Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, July 18, 2011

Mee Rebus Sernan..sedappp!

Assalamualaikum..
Bersua kita kembali di minggu baru..
Ayat standard pun keluar la,cepat sungguh masa berlalu..hehe..

Apa2hal nak tayang jugak menu sarapan merangkap lunch aritu..hujung minggu baru ni baru berpeluang masak mee rebus guna perencah produk SERNAN yang dikeluarkan oleh syarikat HJ SENAN FOOD INDUSTRIES.. sebenarnya pemberian daripada kakak yang manis n senyum selalu nun..jauh di seberang lautan..
Terima kasih laa kat akak tu sebab bagi perencah ni yer..pestaim masak mee rebus guna perencah segera..ala2 laksa sarawak kan.hehe..

Aku jadikan resepi kat belakang peket tu untuk panduan tapi tak ikut sepenuhnya laa sebab ehem..malas nak keluarkan daging(sebenarnya malas nak selongkar freezer nak carik daging..ketimbunan dah..haha)
Jadi aku gantikan dengan udang fresh yang baru dibeli tu..campur2 lak tu ada udang harimau,udang biasa dan udang sederhana..lantak korang laa paham ke tak paham..haha
tak,maksud aku tu saiz dia jer la..spesis sama je..2,3 ekor jer tercampur udang harimau.hehe..

Lepas tu kan kuahnya tu aku ikut kepekatan yang tak pekat sangat..kat umah ni memang kureng sket pekat amat ni..tapi tak laa cair sangat.. sebab tu sendiri ejas.. takde keledek,aku guna ubi kentang jer..

Nak resepi ke?err..rujuk belakang peket bleh?hee

Dan ini hasilnya..

Ermmmmmpp! SEDAPPP sangat!(puji produk ke puji masakan sendiri nih)haha.. Tapi serius,best! Tak sangka semua suka!Aku tak makan ngan cili jeruk sebab lupa lak nak buat awal2.hee.. aku makan ngan cili hijau potong2..perah limau kasturi..aduss..

Nih laa ghupa perencah mee rebus tu..dapat banyak gak..mungkin untuk 6 -7 orang makan atau lebih kot.. kitorang makan berulang jugak laa.. Si abang long makan ngan beehoon..dia tak suka mee kuning kalo nak makan berkuah gini..hehe..


Versi mee rebus nampak udang..udang fresh lak..isk..tambah cili jarum..perah xtra limau kasturii...hmm
kak nor kata nak semangkuk aritu kann..eh bukan ke kak nor pun dah makan aritu?hihi
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. nmpk mcm laksa sarawak laa.. apa kata hntr semangkuk kt org yg tgh berduka-lara ni.. lunch ni mkn sorang2.. sob sob..

Mas said... [Reply to comment]

huuuhh...dah abiss rupanya..
baru nk ngendeng semangkuk besarrr punya.....

mengeliurkann betoi aku tengok mee tu...

anymz said... [Reply to comment]

ishhhh...mek mukah pagi2 tayang mi rebus..terliur akak ni tau..mmg sedap kalau buat kuah udang..manis pun manis..
dah habis baru nak tayang.camne nak mintak?..huhu

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
mcm kan?hehe..tp rasa berbeza..kesedapan berbeza gak..laksa terangkat bila ada sambal blcn..ni terangkat dgn cili hijau+cili jarum/cili api kot?hehe

dah abis laa tun..gi msk megi telo sana,imejin jela mkn mee rebus sdp nih.heh

Cheq Sue said... [Reply to comment]

aduhhh.... dok asik menyebut mee rebus aje... peket segera Hj Sernan dah abes la pulak... jelessssss...

izahdaut said... [Reply to comment]

aku tak buat lagi mee rebus ni. tapi soto dah 2 kali buat. anak aku la suke sangat soto. terima kasih kat akak manis manis kelabu tu kan.. kelabu? hahaha..marah akak tu karang

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
fuhh sibbaik aku tyg masa dah abis kan mas..haha

K.Nor said... [Reply to comment]

apa lah salahnya bg semangkuk utk akak ni sue.. buat penyejuk hati yg kepanasan nih.. huh... letak udang lebih2.. hasmizan tak nak udang bg ke akak ya.. hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@anymz
betul2..manis2 udang..pehh sedap kak!hihi..nak mintak camner,dah abis kan..eh menjawab persoalan tak nih?heee..;)

Gee® said... [Reply to comment]

pergh!! sedap giler rempah sernan nih...kirim sebungkus nak rase...heee

nadiaazira said... [Reply to comment]

dulu nadia practical kat kl,setiap kali balik muar, officemate selalu kirim beli perencah mi rebus, mi bandung, soto...sekali balik kl dah macam supplier hj senan dah...ada banyak lagi brand yang famous kat muar untuk produk2 macam ni...adami, demuara, mee bandung abu bakar hanipah, maharani...

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

hasueeeeeeeeew.....tiba lak giliran ayu ni melalak lalak dr pagor lagi dah dengar....muehehehe....

Err.....Assalamualaikum.....nak minta 2 mangkuk mee rebus sernan nih...mmmm mee sikit takper, janji udang kasik lebeey!! :)

umi said... [Reply to comment]

salam. wah sungguh menggoda udang tu terselit balik mee..dah habis ke?

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, sedap nmpk mee rebus tu, mmg seiras kuah laksa srwk. akk tak pernah lak jumpa perencah jenama tu heheh, tengok udg dlm mee tu lg nmpk sedap

~K Ham~ said... [Reply to comment]

kak ham xpeduli..nak jugak semangkuk weiii...lapoooooo ni...

Mamasya said... [Reply to comment]

Sedapnya nampak mee rebus Hasue.. pekat.udang kat atas tu buat lagi tertambat....

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
nampak sedap ler mee rebus tu sue... kuahnya pekat gitu... mmg suka makan mee rebus kuah pekat mcm tu.. sedapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...