Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, July 8, 2011

Resepi: Watermelon Smoothie ..Besttt!!

Salam Jumaat yang mulia.
Baca status Kak Nor kat FB tadi katanya blogspot ada problem lagi nak sign in yer.. ni aku tadi masih page edit post..duk merefresh jer dari tadi sebab dari petang semalam tenet kembali mereng dan bergerak perlahan juga tersekat2 di jalan2 utama.eh.
Jadi aku berserah jelah kalo terpublish post ni maknanya belum sampai ke sarawak lagi laa agaknya problem tu..lately blogspot memang selalu bagi cuti paksa kat blogger kan..maklum la makin sehari blogger makin meriah..kadang2 blogspot jammed kot.hehe..

Jadi tanpa buang masa lagi,ayuh kita lihat menu berbentuk minuman yang menyegarkan dan wajib korang cuba kalau belum cuba..aku pun menyesal jer tak cuba dari dulu walaupun dari dulu dah nak cuba cuma tak tercuba2 juga..
Lagipun aku nih penggemar minuman jenis kultur,seperti jenis yogurt dan vitagen tu semua laa.. bila dapat minum perisa tembikai ni..best sangat2..ulang suara, taip,best sangat2!!!

Resepi nih dah raaamaiii rakan2 blogger yang cuba sendiri,dan semua suka..sebab memang nyamann je tekak minumnya..Eh!wajib buh dalam senarai menu berbuka di bulan puasa nih...
Terima kasih kak Yani yang share resepi nih n pada kawan2 yang sebarkannya resepi nih melalui blog masing2 yer..tq2
Meh share dengan korang yang belum cuba lak.. ;)

Oh ye,tang yogurt tu aku tak accurate sangat,buh lebih sket..pastu titikkan sikit kaler pink untuk warna lebih menyerlah..heee~

Watermelon Smoothie

Resepi: Yani@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan

500g tembikai
200ml susu segar
100ml plain yogurt
3 sudu besar gula
sedikit hirisan tembikai utk hiasan
sedkit chocolate chips utk hiasan
Daun pudina utk hiasan

Cara-cara

Potong dadu tembikai selebih kurang saiz ais kiub dan buang bijinya. Frozen tembikai tadi lebih kurang 4-5 jam.
Masukkan tembikai yg dah difrozen ke dalam mixer/blander. Masukkan juga susu segar,yogurt dan juga gula. Kisar sehingga jadi bentuk smoothie.
Tuangkan ke dalam gelas yg sesuai dan hias dengan hirisan tembikai, chocochips dan juga daun pudina.
Sedia utk diminum :)

Korang amik sorang segelas..
sapa lambat tak dapat..hee~ saja aku tak isi penuh2 nak bagi nampak tembikai lep u lep mi..hihi..


Yang nih aku punyerr..versi tamak tak hengatt..ahahak..

Jemput minummm..hmmmm..ahhhh...(guna straw ye)nyamannnn dan segarrr sekali!!
Selamat mencuba.. ^_^
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

Gee® said... [Reply to comment]

Ye lah sue..k.gee pon problem nk masuk blog...berjam2 nk bukak... tp mujur boleh... dh update roti jala dan puding strawberi lagi... uik...sedapnyer Watermelon Smoothie... yum yum...

Mas said... [Reply to comment]

aku nak 2 gelasss....
boleh minum ngan laki aku......

Nurul said... [Reply to comment]

Salam, Sue...

Singgah2 ader watermelon smoothie lah... tumpang minum jap yer...
heheh... sedap2... ;)

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

kat sini pun ada lebiu2 ye..nak 1 jug! :)))

Zana~Sweet Rose said... [Reply to comment]

salam sue.. emmp sedapnya akak cop segelas ya buat lunch nanti.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
Ooo..kgee pun ada problem ye..sy nih tenet yg prob skrg.jap ok jap x ok je celcom nih.isk.nak jenjalan dapo org pun x sng..
tinggalkan sikit roti jala tu ye kak.hee

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
Ko tak bace ye aku suh amik segelas aje.haha
Ala,ko kongsi2 je ngan laki ko tuu..lagi lomantik..hehehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nurul
w'kumsalam.. ye,jemput minum..eh yg tu bekas Mas td..takpelah x membazir kan..sedap kan nurul kann..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
Mcm tau je kat mana lebiu2 lagi satu tu kan..hehe.. 1 jug jer?alang2 baik tak payah del..heh :P

HaSue said... [Reply to comment]

@Zana~Sweet Rose
W'kumsalam..
Lunch nanti alamat tinggal gelas bersama cop akak jelah jawabnya..hehe...akak dah try buat ke?sedap nih kakk..nyaman tekak haa,pastu ceklat dia pun jd rangup tu..sbb masuk ais

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...

Dah ada menu list bukak puasa ni...dapat minum masa buka ni confirm tak nak beghenti minum....sedap sgt...he he...kak cek amik resepi...masuk list lagi...:)

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
memang harus masuk list nih kak cek.. belum puasa nih pun best jer nak minum..panas je kan skrg nih..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, pg tadi blogspot ok je, ni akk x tau la.

ehhh tinggal gelas 0 je untuk akk, emm takpelah nak majuk lh sikit

Amie said... [Reply to comment]

mata kakak macam dah nak tertutup je ni.... tp keje byk lumsiap, tengok smoothieni... adeeehhhh segarnya mata kalau dpat barang seteguk... he he hehh

Anna Qawina said... [Reply to comment]

aku dtg nak hirup air tuh..bak sini 2 gelasbesar...

tun_telani said... [Reply to comment]

haipp.. berebut ngan mak yung anna nk amik gelas yg paling besar.. eh, nmpk cam sama besar je gelas tu.. berebut amik yg paling penuh sekali.. hehe

nadiaazira said... [Reply to comment]

nadia ada buat smoothies version mango! sedap jugak... =)
http://retrojingga.blogspot.com/2011/06/mango-smoothies.html

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Hasueeeeeeee..bestnya, nak copy recipe k...boleh wat ni...mmmm mlambak dah wtrmellon ni ha....tapi nak vongkos dulu k....bak sini dua gelas dah, choc chips 1 senduk ye....:P mmm ngeeeeeeeeeeeeeeee!!!

Mohd Ismin said... [Reply to comment]

Emm sedapnye.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...