Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, July 25, 2011

Resepi: Coconut Jelly / Jeli Kelapa

Salam hari Isnin..
Dari tadi duk mendraft entri nih..tak tertaip2 lagi sebab Zhariff duk hok hek hok hek dari tadi..tak berapa sihat kena demam selsema lak dia..cian anakku.Jadi nak minta kendong ajelah dia..hehe..ni dia tido jap dapat laa merempit ala kadar selepas dah siap masak2 nih..

Oklah...Nih projek aritu..masa pergi Bintulu aritu beli sebekas kelapa jeli kat pasar malam,mahait..rasa tak puas jer nak makan..nak beli banyak2 tak berbaloi pulak rasanya..baik beli kelapa muda untuk harga yang sama,laagiii banyak dapat kann..cuma kena rajin sikit laa..

Nih pun nyaris2 tak terambik gamba nih haa.. sibbaik laa sempat juga untuk buat tayangan amal kat sini..
Tapi maaf la yer..tak berapa rajin nak buh hiasan bagai nih..gegege...

Resepi lak,aku dah pernah guna resepi kak nor secubitgaram nih..alhamdulillah,jadi jeli..bukan jadi agar-agar atau puding yer puan2.. ada beza di situ.

Jadi untuk memudahkan rujukan mereka yang nak mencubanya,aku panjangkanlah ke sini pula..terima kasih buat kak Nor yang dah mengubahsuai resepi nih sehingga menepati piawaian yang berkenaan..hehe..minta izin ye kak nak share kat sini lak..tq

Jelly Kelapa
Resepi: Kak Nor @secubitgaramnor67.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

1 paket agar2 serbuk (10gm)
2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
isi kelapa muda
11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
3 helai daun pandan

Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
Padamkan api.
Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

Isinya memang sedang2 muda belia jer... sedap dimakan sejuk2..lagi2 banyak air kelapa dari air tambahan...manisnya sendiri ejas ya kalo nak lebih manis,yang nih dah sedang2 ni..
selamat mencuba!
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

19 Komen Di Sini:

Gee® said... [Reply to comment]

ohhhh...kalau dpt jamah jeli kelapa ni alangkah nyamannya... lebih2 tekak tgh perit2 nk batuk ni...

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
kak ..org batuk2 tekak perit mana leh lyn sejuk2 kannnn..*padahal kedekut je nk bg..hihi..

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mmg sedap ni mkn sejuk2, mesti layan ni, apa2 pun mmg puas hati kalo buat sendirikan, walaupun guna resipi org lain.

akk pun ingat posa nnt baru nk cuba, byk sikit ada klapa muda hehe

alinac lover said... [Reply to comment]

terbaikkk

tun_telani said... [Reply to comment]

xpenah terpikir nk gi beli kelapa muda.. haha.. selalu teringin nk wat jeli kelapa nih, tp duk terpikir nk amik kelapa muda kt mana laa.. hihi

ps: ptg ni balik kampunggggggg~~

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak..
dah ada resepi siap2 tu kite ikutkan ajelah ye tak kak..hikhik..

oo org jual kelapa muda kat bazaar rmdn lg byk kot kn.hehe..slmt mencuba nanti kak

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,dah lama simpan resepi nih n nak try,tapi selalu kalo beli klpa muda jer,mmg xsempat nak wat jeli kak,huhu..Sian kan,nak wat camner laki bini suke air klpa muda..

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...ini coconut jelly mesti manyak cedap....kak cek asyik la kesana sini bwk lempeng...kita tumpang makan kat rumah Sue je lah ya...pas tu dpt mkn jelly...slurp...slurp...memang sedappnya....:)

Mas said... [Reply to comment]

argghh..peberet aku kelapa muda ni..
apa lagi dijellykan..
aku sukaaaaaaa......

Anonymous said... [Reply to comment]

sue!! bak sket utk sejukkan hati yg panas membara nih.. huhhhhhhh........

k.nor

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

isi yg muda belia mcm tuan tanah tu ya.sedap je lalu kat tekak.ni kena tunggu jual kat bazaar ramadhan je la nmpaknya..:)

Ummi said... [Reply to comment]

Sue, ada lg x jelly, sedapnya laa..melorot masuk tekak nih..akak x terbuat2 lg jelly kelapa nih...pokok kelapa x berbuah lgk ..hehee

Piasara said... [Reply to comment]

"adoii sedapnya sue..akk selalu buat bulan pose jer..satu pot tk cukup nk kena 2,3 pot..tp buah kelapa muda mahai rm2.50 sebijik...kecik jer.."

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Ha Sueeeeeeeeeeeeeeeeeee.....sampe hati buat aiiii meleleh ha air liur ...dah la kepanasan kat sini.....kurma tgh nak masak...kelapa sbtg haram xder kat sini.....adeh.......sejooook je tekak tgok tu haaaa..........

dari dapur nasya said... [Reply to comment]

sedapnya Sue...bole bukak table nih..jual untuk bulan posa

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
nie kalau minum masa berbuka puasa nie.. mmg best nie kan sue.. tgk pun dah teringin plak akak nak minumnya.. hehehhe

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

time cuaca panas, nang nyaman layan jeli kelapa owh..maok mek ncoba molah juak kelak..hubby mek nang suka gilak makan jeli kelapa..selalu beli kat kedei =0).

lina_pg said... [Reply to comment]

hmm..sedapnya..terasa nyaman anak tekak tambah lak cuaca panas teramatlah sekarang ni.

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

sedapnya ita permah buat yang ni baru2 ni.. sedapnya mana nak cari kelapa ni lagi..hhuwaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...