Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, July 22, 2011

Menu ini berulang lagi...

Demam cajun tak kebah2 lagi..
Kalau takde cajun tu boleh jer skip,sedap juga..lagi2 bila cukup perapnya...tapiii,buh cajun laaagiii sedappp!


Semasa menggoreng ayam tu, aroma cajun n aroma serai berlumba2 menusuk hidung..enak sungguh! Bila dah makan..lazat tau!

Terima kasih pada yang dah mencuba,seperti Kak Nor,Mas,Tun , Zaliedana walaupun ada yang buat versi derhaka..ikut ler selera masing2 yer..pastu sukatan bahan2 ni tak terhad,boleh jer nak tambah atau kurangkan ok..polis tak tangkap punyerr ;)

Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:

2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
1 tbsp serbuk ketumbar
1 tbsp rempah cajun
1 tsp serbuk jintan putih
Garam dan perasa(jika suka)
Serbuk cili(jika suka pedas)

Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara2:

Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan


Aku suka minyak2 yang melekat kat ayam ni buat kuah kat nasi..hehe.. tak baik jadikan amalan kan.. :P Tapi bila gaul sekali dengan serai2nya tu..wallahh!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

Anonymous said... [Reply to comment]

bila la akak nak dpt royalti sejak pegang title duta cajun ni sue? hehe

k.nor :)

Mas said... [Reply to comment]

sue...laki aku ratah gitu jerk tau...
tak mau makan ngan nasi....

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, mesti dh jd kesukaan ank2 ni, akk nk cuba opun selalu kuar ayam. ari ni dh jd aym kicap dh, boleh cuba utk esok ni kalo rajin. perap mlm ni

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

Sue: sedap mehhh...belum try lagi yang ni..huhuh

hehehe....kak Nor: Ratu Cajun ^___^

dari dapur nasya said... [Reply to comment]

nampak sedap...mkn panas2 ngan nasik lemak mesti sedap kan..kann..

Gee® said... [Reply to comment]

sedapnya kalau dpt makan ayam goreng ni panas2 kan sue... k.gee dah try ikan goreng cajun... ermmmm memang best!! kredit to k.nor secubit garam...

Anonymous said... [Reply to comment]

sedapnyerr...kena cari cajun ne..nak cari cajun nak cari cajunnn...:)zila66

Piasara said... [Reply to comment]

"sedapnya ayam goreng...cajun tu nak beli pun cuak..sbb risau tak reti nak bubuh dlm masakan yg jenis yg macamana...."

anymz said... [Reply to comment]

ni lah menu yg paling simple yg belum pernah akak buat lagi..

tengok lah esok macam mana..buat menu masa utk bersahur pun okay gak kan sue?goreng pagi2 buta mesti harum semerbak bau satu rumah.tak payah susah2 kejutkan rakyat bangun bersahur mesti sedar sendiri kan?..:D

tun_telani said... [Reply to comment]

kak nim.. buat jgn x buat. sedap niihhh

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

salam hasue sedanya nampak ayam tu.. nak juga.. cajun oh cajun cepat la sampai..:)

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
wah akak tergoda lagi... tgk bertmbh lg sedapnya ... hehehe... bila ler akak plak nak try nie.. sedap2!

Anonymous said... [Reply to comment]

cajun tu ape kak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...