Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 13, 2011

Resepi: Chocolate Choclairs Muffin

Jom layan mapin ceklat ni lak..

Layan gambar n resepi dulu yaa..kalo rajin nanti aku cerita balik..ni nak kuar jap.hee...

Ok,sambung citer sikit.. dari aritu nak mencuba buat mapin guna choclairs nih sebab stok choclairs nih ada berbaki dalam 20 biji gitu dalam bekasnya.. bukan budak2 taknak,tapi saja sorok takut sakit gigi.hehe..alasan ler tu.

Pastu takut gak adunan tu melimpah ruah sangat so cuba gak dalak beberapa biji dulu..sibbaik laa tak melimpah2.. isi dalam 3/4 dalam cawan tu n kejadiannya seperti di bawah..


Resepi amik dari dapur kak Yani..kak Ummi kuantan n kak sheila(nshafea) pun dah try..err, sapa lagi dah try sila ngaku!hehe..
Terima kasih kak yani n semua sekali ye..sedappp..dah sejuk lagi sedap!

Chocolate Chocolairs Muffin
Resepi: Yani@deco choco
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

200gm tepung naik sendiri - hasue buh 180g
20gm serbuk koko
2 biji telur
45gm gula perang
45gm gula kastor
100gm mentega
100ml susu segar
50gm chocolate chips
10-15 biji choclairs ( sebiji potong 4)

Cara-cara:

Ayak tepung dengan serbuk koko. Panaskan oven sehingga suhu 170 degree.
Pukul gula dengan mentega sehingga lembut. Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul lagi 2-3 minit.
Kemudian masukkan 1/3 tepung yg dah diayak tadi. Kacau. Masuk pula 1/2 susu segar - kacau lagi. Ulang lagi dgn masukkan tepung kmdn susu. Akhir sekali tepung.
Masukkan pula chocolate chips dan choclairs. Kacau rata.
Sudipkan adunan ke dlm muffin cups. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak.

Teksturnya gebus jer..mula2 rasa cam kering sikit laa ke tekak aku,tapi cik abang kata sedap,sedap... bila dah sejuk sepenuhnya baru lagi sedap ku rasa..lebih moist!
Aku buh lebih sikit ceklat chips tu sebab nak perabis stok.hee

Bahan utama dalam muffin ini di samping ceklat chips
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

18 Komen Di Sini:

cik cek said... [Reply to comment]

Wah! meleleh2 coklat tu...kechur je nengoknya...anak2 mesti suka makan ni kan Sue...amik dulu resepi...buat...he he...nanti kak cek nak buat gaklah...menggodanya...tak tahan kak cek tengok....yummyyy...:)

Zaliedana said... [Reply to comment]

Kak Sueee,wah tang leleh2 tuh yg wat xtahan tuh..Sedapnyer..Da lak coklat chip,lagilah sodap..Zhariff mkn mapin x..yana mesti suke kan yg coklat gini,nana kalo da coklat nih mmg feberet nih..

chikadakbiru said... [Reply to comment]

amboi meleleh tgk cokelat tuh...sedapp tk?eh mestila sodap hihih nih menaip sambil makan cucuq doriyan ..

Mas said... [Reply to comment]

huuuuuh...aku baru nak berdiet...'
kau tayang lak mapin ni...
menggoda betoi.....
wehhhhh...kemana tu ....
nak ikuttt.....

Gee® said... [Reply to comment]

pergh...!! meneleh air lioq... nyum2x

bersama kak Es said... [Reply to comment]

hasueeeee... ni bukan anak ja meleleh ni.. mak budak pun tak tahan nengok nih..
rajin betulla!!

Ummi said... [Reply to comment]

Yuhuuuu...Sue, akak dah x igt rasa dia dah...bak sini 3 ketuiii..baru leh igt rasanya...hehee...sedap kan dgn lelehan choclairs tu...muffin tu pun halus jek tekstur dia kan.. :D

Keluargaku Syurgaku said... [Reply to comment]

sedapnya,nak cuba nanti.

tun_telani said... [Reply to comment]

aduh, sedap nyer mapin coklat.. x nk berebut yg kaler biru tu.. meh nk mkn yg kaler pink 2 ketol.. kak sue mesti mkn yg biru tu kann..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

hasue bab melelehkan air liur akak ni kau memang terror eh..

Piasara said... [Reply to comment]

"ishh3..kreatif lagi inovatif sungguh kwn2 ku ni..boleh torai ni..nmpak coklat chip kt dalam tu ramai sungguh.."

Wattie said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Kecur air liur akak tengok muffin Sue. Dan asyik juga bila baca cereka Sue kat bawah tu

Ezadlieza said... [Reply to comment]

amboiii sue meleleh choclair tu haaaa...sedapnya....
aduhhhhh....berair air mata dok baca karangan pendek dibawah itew....mmg manjadi karangan mu itew sue...membuatkan akak ketawa sesorang sampai anak2 pun heran...

K.Nor said... [Reply to comment]

aritu dah simpan cekelat ni nak buat muffin ni la.. tup2 tinggal dua tiga biji jer, duk angkut dek anak2.. lupa nak pesan, jgn makan.. last2 hajat terbantut ler hehe

Ayu said... [Reply to comment]

akak pun dah try tapi masih belum masuk entry lagi..kena tunggu queue..heheh memang sedap anak2 suka..

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue...
mengoda sungguh muffin tu sue... mmg x tahan tgknya tau... cam nak ambik jer bbrpa ketul... sedapnya

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Ha Sue darling.....mupin nak....coklat pun nak....mmm nak pinjam tuan sekalik la......sekali ngan package dapur tau....muahahah.....wajin wajin betol!!

aizura said... [Reply to comment]

btoi betoi mengoda jiwa... x dpt mkn muffin dapat coklair pon jdlah... heheheh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...