Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Tuesday, July 5, 2011

Pulut Panggang Inti Serunding Daging

Serius,kelaparan melanda aku masa ngah ngedit gambo ni tadi..huwahhh,masih terasa2 keenakan pulut ini dimakan bersama serunding daging yang sedap pemberian dari seorang akak blogger ni.. Dengan aroma daun pisang tu lagii..iskhh..

Ni projek hujung minggu hari tu, sampai 500g aku masak pulut tu.. untuk keluarga kecik ni cam banyak lak kan..maklum laa,ahli keluarga aku nih penggemar pulut..
selain buh inti serunding ni,aku buat juga pulut panggang tanpa inti untuk budak2 yang tak suka makan serunding nih..pedas katanya..selamat serunding aku..hahaha,diorang cicah ngan daging kari..tu tak kepedasan lak..huhu
Tapi memang best laa..sapa2 suka menu pulut tu mesti tau rasanya..aku yang minat pulut sekadar bermain air di pinggiran pantai ni pun buleh layan sampai 3 ketul sekali harung..pehh..sedapp!!
err,3 ketul ke aku sebut tadi?ayayaii...takpelah,bukan selalu kannn..*sedapkan ati sendiri.heh :D

Pulut panggang ni masih panas2 lagi ok..panggang tu atas grill pan pemberian orang seorang akak blogger gak..alahai,semua je pemberian orang ni..hihi..

Giler tamak...buh inti banyak2..sampai tak berapa nampak pulutnya..kalau orang jual ada ke letak inti banyak gini? Tak untung laa jawabnya..sebab tu nak inti lebih sila2 laa buat sendiri..hehe


Kitorang suka pulut yang lembut jer,melekat satu sama lain.hee..ada orang yang suka pulutnya tak lembut sangat kann..Bila garamnya cukup rasa,makan pulut jer pun dah sedap!cam lemang gitu..

Nak resepi ke ekk? Rasanya ramai yang reti buat kann..aku buat ikut selera orang kat umah ni ..takpe laa,tepek juga untuk rujukan bagi mereka yang nak cuba yer..aku suka sebab cukup rasa cukup lemak..bila buh inti serunding,tak hengatt..satu lagi bila buh inti sambal tumis..aduhh..lapo2..

Apa2pun terima kasih buat akak yang baik hati kirimkan serunding daging tu yer..n mekasih juga kat akak yang hadiahkan grill pan aritu..semoga semakin dimurahkan rezeki akak2 sekalian..

Pulut Panggang Inti Serunding Daging
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
  • 500g Beras Pulut-rendam 1/2 jam
  • 250 santan pekat-hasue guna santan kotak*
  • 400ml air*
  • 1 sudu teh garam* -satukan bahan2 bertanda *
  • Daun pisang secukupnya-layurkan
  • Serunding daging-secukupnya
Cara2:
  1. Toskan beras pulut yang direndam tadi,masukkan ke dalam bekas tahan panas(seperti loyang) dan campurkan air santan. Kacau sedikit agar sekata,goyang2kan sedikit loyang agar masak rata
  2. Kukus selama 15-20 minit,buka penutup pengukus dan kacau pulut seketika menggunakan garfu. Tutup semula dan masak lagi selama 5 minit. (Jika pulut masih belum masak,sila tambah masa mengukus, Jika pulut kelihatan kering boleh tambahkan sesudu-2 sudu santan/susu cair)-sejukkan pulut yang sudah masak
  3. Ambil daun pisang, potong ikut saiz sesuai,lebih kurang separuh saiz kertas A4, sudukan pulut ke atasnya dan ratakan menggunakan sekeping daun pisang lagi..jangan terlalu ditekan,sekadar kemaskan sahaja.
  4. Bubuh inti serunding di atas pulut secukupnya,pegang dengan kemas di hujung kedua bahagian pulut dan gulung dengan kemas. Lipat di hujungnya dan semat dengan lidi/toothpick.
  5. Bakar di atas grill pan dengan api perlahan-sederhana sehingga daun sedikit keperangan atau sehingga daun pisang mengeluarkan aromanya. Sedia untuk dihidangkan!
Sedapppp sangattt ok! Pulut yang lembut n serunding yang enak!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

33 Komen Di Sini:

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

assalmualaikum Sue....sedapnya pulut panggang..lama dah tak jumpa yang best...peberet ni..

terima kasih share resipi..insya-Allah, bolehlah akak mencubanya.

