Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, July 15, 2011

Resepi: Baked Sandwich

Sarapan pagi tadi.
Sesuai sangat laa nak perabis roti putih yang macam lambat lagi nak abis..lebihan roti yang dipotong tu nanti boleh buat puding roti lak..kalau rajin la yer..kalau tak rajin,campak dalam loyang,kocok telur,gula,susu cair..simbah semua atas roti tadi.eh! dah jadi bingka roti tu.haa,kan senang!ahak

Berbalik kepada kerja rumah nih..untuk mereka yang menghadiri kelas kak nor semalam tu..dah buat lum?? haa,tu yang tak tau tu, mesti dah memonteng laa tu..meh nak jadi wakil kak nor tolong denda korang..sila buat baked sandwich nih 2 hari berturut2 pastu anta ke sini ye.ahahak.. suke2 ati jer nak denda mak2 orang yer..kang tak pasal2 anak dia saman.hee

Mana cikgu nor azmihah ni..nak anta homework ni haa.. sapa2 yang terlepas kelas,leh hadirkan diri ke sini(klik) yer.hehe..situ diajar step by step camner nak buat.. kalo tak reti gak gi minum air penerang dulu tau.. ;)

Meh tengok resepi dan cara membuatnya.. Tapi kan,aku guna sosej untuk menggantikan isi ayam..tak kuasa nak tunggu ayam dinyahbekukan.hee..dasarr betul..ngee..
Selain ayam,sosej, boleh jer nak gunakan daging cincang ke..udang ke..kan kak nor kan? diulangi,UDANG..lalalala..

Apa2pun,terima kasih kat kak nor n kak madihaA yang menyebarkan resepi nih..tq2

BAKED SANDWICH
sumber: Madiha & K.Nor
By:HaSue

Bahan Kulit/Casing
Roti gardenia secukupnya

Bahan-bahan Inti
1 biji bawang besar, dicincang
2 biji bawang putih, dicincang
1/2 camca serbuk lada hitam
1 sudu besar sos tiram
200gm - 300gm isi ayam, dicincang -HaSue guna 2 batang sosej
5 biji cendawan butang (dlm tin) , dipotong halus
1 biji telur
Garam & gula secukup rasa
Cheese secukupnya (MaDiHaA guna mozarella cheese) ~ k.nor guna slice cheese

Kaedah penyediaan
1. Lenyek atau gelek roti hingga nipis masukkan dlm acuan dan buangkan tepi lalu dibakar 7 – 8 minit.
2. Tumiskan bawang-bawang. Masukkan sos tiram. Kacau sebentar dan masukkan lada hitam.
3. Masukkan ayam & cendawan. Tumis sehingga masak. (jika perlu tambahkan sikit air untuk bagi ayam betul2 masak)
4. Pecahkan telur dan kacau-kacau sehingga rata dengan ayam dan cendawan.
5. Perasakan dengan sedikit garam dan gula. Biarkan sehingga kering.
6. Isikan dalam kulit roti dan taburkan cheese secukupnya. Bakar sebentar sekadar mencairkan cheese.
7. Sedia dihidangkan.. lebih enak dimakan waktu panas2 kerana roti rangup.. jika dibiarkan lama roti sedikit lemau.. tetapi masih enak dimakan



sebab takde acuan munger2 tu,aku guna muncung gelas plastik aje..heh.

Jadi kejadiannya molat2 jerlah..tak munger2..ehee.. aku pernah nampak acuan munger2 tu tapi tak cukup seru nak membelinya..lenkali leh laa beli kalau nampak lagi dengan seruan tambahan dari kak nor.haha..alasan nak membeli toys dapur ni harus kukuh okeh. ;P
Jadi kalau terrrbeli tapi tak terrrguna juga,tak laa rasa bersalah sangat!keskeskes..baik punya perangai kan,meh laa jadikan iktibar.hehe


Cam tak cukup perang lak roti aku nih,sesambil tunggu masak sesambil mandikan zhariff..dah siap2 malas nak set timer oven tu balik..tapi dah rangup ni.hihi..kes tak sabar nak makan. best n sedap,ada kelainan cara nak makan roti sandwich!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
dah buat dah yer sue.. akak bertmbh ler tergoda tgk baked sandwich nie tau... sedapnya sue...

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

salam hasue...

ni anak murid kak nor yg paling rajin nih.. hehehe.. bagus bagus..
alhamdulillah.. resepi yg dikongsikan dpt dicuba oleh rakan2 yg lain..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

kak hasue..nyaman rupa roti ya lok..baru hari ya kmk nangga nya kat belog kak nor..aok eh..bernas idea ktk..maok mek niru cara ktk..sb mek sik da acuan besi munga2..yg ada acuan plastik..kelak masok oven, dengan acuan plastik ya sekali jadi bahan sandwich ya kelak..kihkihkhikih =0).

chikadakbiru said... [Reply to comment]

heheh..cepatnyerr buat..kite hujung minggu baru nak wat hahah.itu pun kalau ckp bahan...

