Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 14, 2011

Masak Lemak Cili Api Udang Galah Bersama Terung Asam..

Petang sikit nih baru tenet kurang meragam..tadi jenuh merefresh malas lak ngadap lelama..hehe..

Meh jamu mata ngan menu sedap nih..Korang dah kenyang kannn?? Sibbaik orang yang pegang kunci stor bom c4 tu ngah cuti blogging kan..pembantu dier takde kunci spare kat ganu nun kot.hee.. kalo tak ada jugak yang ngamuk aku tayang menu udang..ahahak..

Menu biasa2 nih memang sedapppp jer layan dengan menghirup kuahnya yang lemak2 pedas..uh!


Resepi kalo rajin aku update malam kang.. ala,resepi mudah jer..orang baru kenal bawang pun leh masak.hee..~

Oklah,macam aku bagitau kat atas ni..aku update resepi mudah ni yer..kali nih aku tak letak kunyit pun.. ;)

Masak Lemak Cili Api Udang Galah n Terung Asam
Resepi: HaSue

Bahan2:
  • 600g udang galah-bersihkan dan tos
  • 1-2 tangkai cili merah*
  • 5-10 tangkai cili api*(ikut tahap pedas masing2)-hasue guna cili jarum,jadi 3-4 pun dah cukup
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 150ml santan pekat(santan kotak)
  • 1-2 biji terung asam-kupas,ramas utk mengeluarkan bijinya dan toskan(pastikn tiada biji lg)
  • 1 cawan air/atau secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • 2 batang serai---diketuk

Cara2:
  1. Tumbuk bahan bertanda * sampai lumat
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan ditumbuk tadi sehingga wangi,masukkan serai.
  3. Kemudian,masukkan terung asam dan kacau goreng sehingga hampir masak.
  4. Barulah masukkan udang dan kacau rata seketika sehingga kulit udang bertukar warna. Tak perlu masak terlalu lama
  5. Masukkan sedikit air sehingga paras udang dan tunggu mendidih,tambahkan pati santan,garam dan gula secukup rasa.
  6. Sebatikan rasa dan padamkan api.
Korang nampak tak udang yang beso eh!terung asam yang bertenggek tu..itulah penyedap extra menu kali ini..hemmmp..
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

13 Komen Di Sini:

K.Nor said... [Reply to comment]

jap ek.. akak nak gi tukar pakaian.. nak gi amik kunci dr mek ampang, nak duplicate kunci tu.. jap .. jap.. jgn kemana2 tau.. huh.. siap mek sue :P

Mas said... [Reply to comment]

huhhh..udang galah lagi....
yang dalam periuk tu aku ambik yerk...he..he..

HaSue said... [Reply to comment]

@K.Nor
Takde2..mek ampang kate dia takde kat umah laa kak nor..hihi

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

MMM pergh....cam nak berenang2 je dlm kuah lemak brsama itu udang galah....ahaks!!!

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
lepas ko amik serai2 tu ko tolong cuci sekali periuknya ye mas.hee

Nieza said... [Reply to comment]

uishhh sedapnya udang galah tu..lama tak mkn masa dok bangla dulu memang puas mkn udang galah besar-besar ni...kalau dapat msk lomak ni maunya bertambah-tambah nasi ni...hehe

wachak said... [Reply to comment]

assalam ha sue

wa singgah nk dinner ni ... he33

Acik Erna said... [Reply to comment]

HaSue..masa acik keje epot..selalu pax dari serawak bawak buah terung asam..ada jugak yang bagi suruh rasa..tapi acik tak ambik..sebab acik tak pernah makan dan tau nak buat masak apa.

Amie said... [Reply to comment]

bestnya masak lemak bubuh terung asam.... kita nak makan jugak, tapi di sini takde terung asamlah.... terung taiwan banyakla...

Mamasya said... [Reply to comment]

Dtg dapur Hasue jamu mata dgn masak lemak udang galah besar tu...sedapnyaaa!

tun_telani said... [Reply to comment]

adoii... jenuh merefresh gak baru buleh nengok udang.. tu pon nampak sekor je.. haha... nasib baik x nmpk yg beso terung tu ye.. kalu x tun gi join kak nor ketuk2 umah kak izah.. haha...
ps: selalu gatal2 bila mkn udang, tp gatai nk makan jugak. hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Ayu Safieza @ Humaira'
udang galah tu buat aksi kuak mengiring..hehe

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue.... sedap tu udang galah mkn tang paler dia heheheh, mula tu tgk gambar mcm nenas rupanya terung asam, best ek dok srwk, selalu ada udg galah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...