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

assalmualaikum Sue....sedapnya pulut panggang..lama dah tak jumpa yang best...peberet ni..

terima kasih share resipi..insya-Allah, bolehlah akak mencubanya.

zarin said... [Reply to comment]

adusss sungguh menggoda rupa pulut panggang tu...ish larii lariii kang teringat ingat nak makan gak ;-PP

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak sue! aaarrghhhhhh!! menciii!!! tgk serunding yg sarat tuuuu gulp** sedap!!! bako angus2 sikit kak kita suke :D

Anna Qawina said... [Reply to comment]

adeeiii...serunding tu ko buat sdri ke sue? hah..ghajin nko eh...bak aku daun pisang sikit...mahalla kat sini

lina said... [Reply to comment]

salam sue - tengok gambar jer tahu sedap...sue nnt kalau dh tahu brand apa warna nak pakai bila buat kek baldu ..share kat sini ekkk..Terima kasih sue...

nur easy said... [Reply to comment]

salam. nampak sedap lah.. berisi pulutnya..lama dah x makan ni ;)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..penggemar pulut datang ni..pulut panggang ni dikenali di kelate ngan pulut lepa..sedapnya sarat tgk serunding kat dalam tu.

Akk pun pernah sekali buat pulut panggan ni sue. kalo kukus sekali ngan santan senang sikitkan sue, yg akk buat selalu kukus pulut dulu baru gaul ngan ssnatan n kukus balik, cam rumitkan

lainn kali kalo ada serinding boleh la akk buat cara sue..meh tukar ngan pulut ikan kering akk heheh

Mas said... [Reply to comment]

tak sedar tetiba air liurku menitik....
ambik tisu dan lap...
kau tak nampak kan sue....
konon2 sue nak hulur la sepinggan kat aku...
terus pejam mata....
aku suka pulut panggang...
teringat arwah tok aku...
memang terbaik pulut panggang dia....

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

Ya Rabbi!nyaman nya lok...leleh aek lior nangga aih..
part paling bez ya inti nya byk giler..mun ktk jual pulut panggang tuk, confirm pagi2 dh ada urg berbaris dpn rumah...=0). mintak sigek! ;0).

HaSue said... [Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
w'kumsalam kak.. nak yg best ke tekak kite mmg kena buat sendiri kot kak..bleh ejas ikut suka.hehe...

sama2 kak,selamat mencuba ye

HaSue said... [Reply to comment]

@zarin
Puasa2 ni takleh tenung lama..jom lari sama2..huhuu

HaSue said... [Reply to comment]

@ijayuji
W'kumsalam..ha'ah kan..bako lama sikit,yg ada kerak sikit tu sedap laa pulak..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Ko nih nak bgtau yg ko x baca n3 aku ke naa?ahahak..tu serunding seorg akak blogger bagi aritu daa..aku mana serajin itu nak membuatnya..takat daging masak kicap boleh la..haha

daun pisang byk belakang umah tu..ko amik laa sndiri.

HaSue said... [Reply to comment]

@lina
w'kumsalam..tu laa..bila tgk balik td pun terliur lak.heh..

ok lina..nanti kalo dpt brand yg cantik tu kite bgtau ye..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
ooo..pulut lepa ke namanya sana kak?hehe..sedap je bila dah dibakar..aroma daun pisang tu menambah2 rasa lg.
a'ah..sng keja kak..tanak cam akak tu pun sng gak kan..terpulang je masing2 nak buat camne..hehe

tu laa,sama lak kite menu pultu arini yg kuar..meh tuka2

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
hah ye laa mas..aku nampak pun terpaksa buat2 tak nampak jelaa kan..ahahak.. ko jgn pejam2 mata kat sini mas..ko gi dapo buat pulut panggang sana..meh perturunkan ilmu arwah tok ko tuh kat kitorg lak.hehe..

