Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, July 11, 2011

Resepi: Agar-agar Roti

Kali ni kita memuding tak buat marble2 yer..kite straight jer buh satu warna..saje untuk menampakkan corak bunga2an pada agar2 nih..

Kaler pepel tu cam terlebih suda...hehe..dedikasi warna untuk Noorsha,penggemar warna2 ini.. Jangan lupa bagi tuan punya resepi sekali 2 ketui...cukup laa 2 ketui kan Mas?hee

Aku nak taip pepanjang lagi ni tapi Zhariff menggoda2 aku dengan senyuman nakalnya seakan mengajak aku bermain.. Kang kite nak gomol dia,dia lak gomol kite balik.hehee..ni dia berjalan dengan walker menghampiri aku dan terpegang2 mintak ambik...adehh..

Jadi tanpa buang masa..jom ler nengok resepinya..

Resepi dari Mas,tuan tanah blog Duniaku..yang rajin cuba resepi baru n rajin masak2.. uii dah berpunya tau..melepas laa korang yang nak kenen2..hehe..
Apa2pun terima kasih Mas untuk resepi nih...senang n sedap!

Agar-agar Roti
Resepi:Mas@myresipi.com / Mas Duniaku
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( loyang saiz 22 cm )

1 peket agar - agar bertali - 20 gram
6 cawan air
200 gm gula pasir
1 tin susu cair
6 keping roti - Mas guna kulit roti sekali
1 biji telur
3 jenis pewarna
1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

Roti dicarik2 dan disatukan dengan susu cair dan telur , apabila roti kembang, blender hingga halus.
Agar - agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar - agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar - agar hancur dan tapis. Masukkan semula kedalam periuk.
Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan - bahan yang diblender tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan hingga mendidih sikit dan terus tutup api.
Bahagikan ke-3 bahagian dengan tiap2 bahagian dibahagi sama banyak dan masukkan warna tiap2 bahagian tu dan kacau rata.
Tuang 1 warna ditengah loyang hingga habis ( sekali tuang habis 1 warna ) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras.
Sejukkan didalam peti sebelum dipotong.

Enak dimakan sejuk..! Kalau nak rasa lemak2 sket boleh tambah susu pekat n mentega..tul tak mas? ;)

Nih mould yang aku gunakan...gift dari seorang adik blogger.. terima kasih yer..cantik jer agar2 buh dalam bekas ni :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

25 Komen Di Sini:

cik cek said... [Reply to comment]

Alamak! Express rakyat pun kalah ni...dah kuar agar2 roti pulak...
kak cek baru dok tehegeh2 kat dapo nak masak menu mlm ni...adik kita dah kuar pencuci mulut dah...hu hu hu...nak sikit....he he :)

Gee® said... [Reply to comment]

suuuuue... lajunya memasak.... k.gee terkial2 lagi nih... ada robot ke kat umah tu...?

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Cantik agar2 roti sue tu, munge2 lagi . bak seketui, nyaman ni makan time jerebu2 gini heheh

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

assalamualaikum..cantiknyer agar2 roti ni..terbentik elok ajer pattern kat atas tu..

Mas said... [Reply to comment]

maceh sue sudi mencuba agar2 roti tu..
sedappkan sue....
wehhhh..aku ada mould macam kau tu..
cuma tak terasa nak menerainya...

cantikknya tengok agar2 kau tu..
nak guna la mould tu lepas ni....
ingatkan kau guna acuan silikon...kikikiki

chikadakbiru said... [Reply to comment]

wahh cantik..hihihihi
ingatkan mould tuh utk wat homemade chocolate....rupanya lagi cantik kalau di buat agar2/puding yer...!!comey...

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Hasueeeeeeeeeeeeee...xdan kejor entry hang...tp mmg terguda ngan puding tu, sekali ngan mould nyer......

MMMMM teringat lak zaman duk dlm baby walker dolu2...hik3.....tol ke ingat eik?:P

lina_pg said... [Reply to comment]

cute mute puding roti sue ni..size kecik3 camni senang nk ngap

ibundo said... [Reply to comment]

salam hasue,
kpah bawak balik sikit ye...

kzai said... [Reply to comment]

salam hasue..menggoda nye puding...cantik kalor dan corak kt atas tu...mcm kuih bulan...

HomeKreation said... [Reply to comment]

Salam HaSue cayang. Along punya takda ke, kita nak seketoi dua buat buka pose. Sedekah kat org pose pahala kan...hehe

lina said... [Reply to comment]

cantik letak dlm acuan chocolate tu :)

Amie said... [Reply to comment]

selamat petang sue,
memang cantik buat puding dalam acuan yg pelbagai... sayang pulak nak makan!

K.Nor said... [Reply to comment]

cutenyer puding dia.. kaler pepel tu cun :)

ehh mould tu cam utk buat kuih bulan kan :)

Amir Said said... [Reply to comment]

wah cantik je puding ni. sedapnya. btw mould tu cantik jugak..

nonierahman said... [Reply to comment]

sedapnya..mould tue pon cntik.mn la nk dapat mould yg cantik2 nie yer

Ummi said... [Reply to comment]

Waaaaaaaaaaaahhh cantik pulak puding ni letak dlm acuan tu...biasa acuan tu design dia untuk kuih bulan kan Sue...kalau x silap akak la...ni wat puding...lawaaaaa la pulak... :)

fiq. said... [Reply to comment]

wah, lawa mouldnye, agar2 pon jadi lawak, mcm kuih bulan pon ade rupenye! dr hari tu plan buat agar2 roti, tapi hari ni dpt puding buahan unt berbuka ^^'

ShashaCatering said... [Reply to comment]

Salam Hasue: Thanks for commenting on my blog. Terima kasih kerana sudi bertandang ke sana.

Agar2 roti, saya ingatkan boleh nampak roti kat dalam dia, rupanya dah blend ya. Baru saya tahu.. ;)

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

comel2 agar2 tu.. nak makan sayang hasue.. hihihihihi.. nak yang warna purple tu

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
comelnya.... suka akak tgk... ermm.. akak pun nak yg warna purple tu ler sue... alahai!! mmg tergoda ler tgknya tau sue... sejuk jer tekak nie kalau dapat makan seketul... sedaaap

Wani said... [Reply to comment]

salam ,, ingatkan mooncake tadi comelnya mould macam buat moon cake.. tak pernah try lagi resepi agar2 roti ni

Nieza said... [Reply to comment]

wahh cantiknya....pink ngan purple memang my fav colour tu...cantik mould tu..blk penang nanti nk kena pi cari la..tapi kena kenalan ngan adik penang tu dulu la..hehehe

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

mould tu mcm pernah nampak kat kedai bakery....nampak cantilah...betui, nampak mcm corak kuih bulan ek

Mak Wardah said... [Reply to comment]

Nampak best je...Kena cuba ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...