Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, February 13, 2011

Resepi: PopCorn Chicken & Chicken Nugget

Hujung minggu ni memang aku duk umah ajer..tak ke mana2 pun. Macam malas kuar umah pun ada...huhu..
Semenjak minggu lepas cam nekad jer nak diet. Maksud sebenar diet ni sebenarnya pemakanan seimbang,kan? Bukan tak makan langsung..maksudnya pemakanan harus terkawal laa...tujuan yang nyata kita buat gitu of coz nak turunkan berat badan..

Tapi kan,takpe laa kot aku renew balik nak diet tu esok ek..coz arini terrr'makan' ayam goreng laa pulak..bila buat nugget n popcorm gini sah2 xleh makan seketul 2..hahaha..
nih sumer kak hana punyer pasal!sapa suh tayang ayam2 goreng nih

Jom ahh tengok dada2 ayam yang telah ditransformasikan menjadi popcorn dan nugget..

Pasni takyah order kat KFC dah..tapi,aku tak penah pun order popcorn ciken kat farmasi KFC tuh...nugget tu penah laa gak..heee..


Sebelum nih pernah buat nugget guna resepi dalam koleksi..simple2 aje. Nih aku try resepi kak ina@hana nih lak..bezanya cuma yg sebelum nih x letak serbuk kari n lada sulah..hehe


Pastu kan,aku wat nugget gak guna resepi nih..tapi buat nugget nih kan..harus tumbuk/ketuk dulu dada ayam tuh baru best nak wat nugget..kalo terus potong jer cam ayam goreng biasa aje laa jadinya kang..

Jom tengok nugget yang pelbagai rupa bentuk nih hah..ada yang senonoh ada yang yo yo oo jek rupanya..hihi..

Lagi..amik gamba lagi..tak puas kalo 1 gamba je kan..hee
Resepi kopies dari umah mek Jepun nun..yang bakal balik ke tanahair tak lama lagi..kak,jangan lupa bawak doraemon skali yek..
Mekasih share resepi sedap nih..nah amik seketui nugget..ngee

RESEPI POPCORN CHICKEN
source : hanamemories.blogspot.com

Bahan-bahan

* 1 keping dada ayam@peha ayam tanpa tulang - potong dadu
* *2 sudu besar tepung serbaguna @ tepung rempah ayam
* *1/2 sk serbuk lada sulah
* *1 sk serbuk kari @ rempah lain yg digemari - resepi asal secret herb
* *sedikit garam dan gula
* *1/2 sk serbuk bawang/onion powder - hana parut bwg putih 1 ulas
* *1-2 biji putih telur - hana guna satu biji telur
* *1-2 sb susu segar
* 3/4 cawan breadcrumbs
* olive oil utk spray - jika bakar gune oven
* lada hitam kasar @ garam - utk taburan selepas goreng

Cara-cara

* Gaul ayam dengan bahan bertanda * sebati. Perap sebentar. Cara masak boleh pilih kaedah di bawah. hana guna kaedah satu.
* Kaedah satu : Masukkan breadcrumbs ke dalam plastik bersih/ziplock. Masukkan ayam perap tadi dan goncang2kan sehingga ayam bersalut sepenuhnya dengan breadcrumbs. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
* Kaedah dua : Spray baking tray dengan minyak zaitun.. letakkan ayam perap tadi. Spray lagi minyak ke atas ayam. Bakar suhu 475°F selama 5 minit. Kemudian balikkan ayam.. dan sambung bakar lagi 5-7min atau sehingga masak.
* Kaedah tiga : Perap ayam dengan lada sulah, garam dan gula, serbuk onion, serbuk kari.. Golek2kan ayam dengan tepung serbaguna. Kemudian celupkan ayam ke dalam campuran telur dan juga susu segar. Kemudian g0lek2kan pula ke dalam mangkuk breadcrumbs. Untuk coating yang agak tebal ulangi proses menyalut telur dan juga breadcrumbs. Goreng dengan minyak panas hingga keemasan.
* Kaedah empat : Jika tak nak salut breadcrumbs, selepas perap goreng terus ayam hingga masak.
* Apabila dah masak, taburkan dengan serbuk lada hitam kasar dan juga garam jika suka.Hidangkan dengan sos kegemaran.

