Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, July 4, 2011

Resepi: Apam Yogurt

Lambat bebeno terpublish entri aku hari nih...yang sempat bertenggek kat umah orang kat FB jelah arini.nak BW pun tak nyempat2 sangat..
Semalam buat apam yogurt nih..dah lama masuk list..since kak nor publish lagi. Dah ramai dah pun mencuba kann..paling latest adalah di dapur DJ nun..semerbak aje mekarnya..

Apam yogurt nih,sedappp makan masa suam2..selembut kapas gitu..penggemar apam harus cuba resepi nih..rasanya yogurt tu sendiri penyumbang tekstur apam yang membuatnya gebus skali..rasa pun boleh tahan,sedapp!!

Cuma kat umah ni memang lambat sket kalo menu apam..aku suke je nak buatnyer..skali buat tamak lak tu,1 adunan terus...tapi masa panas2 suam tu memang laju jer..tak hengat..memang bestt!
Resepi asal dari kak Rima, tapi aku ikut resepi kak nor..pastu tepung tu pun aku kurangkan sikit tak bagi penuh 2 cawan..sibbaik jadi jugak.heee..
Satu lagi yer kak nor guna cawan metrik yang sukatan isipadunya 250ml manakala aku guna 200ml..tapi alhamdulillah,tetap jadi..
Terima kasih kepada kak Rima,kak nor dan semua yang terlibat..ni versi translate bahasa melayu

Apam Yogurt

Sumber: Kak Nor@secubitgaramnor67.blogspot.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

1 1/3 cawan gula halus
1 tsp ovallete
2 cawan tepung
1 cawan fresh yoghurt atau (1/2 caw yogurt + 1/2 caw susu cair)
2 biji telur
1/2 tsp double acting baking powder
1tsp cocoa powder (K.Nor skip)
1tsp chocolate paste
1 sudu teh esen vanila (K.Nor tambah)


Cara2:
  1. Panaskan air kukusan terlebih dahulu.
  2. Dalam bekas sesuai, pukul semua bahan2 sehingga sebati,gebu dan pekat. Adunan akan bertali jika diangkat dengan pengadun
  3. Tinggalkan sedikit adunan (lebih kurang 5 sudu besar) untuk dicampurkan serbuk koko dan coklat paste
  4. Masukkan adunan putih ke dalam cawan kertas dan sudukan sedikit warna coklat di atasnya. Kukus selama 15-20 minit. -hasue kukus selama 7-10 minit sahaja.
Best laa terbubuh kaler biru..ngeee..


Erm,aku buat jugak yang versi ada adunan ceklat jadi 'bunga kat atas tu...mekar juga. Tapi tak sempat ambik gambo dah jadi gini..Yana makan tang ceklatnya aje..heh..sabo jelah makcik. pastu siap tercari2 lagi yang ada ceklat kat atas tu..pas abis ceklatnya siap kate tak sedap..tu alasan taknak abiskan laa tu..hahaha..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

nOOrsha said... [Reply to comment]

hahahaha...same jerla bebudak ni ngan bakal mak metua diowang (waahh..cam banyak je anak aku..eheheh)...aku pun klo makan sure cekup yg ceklat dulu sue.. yg lain tu agak selow sket nak menelan...hihihih....psstt..gambo makin terang benderang.. silau mata aiii.... heheh

izahdaut said... [Reply to comment]

lawo apam ko sue..maksud aku apam yogurt ko ni la.. ahakksss dapat aku membalas balik sebab nak tunggu ko buat apam susah bebenor. rupenye rumah ko tak brpa suke apam ek..anak aku belasah ajee.. meh bagi skit aku rasa org gune cawan 200ml ni

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

cantik mekar apam tu sue n klu tinggal2 separuh dikejekan anak2 nmpak gaya si tukang abiskan pun blh sama mekar gak dgn kuih..kan..kan :)))

Gee® said... [Reply to comment]

hamboiii...mengapam juga dia yer, kembang setaman gitu... k.gee teringin juga apam yogurt ni tp tuhari derhaka sikit... rupa apam yogurt rseipi apam marmar... heeee cetak rompak...

tun_telani said... [Reply to comment]

hahahaha.. yg gambar last tu mmg lawak ok.. teringat kat adik2 tun, kalau masak best2 mula laa amik banyak2, pastu bila dh kenyang mula laa cakap x sedap..hehe

K.Nor said... [Reply to comment]

hek ellehhh.. terbubuh kaler biru kunun.. hihihi tp cun ler apam kaler biru tu sue :)

Amie said... [Reply to comment]

Assalam Hasue,
come lote apam yogurt tu...dengan senyum-senyumnya sekali!

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

hasue.. nampak menarik apam ni.. rasa macam kapas.. bestnya.. will try soon.. nak seketui dulu leh tak .. hihihiihi

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

assalamualaikum....singgah nak mkn apam yogurt ler Sue...sedapnyer..nanti nak kena buat lagi...Sue, akak letak filling kat dalam tuh..hehehehe...

Piasara said... [Reply to comment]

"semangat membara nak buat ni...alih2 asyik tak cukup bhn jer,dah beli semua...telur pulak takde..taktau lah ank2 suka ke tak,tp ttp nak try..utk yana,buat apam coklat je lah..budak2 mmg suka coklat kn.."

Nieza said... [Reply to comment]

lawanya apam ni..i like blue colour..:)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, cantik apam sue tu, gebu n kaler biru yg menawan.

Sama lah umah akk ni apam2 kurang mendapat sambutan, kena paksa mkn, baru amik rasa je huhuhu

Akk suka je mkn

Mas said... [Reply to comment]

kikikiki...aku pun terpikir yang ayat terbubuh kaler biru tu.....
boleh pakai ke.....

hmm..bestkan sue apam ni....

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
wah cantiknya apam warna biru tu sue... cantik mekar gitu...

lina said... [Reply to comment]

salam hasue - nampak sedap apam bunga tu :)

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sue...pagi ni ko prangatkan eh apam ni? sbb ko buat 1 adunan kan>....kikikii..aku mula2 buat dulu pun stgh adunn je..puas gak mkn..

Ummi said... [Reply to comment]

Akak baru terperasan...cantik kaler biru....akak lak terbubuh pepel hari tuh...hehehhee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...