Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, February 2, 2011

Resepi: Udang Goreng Nestum

Lama dah nak mencuba resepi udang nestum ni..sibbaik resepi nih tak jadik tapai..lama sangat peram kan.
Tapi tak rugi cuba tau..aku guna udang galah jer...ulang suara,'udang galah jer..' *jeling2 kak nor ganu.. akak dengar tak kak?ke nak ulang lagi sekali?kehkehkeh..

Buat pun bukan untuk lauk makan nasik..nak wat ratah aje..sedap wehh!
Kalah restoran pak manap tepi sungai tuh * ade ke pak manap bukak restoran tepi sungai?
Ah, x kesah la..tapi motifnya nak bagitau menu nih sedap je..pak manap tu cuma pak pacak dalam cerita nih..huhu..

Tanpa buang masa,jom tengok resepinya yer..kalau dah berkenan,jangan laa tengok aje..pergi la cuba..buat pedas2 sket terangkat dibuatnya..sibbaik dapat turun balik..

Resepi ni dikongsikan oleh zeera di myresipi.com..tima kasih zeera.

Udang Goreng Nestum >> Zeera

Bahan-bahan:

• 1kg udang basah (saiz sederhana besar)
• 3 ulas bawang putih
• 10 tangkai cili padi
• 2 tangkai daun kari
• 1/2 cawan susu cair
• 4 sudu besar mentega
• 2 sudu besar tepung beras
• 1/2 cawan nestum
• Garam dan serbuk lada sulah
• Minyak untuk menggoreng
• 3 biji telur

Cara-cara:

1. Gaul udang dengan garam dan lada sulah. Kemudian goreng setengah masak. Angkat dan toskan minyaknya.
2. Sementara itu, pukul telur, mentega, susu cair dan tepung beras. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama daun kari hingga garing. Kemudian masukkan udang. Sebatikan sehingga udang masak.
4. Tuangkan adunan yang dipukul tadi. Gaul rata. Akhir sekali taburkan nestum. Sedia untuk dihidang...

Nampak tak udang kat mana?hehe...

Esok dah nak raya cina kan? sesuai juga ni wat hidangan buat tetamu2 yang datang ke rumah..satu lagi cara masakan udang yang menarik..

sedap woh kalo dapat makan udang fresh gini..yummm..yumm! :P

yeyeyy..esok hali layaa...selamat tahun baru cina buat kawan2 berbangsa cina..angpow laiii!! ;)

*Packing barang nak balik kampung awal pagi esok..x abis2 lagi nih..adeh...camner nak abis packing kalau kejap2 ngadap fb,kejap2 ngadap blog..huhu
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

10 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

sue, menggoda betul udang kau ni...bebahan dah ada, cuma udang jer tinggal 6 ekor...cukup ke..wakaka...

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
kalo udang galah 6 ekor mkn sorang2 leh usap perut kekenyangan dah tu mas..hihi..try la

K.Nor said... [Reply to comment]

haip!!!! biasa dia.. akak belum pekak badak lagi tau.. bak sini sepinggan tu.. sampai nya hati mu, tayang udang galah.. mentang2 la udang yg ada kat sini kicik2 jer.. sue!!!!!!!!!!!!! nak udang galah 5kg!!! haha

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
haha..saje jek tuh nak ulang suara sbb tau akak antu udang..ekeke..5kg?meh la dtg sini kak..nanti booking siap2 kat nelayan.hehe

shashacatering.com said... [Reply to comment]

Wah! Ada udang goreng nestum plak. Tak pernah dengar ni. Nampak sedap jer kan...! ;-)

Naz said... [Reply to comment]

Hai Sue..
Tak kira..Walaupun jarak memisahkan kita, akak nak jugak udang tuuu.. Jangan hampakan daku sueee..

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

kena ambik resepi ni, anak akak suka sgt udang goreng...tapi ada nestum tu, ntah mkn ke tak. takpe la, anak tak mkn, mak dia bedal!

ima said... [Reply to comment]

sue...akak pun ada buat gak udang nestum...tapi simple je bahan dia..pun sedap..kalau resepi ni mesti lagi sedap sebab bnyk bahan tu..kak ima ambik resepi ye...nak cuba lain kali...

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sedapnya udang nestum tu sue..best gak dok srwk..mcm2 ada

PUTUBAMBU said... [Reply to comment]

salam kenal dari putu

ish..temptingnya..

mintak izin copy resipi ngan gambar ye sue..

nak try buat menu berbuka..hehehe

tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...