musim perayaan nih sng sikit nak carik

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
waalaikumslm..dah abis kak..panas2 lg dah tak berbaki..akak nanti kalo buat sila buat lebih ye..hee

HaSue said... [Reply to comment]

@Naz
w'kumslm..alaa,,bukak akak sorg jer jakun..ramai lg jakuns nih..sue pun ingat spesis bawang dulu..hihih

HaSue said... [Reply to comment]

@Qurrata A’ayun
A'ah,memang banyak kat srwk ni sng nak dpt BS tuh..senang laa nak buat kek2 sarawak lepas ni kalo suka yer.. =)

HaSue said... [Reply to comment]

@Qurrata A’ayun
Takpe,komen kat mana2 pun tak kesah..heheee

HaSue said... [Reply to comment]

@ibu aliff dan azwar
waalaikumslm.. aaa,yg itam2 tu water chestnut kot.sedap buat bubur ek? agak2 sengkuang cina ni pun sedap kot..org2 cina buat apa laa agaknya eh..hehe..kalo tak silap la,diorg buat bubur manis kan?

nafisahnanas said... [Reply to comment]

saya try buat air sengkuang cina mlm td..tak rangup mcm dalam air tin season..maybe masak lama sgt kot..kerepek tak try sebab xde penyagat lg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...