Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, February 21, 2011

Ikan Tapah Masak Tempoyak

Sebelum ni beberapa kali nak cuba masukkan tempoyak dalam gulai ikan..
Tapi takut tak kena dengan selera kami sekeluarga walaupun aku nih hantu tempoyak..aku jer laa..diorang yang lain ni lum tahap antu tempoyak lagi,baru zombi kot..'dah tua2,hantu ngan zombi pun takleh bezeaa..'(sambil tangan duk liang liuk)heheeee... :P

Masakan ikan patin masak tempoyak femes kat mana ek?kat Pahang kan?siap mintak kompom dr mek izah jap td..ekeke)
Orang2 Pahang jangan marah ekk,kite.. kite main taram ikut selera jer tapi nak jugak mencuba letak tempoyak ni hah..tapi bukan guna ikan patin ler,guna ikan tapah jer..ngeee..
Yang pasti,bila dah cubaa..huiiii,sedapppppnyierr..kalau ada yang pantang makan ikan tapah atau patin,try ler guna ikan lain cam baung ke..?

Rasa manis dari isi ikan yang segar, ditambah lagi rasa masam2 dari tempoyak dan pedas2 dari cili dan cili api..oh ohhh..sungguh da bomb!

Aku ikut resepi sendiri jer...ada gak usha resepi kat myr,tapi tak sempat usha abis terpaksa bersegera ke dapur..hehe..
Kalau rajin,kemudian later laa aku update resepi..heh :D

Menyelerakan,lazat,sedap...makan ngan nasik panas2 mesti tak ingat diet dah!hahaa..

Ikan tapah dari sungai yer,bukan yang bela punya..huhuuu..

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

anymz said... [Reply to comment]

wah!org sarawak pandai makan tempoyak ya..meh sini ikan ni dua ketul..sedap betul tu..peberet akak tempoyak2 nih..
Akak kan sue menda lain nak mintak takpe tapi jgn tempoyak memang akak kedekut betul..huhu

Mas said... [Reply to comment]

sue...aku pun suka tempoyakkk...
sedappppnya....
aku suka masak ngan ikan patin, keli atau baung...
perrrhhh...memang sedappp bangat klu dapat makan ngan nasi panassss..
kat rumah aku, aku sorang jer yang makan...yang lain2 boleh buat bodo jer....rugi kan..he..he..

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

salam hasue...
ikan tapah ni abang pada ikan haruan ni sebab saiznya besar.. akak tak pernah mkn lagi... & rasanya tak berani kot nak mkn.. hheehee.. ikan haruan tu pun mkn masa dlm pantang bersalin operation dulu... kalau idak.. payah gak nak mkn ikan2 jenis gitu.. entah kenapa padahal org kata sedap jer... sama ke rasa dia & tekstur isi dia dengan ikan haruan? tapi nampak gulai tu sangat meliurkan... kalau hasue nak jemput akak mkn.. jangan bagitau nama ikan yer.. hehehe...

izahdaut said... [Reply to comment]

geng ngan ko..aku pun hantu tempoyak..aku leh makan nasi ngan tempoyak sahaja ok...hantu tak?ce crite..ce crite sambil liuk liuk tangan..wakakakakaa..

ikan tu buat aku mcm nak tepon laki aku nak ajak balik kampung...huhuuhuhuhuuhu..ikan manis segar ni aku merasa bila time balik kg jeeee..

~Norul Mas Hana ~ said... [Reply to comment]

ni sorang lagi antu tempoyak datang..hihi...
mmg sedap la masak tempoyak ni..tp ikan tapah tak pernah rasa lg...

Mimiey.. (^-^) said... [Reply to comment]

baru je habis verangan makan sekut jerman kak sue...dah tayang ikan msk tempoyak lak....aduhhhh kena tutup mata balik nih... siap kena ikat ngan kain itam lagik...
ehhhhh...pehal nih bau tempoyak smpai sini...adakah sepinggan ikan msk tempoyak otw ke sini?????hhhhmmm....

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

mana dapat ikan Tapah..akak cuma pernah tgk dalam Discovery Channel jer rupa ikan tapah ni..
errmm...gulai tempoyak...pergh...kecur air liur dah ni :)

tun_telani said... [Reply to comment]

kak hasue!! ada jodoh laa kita.. lunch td sy masak ikan patin masak tempoyak ^^ tp x update resepi sbb tgh bz siapkan keje sekolah. huhu..

zarin said... [Reply to comment]

jgn lupa update resepi ye! kita sukak masak tempoyak tp seumur hidup tk pernah masaknya

DJ Dayang said... [Reply to comment]

tang nyaman jak ya, sue. kmk nk numpang makan lok...hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said... [Reply to comment]

Wah saya tinggal di Perak belum cuba lagi masak tempoyak. Nampaknya kena try jugala

AbbotCottage said... [Reply to comment]

agak-agak ada semangkuk utk aku tak?

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..rasanya akk dh komen ikan tapah ni semlm..mana lak ilang nya

sedap sangat nampak ikan tapah ni, akk belum rasa lagi kesedapan ikan tapah, mmg layan ni kalo msk gini..nak nitik ayaq liuq ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...