Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, February 1, 2011

Resepi: Oreo Cheese Cup Cake

Aik?lom terpublish lagik entri yg satu nih rupanya..jap,jap..aku klik 'publish post' ek...

Teng!teng!tenggg..nih Oreo Cheese Cup Cake(OCCC) versi kamikaze namanya yer puan2 dan tuan2...eh?mak datin pun ada ke?hai mak datin..datang sorang?Datuk tak ikut skali..?heh ..mak datin youuu...jenguk blog aku.*hanya rekaan semata2 ;P

Okay2..Nii..nak citer sikit ni,aku dengan redha jer korbankan cream cheese last stok disertakan harapan menggunung agar cupcake nih menjadi..siap nawaitu,'sesaje jer aku membakar kek cheese ini..tak santek pun takpe,janji masak dan boleh dimakan'...ayat berserah tuuu..huu

Ops!opp..wedeminit.bukan tak yakin dengan resepi tauu..tu haa,oven aku kan masih dalam kondisi nazak lagi..tapi nekad sangat nak buat cup cake nih..sampai tak tertunggu oben baru tiba..hee..
Walaupun agak mencabar gak bekerja dengan ovenku itu..sampai dengan papercup sekali dibakarnya(sabo je la),tapi hasil cake cheese oreo ini tidak menghampakan..
Sedaaapppp sesangat..! Tak sia2 kak zana n mama hawa buat ngences tempoh hari..haha.
Siap langkau beberapa resepi dalam list semata2 nak buat cup cake nih..
aa..aku kate nak citer sikit je tadi kan..
Meh cekedaout resepi pulak lah..taknak?kalo taknak gi sana..duk dendiam jadi mak pacak pun takpe,nampak meriah skit blog aku..kihihih

Resepi nih aku amik dengan sewenang2nya dari rumah kak zana,resepi asal buleh tengok kat belog kak wan(siap dengan langkah2 membuatnya lagik).
Jadi terima kasih buat semua yang terlibat..tunggu laa oven tu ikut balik umah kang,aku nak wat lagik..siap pakai gincu ke bedak ke nak bagi santek2..

Ingat yer,resepi asal klik kat link kak wan kat bawah ni,aku ikut resepi yang dah diedit nih..oleh,sapa ek..lupa lak..jap aku cek. Haa,ChikadakBiru..so,CB is standing for Chikadak biru ok?get it?eceh..sekiping london kao..

Pendek kate,klik jer la link2 yang biru nih yer mana2 korang nak tengok.. kalo komputer korang versi itam putih,rujuk jelah resepi kat bawah ni senang cerita..eheh

Oreo Cheese Cup Cake >> Kak Zana >> Citarasawan

Bahan-bahan

250gm cream cheese
30gm mentega
100gm gula castor
2 biji telur
1 sudu kecil essen vanila
1 paket oreo saiz besar - CB buang bahagian krim
cupliner secukupnya
1 sudu makan tepung gandum (CB tambah)

Cara-cara:

Panaskan oven terlebih dahulu dgn suhu 180 darjah. Susun cupliner dekat loyang cupcake.
(utk ingatan saya... suhu 160C utk oven sy).. bakar kali pertama dgn suhu 180C)cheese cake ni menjadi agak kering n kekuningan )..
1. Pukul Cream cheese, mentega, dan gula castor sehingga kembang dan berkrim. Masukkan essen vanila. sambil pukul.
2. Masukkan telur satu persatu.Sambil terus pukul sehingga adunan lincin dan tidak berketul.
3. Ambil sekeping biskut oreo..letak di bahagian bawah cupliner, kemudian patahkan beberapa keping oreo dan semat di setiap penjuru, Cb letak di 4 bahagian.
4. Paipkan adunan cheese menggunakan piping beg..kemudian.,tepek lagi sekali oreo di bahagian atas.
5. Bakar selama 20-25 minit pada suhu 180 darjah (saya turunkn ke 160 C)menggunakan api atas dan bawah. Kemudian, renggangkan pintu oven lebih kurang 1 jam(biar kek dlm oven jap). kemudian masukkan dalam peti ais. sejukkan selama 1 jam dan sedia dimakan

Aku terpaksa bukak baju cupcakes nih untuk sesi fotografi sebab hangus bahagian atas paper cup tu dibakar si oven yang ngah mogok..dia balas dendam laa tu,dulu masa pregnant kan aku jarang sangat guna..tu yang aku abis pantang dia terus merajuk lalu merosakkan diri..kakaka..ada cam sinopsis sinetron indonesia tak kisah oven aku nih?adeh laa

Nih pun pembakaran yang pertama dah macam kulit orang afrika laa ciskek aku..pembakaran kedua baru ejas api itu ini,ada laa ok sikit..macam orang afrika pakai fair n lovely. Dah kali ketiga baru ok banyak,walaupun tak sempurna cam orang lain nyer..
Eh?bukan aku kata nak citer sikit jer ke tadi..ni dah panjang nih..haihh