HaSue said... [Reply to comment]

@nur easy
Jom jom..jamu mata sama2..hehe...

sori tertinggal lak nak reply komen td..x nmpk..mate pun mamai semacam nih.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi
Yalah kmk x berjual pulut panggang tok tek..takut org ramei gilak berbaris dpn umah pepagi lak..hehe.. ktk mintak sigek kompom x cukup,alang2 siboh jak eh..ok?haha

Zaliedana said... [Reply to comment]

kAK sUE,UII PULUT GINI MMG SEDAP,TAPI XPERNAH LAK LETAK INTI SERUNDING DAGING,SELALU MKN/WAT YG INTI CAM CUCUR BADAK..Eh huruf besaq lah plak,malaih lah nak delete n taip lagi..

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, sedapnya pulut panggang...meh la kat akak 2 3 biji...fav akak gak nih...terutama kalau inti udang kering+kelapa tu...8 biji habis sekali hentam..now xleh makan byk2 sgt dah...angin badan laaa...tu pasal mintak sikit jek kat Sue..hehe

izahdaut said... [Reply to comment]

suee.. aku dah lama ngidam nak makan pulut panggang ni... kalau letak inti lain sedap tak? hehe.. serunding mana ada lam stok. tapi nengokkan pulut ko tu aduhaiii sedapnyeee

HomeKreation said... [Reply to comment]

Kita pun byk serunding yg buat aritu. Pulut pun sampai dah berkutu angan2 nak buat pulut panggang tak menjadi2...hehehe. Tumpang leleh air liur je lah, nak buat tak kesampaian...huuuu

Gee® said... [Reply to comment]

wah3x... rajinnya memanggang... akak suke banget pulut panggang ni tp tak rajin nak buat... len kali buat lebih sikit yer akak nk tumpang semangkok....

Mamasya said... [Reply to comment]

Assalammualaikum Hasue. pulut panggang tu nampak sedap...numpang jamu mata. nak buat kat sini tak da daun pisang...

Naz said... [Reply to comment]

Sue, kak Naz lama dah nak buat pulut panggang ni tapi tak terbuat2 lagi..Hubby akak suka pulut panggang ni.. Akak jer yg termalas hahahaha..

maya amir said... [Reply to comment]

salam..1st time here.. saya godek2 resepi blueberry cheese tart, terjumpe awak nye resepi.. sangat simple & saya dah cuba..walaupun rupa die tak semengah langsung, tak cantik mcm awak punye..tapi takpe..janji perut ku sudah diisi..& sungguh marbeles! terima kasih ye wak, saya pinjam share resepi dari kak. azita & kak am-flora tu ye.. :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
Biasa yg beli tu pun buh inti cam cucuq badak tu kan..sambal kelapa tu kan kan?cuba jawab kalo berani..haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
akak pun suka ye pulut panggng ni? patut laa kalo org jual laku je,ramai penggemar rupanya..hehe...alang2 mintak sikit baik akak tgk je udah(kejam tul kan)..ni pun dah abess dah kak..hihi

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

salam hasue.. pulut panggang letak seruding daging sedap tu.. hari tu ita puat pulut serunding pun dah sedao ini kan pula ada daun pisang...

mama's princess said... [Reply to comment]

as salam akak. Saya bru folo blog akak nih. Seronok tul bila saya baca n3 akak. Btw, resepi2 kt sini mmg best dan mudah utk dicuba. N3 psl edible garden akak pun best. Pendek kata, sume best ler. (ikhlas nih tau)...:)

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

rajin sungguh sue buat ... jarang org buat pulut panggang serunding daging kat cnie... nak beli pun biasanya sambal udg kering gitu jer.. yg nie serunding daging pasti bertmbh lg ler sedapnya kan

cek liey said... [Reply to comment]

hasue...sedap pulut nya..nie pulut serunding ke...serunding berpulut???mewah serunding nya...apa pun thanks your recipe..i dah try buat..mmg menjadi..sedap..cayalah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...