Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 19, 2011

Resepi: Muffin Yogurt Coklat Chips

Hai.. ^_^
Dah masuk ke petang lak yer..ntah kenapa lak tenet nih tadi kejap ada kejap ilang..lappy nih pulak merajuk ke apa skali klik FB berderet tabs keluar...bila restart nih tadi sibbaik dah ok..kalau tak gerun gak nak on lagi.
Jadi puan2,takmo celoteh banyak.. kite terus jelah ke menu petang ni yang menjadi santapan kami malam tadi dan pagi tadi.

Masa nak membuat mapin nih pun mencabar kesabaran gak laa..bukan cabaran nak membuat mapin nih yang aku nak perkatakan di sini..
tapi bila si anak dara membantu dengan menolong mencuci papercups yang sudah aku susun siap2 dalam tray muffin tu tanpa aku sedari.. ingatkan apa ke lama bebeno dia cuci dalam sinki kan..tengok2,dah 'bersih' 2,3 kertas cawan mapin aku yang belum digunakan..adeh laa.. kalau yang dah guna tadi tak kisah laa,kann..leh je terus buang. Nih lum guna lagi,sibbaik yang ni jenis separuh plastik(plastik ke ek yg licin2 nih) mmg nonstick la berbanding yang biasa..huhu..dan tak semua yang aku sediakan tu dia cuci..hehee..anak..anak..

Oklah jom layan mapin mudah nih..senang nak buat sedap dikunyah..aku abis gak laa seketul..err,dua.kot.heh.

Nih la kejadiannya..ehem2..pinjam pinggan ijahdaut tapi kaler lain.hihi
Mula2 cari kat dapor izah nih tapi tenet lembap jer tak kuar2 lak bila search..try carik kat myr,jumpa lak..so aku amik rujukan dari sana jer

Terima kasih kepada tokey mapin nih yang kongsi resepinya..korang kalau ada lebihan2 yogurt n coklat chips tu buleh laa try sendiri..

Yogurt Muffin Coklat Chip
Resepi: Izahdaut@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 7 biji medium )

1 cawan tepung
1/3 cawan gula
1/2 sk soda bikarbonat
3/4 sk baking powder
1/4sk garam
1 biji telur
1/2 cawan yogurt natural
1/3 cawan susu segar
1/2sk essence vanilla
2 sb butter cair
1/2 cawan coklat chip

Cara-cara

Satukan tepung, baking powder, soda dan garam. Ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Satukan gula.Ketepikan.
Sebatikan yogurt bersama telur sehingga licin dan sebati. Kemudian masukkan susu,mentega cair dan vanilla. Gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
Gaul sekadar tepung bersatu dengan adunan yogurt. Masukkan coklat chips dan gaul sebati (jangan terlebih adun nanti muffin keras) dan sendukkan terus ke dalam muffin tin. Bakar pada suhu 180 C selama 25 minit.

Kaya dengan coklat chips.. sedapp dan gebuss.. selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

20 Komen Di Sini:

anymz said... [Reply to comment]

hasueeeeeeeeeee

gimme fiveeeeeeeee
menu kita sama laaaaaaah..
meh kita kunyah2 mapin ni..
sue rasa akak punya
akak rasa sue punya..
aaaa macam aci tak?...haha

LinRosly said... [Reply to comment]

Assalamualaikum HaSue...


Wah! Rajinya...Tgk Chipnya Tu Rasa Mcm Nak Ngap! Jer..Hehehe

chikadakbiru said... [Reply to comment]

assalamualaikum...

memang sedap muffin ni..terbaekk

Gee® said... [Reply to comment]

ahaaaaiiii...terburai perut muffin tu...manyak cekelat kuar... yaww!! dap eaaa...

tun_telani said... [Reply to comment]

waaaaaa~~~~~~~~~~ nk yg palingg banyaakk choc chipp!!!!

Mas said... [Reply to comment]

minta mapin kau 10 ketoi..
nanti nak minta kat kak anim lak...
hhmmm...menggunung naiknya mapin kau tu...
cantikk.....

izahdaut said... [Reply to comment]

kak nim tu buat mapin yogurt tpi lain sikit resepinya. yang ko ni mapin yogurt gak tapi ada susu segar sikit. mekasih ye sudi gak sifu mencube resepi saya... eh tetibe 'saya'.. hahaha.. sebenarnya tadi aku berura ura nak sms ko, sebab senyap je.. alih2 online, nengok dah berhapdate pun blog ko. ke sebab bloglist aku problem ek...

che'iza said... [Reply to comment]

Cargasnyer hasue oii... Ko tak der keja ker.... Meh sini tolong den yg tak habis2 kerja ni.....

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
fiveee!hihih.. sama2 nak ngabiskan stok yogurt kot kak nim?hehe.. resepi je lain2 sikit kan..meh tuko banyak2

Piasara said... [Reply to comment]

"nak buat muffin,nak buat muffin...tp api dapur kecik jer,kena servis dulu bagi api besar sikit...hari tu buat apam pun tk nak senyum..malu jer.."

Amie said... [Reply to comment]

lawa mufin tu Sue, kak Amie pun selalu dapat mufin cantik & comel2....he heheh dari kedai laa...

YAYA AZURA said... [Reply to comment]

geram tengok choc chip terjojol keluar ...terus rasa lapar nie..dah la puasa..huhu..

Resepi : Tutorial Apam Polka Dot

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak sue,uii mapin akak punyalah banyak coklat chip..Sy igt nak wat mapin tadi,pastu mls lak nak wat 2menu,sbb wat talam juga..

Anna Qawina said... [Reply to comment]

aku nak buat...hehe..bila tah..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Rajin tul anak dara nulun maknya hehehe..dia lagi cepat dari kita. Teringat akk kat bby adda, hari tu akk buat kek alunan kasih, ada setengah loyang akk tinggal masuk bilik, bila kuar je, habis jadi sebesar dadu huhuhu dah lah pic tak snap pun lagi./

Nampak tersangat sedap muffin tu sue, tambahan pulak ada choklat chip yg bertaburan itu

GreenJade said... [Reply to comment]

err patut lah ade bau makanan sini..ade muffin rupe nye hehehe

salam singgah & kenal2 ;)

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

hasue.. banyak nya chip dia.. sedap tu..:)

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam Hasue

Buat mapin makan sorang2 jerlah eh, ni mesti dah habis kan. nak balik lah...huhuhu. sebelum balik capai mapin kat dalam screen dulu .. hahaha


Perencah segera mee rebus tu ada jual kat mana sue? sedap eh, boleh kasi rasa tak? hehehe

syahirah said... [Reply to comment]

salam kak,nak ambik resepi.nak main masak masak kat rumah.hihi.mane tahu boleh buat jual jual.kiki.thanks :)

gee qisman said... [Reply to comment]

AS SALAM... nak tya telur ngan yougart tu nak kena pukul @ gaul je?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...