Haa..tengok!kan sedap tuu..makan sejuk2 perghh..sah2 ko lupa yang ko sedang diet!hahak

Jadi korang yang ada oven masih elok tu,adalah satu kerugian tak cuba resepi nih tau..dah2,gi keluarkan cream cheese yang duk dalam esbox tuh.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

chikadakbiru said... [Reply to comment]

waahh Tq ya darling...aade kasi link hihihi...berbaloi kan buat...kalau tak fikirkan pasal kegemukan...tiap2 minggu nak buat,...anak2 suke

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

assalamualaikum sue...ko nyer citer bt aku terasa mcm sdg mkn cup cake oreo cis terbakau ko tu..yg terbakar ketas dia jer kan..kek tu nmpak ttp sedapppp...heheheh :p~

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
u r welkam laling..welkam 2 my belog yer..baru nk gi merayap blog cekadak..eh cekadak lak..Chikadakbiru tadi...tp cbox duk nyuruk lg,nak mjerit x tentu hala takut kena halau lak kang.hii.. nanti kite link mengelink yek :D

bukan kate tiap2 minggu,nak buat selang 2 hari pun x pe kalo x pk soal kegemukn..ahak..

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
waalaikummussalam..
DD,betul2..x nmpk sedap pun ko buat2 laa nampak sedap yer..coz mmg sedap pun kek nih..hee

Psstt, tapi biskut oreo tu kena sorok2 takut anak2 nampak..kang lum jadik kek dah abis diorang putar,jilat.. celup!hahaha

are_u said... [Reply to comment]

salam..
nak cube la.. tq. link kan resepi..
:)

HaSue said... [Reply to comment]

@are_u
waalaikummussalam..selamat mencuba u.hehe

Mas said... [Reply to comment]

sue, mas dah bertangguh banyak kali nak buat oreo cheese ni...tak tahu nape..
makan sue punya dulu laa..he..he..

Wattie said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Kek yang teringin untuk dicuba, nampak so yummy.....tks sudi berkongsi resepi

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
rugi tangguh lama2 mas..gi cuba buat sana!sedapp woo mas..lagi2 mkn sejuk.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Wattie
waalaikummussalam..sama2 kak..selamat mencuba yek! :)

hana said... [Reply to comment]

nih diet colek2 sambal belacan ker hapa sue??! wakakakakaa... wehhhhh aku pong teringin nk buat jugak nieh! ader dua bijon cream cheese harus ditamatkan! arghhhh gasak di bulan2 terakhir! hahahahahaa

HaSue said... [Reply to comment]

@hana
wehh kakk..nih bebudak jer yg makan tau..mama diorang diet!kakaka..
hah,gasak kak jgn x gasak..kang mmbazir tuh kalo x abiskan..hehe

Chik Mimi said... [Reply to comment]

Suee kijamnya dia buat tak ajak akak pun ,nak jugakk

Nieza said... [Reply to comment]

assalam Hasue, wah sedapnya...dh lama masuk list ntah bila nk buat ni...tumpang mkn sini dulu lah yer...hehe

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Hasue... bila tgk Oreo CC mcm nak buat lagi..tapi bila ingat diet!!! Saboor jer lah :)

umie said... [Reply to comment]

nyaman eh...kelak kmk dtg gik minta resepi yer kak sue...

lina_pg said... [Reply to comment]

salam sue, walaupun 'kebakaran'tp still nmpk sedap..hehehe cam perli jer, oven akak dok elok berselimut tuh, malas beno nk membaking la ni

DJ Dayang said... [Reply to comment]

sue, kamek maok 20 cup cake tok, boleh? hehe...nang nyaman jak rupanya ya koh. alu sik tentu arah gik diet kmk tok eh...huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@Chik Mimi
ada ajak akak buat..cuma x ajak akak makan skali jer..haha ;P

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
waalaikummussalam...dah masuk list tu masukkan laa nama kite skali sbg pemakannya nanti eh nieza..heee

HaSue said... [Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
buat2 lupa jer diet masa makan nih mama..lepas makan baru insaf jap..hahaha..ajaran sesats

HaSue said... [Reply to comment]

@umie
nang nyamak koh wpun simple jak nak molah..ok bebeh,dtg jak berambeh ctok..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@lina_pg
aik kak..terperli ke?siapa yg kena bakar dia la yg terasa panasnyer ye x?(peribahasa dapur)heheee...aritu oven sue byk sgt rilek..tu yg ngamuk skali disuruh keje tu kak..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@DJ Dayang
uishh..x boleh,x boleh..sebab dah abis..hihi...nama jak diet kmk tok..tp malar jak mknn yg bkn mdietkn masuk perut..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...