Cik Arda :D said... [Reply to comment]

tetiba lapar...arghh kejamnya!! hahahaha...nak cuba resipi ni..best2!!

aizura said... [Reply to comment]

btol tu madiha anak murid yg ekot ckp hasue nie... smlm dpt arini trus menjadi... bgs2..

Sari Yusa Ibrahim said... [Reply to comment]

alamak! Dah brp kali ahkak ponteng kelas ni, byk loyanglah kena hantar kat kau Sue, adeh!

anymz said... [Reply to comment]

laaaaaaaa..dah masak rupanya roti tu.
akak ingatkan belum lagi.padanlah elok je roti tu posting ateh piring tu..kahkah..

hampeh kak nim...(haippp jgn cakap cenggitu walaupun dalam hati)...!
nak pi tanya cikgu azmihah kalau buat putih2 camtu kira berapa markah dia nak bagi.....muhahaaha

Amie said... [Reply to comment]

kreatiflaa.... bijak! guna muncung plastik pun jadi juga... yg penting hasilnya tu...sedap!

Gee® said... [Reply to comment]

ecece...baguih nyer anak murid yg sorang ni... tamat belajar terus buat... esok k.gee lak nk buat...

nOOrsha said... [Reply to comment]

nak buat nak buat!~tapi roti tadek larr....nakg i beli mlm kang..ehehe

izahdaut said... [Reply to comment]

Sueeeeee
Nak 2 ketuiii.. Aku lambat masuk kls smalm. Tak sempat nak rasa yg free. Bagi aku sket..

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam kak
dah buat dah..tapi malas nak kuarkan ayam segolek yang masih kejung laa kak..agak2 cikgu mrh x?haha

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
w'kumsalam.. tu si mas tu kak kalo paling rajin..ni kena tempias rajin jer nih.hehe..tq yer kak ratna

tun_telani said... [Reply to comment]

kak izah.. tun yg masuk lewat sket je pon x sempat.. masuk2 je kelas tgk mek sue nk tgh puap 2 yg terakhir dlm mulut dia.. (dua2 sekali tuuu..) hahahha...

cikgu... kasi dia separuh markah cikgu. sebab roti dia x cukup garing tuu.. hihi..

hmm.. ada 3-4 keping lg roti ni.. blh laa nk wat utk buka puasa ^^

K.Nor said... [Reply to comment]

clap.. clap... 2x aje la ya.. sbb cam k.nim kata roti tu tak cukup garing.. putih melepak lg tu.. heheheheh

bagus.. bagus.... usap ubun2 kepala nak murid rajin ni.. no2 hantar report.. td nieza dah jd yg 1st hehehee...

yg tak boleh tahan tu, takkan guna gelas biru kut.. tarak gelas kaler lain ka... hishh dah nama blue lover tu gak.. hehe

mmmmmmmmuah! tq tq :)

Nieza said... [Reply to comment]

wahh sue pun dah buat..sedap kan ada mayonis lak tu lagi ler sedap..nieza buat ptg semlm lepas abis kelas terus buat dan terus ngap....hehe

Kak Sam said... [Reply to comment]

amboi semua duk pakat2 yea. tungggu weekend ni.

CT Delima said... [Reply to comment]

As'salam hasue

Tadi gi blog nieza dah buat juga, laju jer eh macam jet pejuang jer dah siap.. hahaha

kak ct pulak bila nak mula erk..? garu2 dagu ni... hehehe

Naz said... [Reply to comment]

Amboi3X...Internet laju yer.. N3 Demi n3 masuk ni..berkejar2an nampaknya... Ooooo gi kelas yer... Huhuhu... Tak dpt gi kelas... Bila lappy nk sembuh ni????
Sian kat akak Sue.. Cer bagi 4-5 ketul... Akak ganti dgn roti sandwich yg kosong boleh??hihihiiii...

ijayuji said... [Reply to comment]

nak tumpang clap2 jugak hihihi...bagusssssss ank murid sorang niiiiiii meh sini uoah kita org makan bake sandwich niii :D

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

sedap npk sandwish tu,, roti ada mood lak xdak ni, tak dpt nk merasa lah

Mas said... [Reply to comment]

amboiii..cepatnya sampai dapur sue...
aku pun nk try gak la nanti.....

lina_pg said... [Reply to comment]

mesti rangupkan sandwich ni..masuk list dulu la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...