Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, July 9, 2011

Resepi: Donut Mayo

Termasuk semalam,3 hari berturut2 aku mendonut..cuma yang 2 kali tuh aku buat donut biasa aku buat tu..hari ke tiga baru aku terbuka hati(terajin sikit) nak cuba resepi lain lak.hehe..tu pun sebab resepi nih lebih kurang jugak dengan resepi donut biasa aku buat tu..cuma tambah mayonis aje..pastu yang ni tak buh garam..pada aku best nak buh garam sebab dier garing sket la kat luar tu.. terpulang selera masing2 ye..

Apa2pun aku masih guna kaedah biasa aku buat ..gini laa kalo tak berapa rajin nak tunggu doh naik dan takde BM pula nak tolong uli..macam orang2 itu kan*ayat jeles(hehehe)..
Pastu memang best jer buh mayonis dan menambah kegebuannya..

Resepi asal oleh Ros,dah dicuba berulangkali oleh AnnaQawina,Mas, dan Izahdaut..dan ramai lagi yang dah cuba..aku amik resepi dari ijahdaut jer..terima kasih semua sekali yer..

DONUT MAYO
Resepi : Ros jintanmanis.com
Sumber: Anna Qawina & Izahdaut
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahannya
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis (ros guna mayonis kimball,Ana guna Jasma Mayonis)
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti. >hasue blend gula+tepung susu untuk saduran donut

CARA-CARA :

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik. -hasue guna kaedah INI(klik)

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

Jemput jamu mata..macam biasa...

Akan menyusul petang nanti resepi berasaskan donut juga..hee..insyaAllah..tungguuu!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

14 Komen Di Sini:

Anna Qawina said... [Reply to comment]

jap..jap...ada ayat jeles ke? hehe...cun donut ko..siap bedak tebal lg tuh..dah lama aku tak buat donut tp kan donut nile yg plg best & senng bg aku..hihi...meh suapkan aku sikit...

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

pic yg last tu kan,donut tu mcm betul2 tersembul kluar cuma nak tunggu ngap je.kelaz weh teknik tuh! :)

Mas said... [Reply to comment]

kikikiki...sape tu yang kau maksudkan...bab ayat jeles....

aku pun sue....minat bebenor ngan spesis donut ni...
cantikk gebu la donut kau tu...
rasa nak gigit.....

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

p/s cuba bt mcm ni..copy pic yg sama..pastu ltk sebelah2..tgk smpai 2,2 pics bercantum..mungkin lebih nmpak real..:)

HomeKreation said... [Reply to comment]

Weiiii... citer psl jeles, kita pun jeles gak sbb langsung tak pnh merasa donut spesis ni. Org lain dah tonggeng terbalik buat ni, kita baru tau...hehe

tun_telani said... [Reply to comment]

awat donut yg last tu mcm terhangus je?? hahaha.. (ni baru betul2 jeles nii..). baru je berhajat nk wat donut. tgk2 akak dh tayang..

izahdaut said... [Reply to comment]

diet sungguh aku melihat donut ko neh.. akakaka.. aku nak mendonut jugak lah. nak jugak nak jugak... lawa je ko gune cutter donut. aku tak reti guna la weh.

Gee® said... [Reply to comment]

wow!! gebus nya donut...cantek... meh seketoi

cik cek said... [Reply to comment]

sue...

Aritu meriah ngan roti mayonis...ni ada donut mayonis pulak...nampak gebu tul la donut ni...kak cek nak try jugaklah....:)

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
Takpe2...malas aku nak susahkan diri suap ko..aku suap ke mulut sendiri jelah ye..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
a'ah ek del..prihatin sungguh ko nih..aku pun baru perasan.hehe..thanks yer

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku bukan x gemar donut ni mas..lagi2 kalo yg lembut gebus nih..masalahnya aku yg sng nak gebus kalo mkn selalu..hahah

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku bukan x gemar donut ni mas..lagi2 kalo yg lembut gebus nih..masalahnya aku yg sng nak gebus kalo mkn selalu..hahah

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, comel donut tu sue, akk suka n anak2 pun suka, rasanya mcm dh lama tak buat donut, sedap n gebuss ya sue kalo tambah mayo dlm tu, nak kena buat gak ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...