Nota Biru: Untuk membuat nugget,tumbuk/ketuk isi ayam(bahagian dada) sehingga hampir leper barulah dipotong ke saiz gigitan. Selepas dah salut tu simpan dalam peti sejuk beku sekurang2nya setengah jam,selepas tu ulang kaedah celup dan salut breadcrumbs tadi sebelum digoreng..
Ni tak payah makan nasik dah nih..bukan sebab diet tapi dah kenyang..haha
Cubalah..sedappp..

Ingat yer,dada ayam tu jangan dibuang.. sebab aku pernah baca kat blog sapa ntah dulu..sebab tak tau nak buat apa ngan dada ayam yang tak laku dimasak gitu ajer(digulai atau masakan kari2 ke)selalunya bahagian dada terbuang begitu sahaja..jadikanlah ia sesuatu yang sedap.. =)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

9 Komen Di Sini:

Mas said... [Reply to comment]

aku suka nugget ngan popcorn chicken....
bagi aku banyak sue...
kau mcm berjanji ngan ijah...he..he...

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
haa,mas..tu lah pasal,mcm berjanji lak ngan mek ijahdaut tuh..tp tu la,aku duk 'create post' dr tgh hari membawak ke petang sbb ada handbag kepit nih ikut blogging skali.naip lambat ler..pastu kejap2 wat keje lain lak..haha..kalo tak mesti kuar serentak n3 kitorg..ekeke.. nah mas,memandangkan ko sampai dulu ko amik banyak lah..2 ketui k..hihi

hana said... [Reply to comment]

ko cam tau2 jerk aku tgh sorok roti goreng ko eh... tak sempat nak n3 la sue... esok la eh.... padahal dah wat dulu jaman blogger sunti tp aku tak igt ke`bes`annya... kali nih hentah kenapa tercukup la bes! kekekekekeke.... *skrg bukan dah tak sunti taw.. tp terlebey sunti! wakakakakakakakaka ... *ko paham ker tak?? ketuk paler ngan loyang spoloh kali! kekekekeke...

maceh eh sudi try resepi ayam jagung bertih nih.... mmg bleh dipelbagaikan... aku kdg wat fillet yg pjg2 tuh gak senang leh sumbat lam roti sandwich budak2 neh...

izahdaut said... [Reply to comment]

Tak de tak de... Dia tiru saya cikgu dia tiru saya cikgu... Cikgu dtg.. Panggggg ketuk kuali kt pale meksue.. Weh aku pun dok pospon je diet aku ni. Ingt nk mula semlm, tak jadi. Hari ni pun tak jadi.. Aku dah kompius ngn diri sendri dah ni... Gahaha.. Lantakkkk.. Laki aku slalu kata ' nanti abg ada alasan' ceeettt tak memberangsangkan sungguh kata2 semngt itu.. Cemana ek.. Tahun ni 10 kilo sasaran.. Errkkk

tun_telani said... [Reply to comment]

sedapnyer! sedapnyer!! aritu dah drool kt page k'hana, ni drooling kt sini pulak..bila ntah nk buat nyer.. sy suka makan dada ayam ^^ kerat kecik2 wat masak paprik.

ps:sekali tgk title n3 pon dh tau xdiet.. hehe..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue...memang menarik la popcorn ayam tu..akk suka sangat la kalo guna bahagian dada..kalo buat bahagian lain akk tgk je lah ...

anymz said... [Reply to comment]

wah sue,ko pakat2 dgn ijahdaut hari ni ek?..sama2 cekau ayam tadi ke...
bagus le cenggitu.sepakat membawa berkat...hehehe

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam Sue cayang. Nak order sekilo, harga kira standard Ayamas lah, ok? hehe

Kak Sam said... [Reply to comment]

Assalamualaikum...
Ni kena masuk dalam my homework list. Alamatnya lepas ni kurang le income kfc. Sian kat deme kan. Hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...