Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Thursday, July 7, 2011

Ikan Terubok Kukus Sos Tiram..Sedap banget!

Sebut ikan terubok pasti kita teringat2 ikan terubok masin yang banyak dijual di pasar tamu wisma saberkas Satok,Kuching.(Terima kasih yang betulkan kat komen di bawah,lain kali boleh tinggalkan nama senang nak bahasakan diri ya.. :) )

Tapi ini bukan ikan terubok masin yer,tapi ikan segar lagi..ekceli,pestaim juga kitorang beli yang tak masin nih..sebab perasaan tu tak teruja nak mencuba memasaknya..
Semalam tu pun cik abang cuba2 jer beli,kot2 sedap katenya..

So beli seekor lebih kurang sekilo beratnya,rm15.. aku pun blur jer nak masak apa kan..tapi dia konfiden jer "masak sos tiram yang simple tu jer" katanya.."ada telur tu tau.."..sambungnya lagi.. aku mana kisah sangat telur2 ikan ni kan..memang pandang sebelah mata je.heh*ayat berlagak

Pastu aku kukus laa campak bahan2 simple cam biasa..
Tapi kan,subhanallah...sedapppnyerrrr ikan terubok segar ni dikukus haa..rasa manis ikan tu berbeza dari ikan kerapu dan ikan sewaktu dengannya..bila makan dengan kuahnya lagi..aduhhhh..nasib baik aku amik jugak gambo ikan ni walaupun pucat kelihatan..kalau tak,tak dapat laa nak berkongsi keenakan ikan ni kat sini..hehe

Mungkin kita sering ditakutkan dengan kehadiran tulang2 ikan ni dengan banyaknya tapi takde la sebegitu sangat susah nak makannya..
Tak perlu susah2 nak buang sisik,itulah yang mengekalkan rasa manis ikan..
aku cuma tarik insang dier jer,cuci dari atas kepala tu laa..nak belah perut ikan ni takut mencacatkan telurnya pula nanti..amatur katakan.

Bila nak makan,selak aja begini..terserlah laa isinya yang manis dan sedapppp!

Tuuu..tuu..nampak tak tu?? di sebalik tulang menulang adalah telur ikan terubok..kalau dijual asing2(biasanya dijeruk/dimasinkan) boleh tahan harganya nih..takde laa mahal sangat,adalah rm4-rm15 seketui..mungkin leh capai puluhan ringgit..lagi besa lagi mahal la..mungkin ada yg lebih mahal,aku x perasan..masa aku tengok dulu lingkungan harga gitu la.ehe..

Nak juga tepek resepi simple nih.. :)

Ikan Terubok Kukus Sos Tiram
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:-tidak terhad,boleh tambah/kurangkan ikut selera
  • 1 ekor ikan terubok(lebih kurang 1kg)
  • 4 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 2 tangkai cili merah*
  • 1inch halia*
  • 2 batang serai*
  • 3 sudu besar sos tiram-bancuh dgn 3 sudu bsr air
  • Garam dan lada sulah secukup rasa
->Bahan2 bertanda * dihiris halus

Cara2:
  1. Panaskan pengukus
  2. Bersihkan ikan dan belah belakangnya.
  3. Lumurkan dengan garam,sos tiram dan bahan2 hiris masukkan juga ke bahagian ikan yang sudah dibelah tadi. Tambahkan lada sulah.
  4. Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Selamat mencuba!
Telur ikan teruboq..1st time aku makan telur ikan dengan banyaknya..sedappppp ohh!! *tadi berlagak kan..haha
Boleh laa beli ikan terubok segar lagi pasnih.ehe..


Korang pernah makan tak??
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

30 Komen Di Sini:

* Zaleta * said... [Reply to comment]

rindunyaaaa nak makan ikan masin terubuk...tengok yg ni pun dah meleleh...:p

aeinio said... [Reply to comment]

adehhh tak tahan melihatnya...

HaSue said... [Reply to comment]

@* Zaleta *
Rasa ikan fresh ni mmg berbeza dari yg dah masin..of cos lg sedap.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@aeinio
masa makan pun x hengat ni..tak sangka rasa isinya sesedap itu.hee..jakun jap

niena shopping2u said... [Reply to comment]

uih... xtahan jiwa btul tgk ikan ni,
tetiba rasa lapar ^^

niena shopping2u said... [Reply to comment]

abg dok kt sarawak, klo cti skolah dia bwk blik ikan terubuk masin dri sana :D

sedap...

Gee® said... [Reply to comment]

waaa.... menggoda tol sue nih... wpon byk tulang tp rasanya memang sedap kan... lembut aje... kat sini bila tiba bulan ramadhan banyak la terubok muncul... biasanya beli jer terubok bakar... hb akak suka ikan terubok fresh masak asam pedas ngan bendir...

Anna Qawina said... [Reply to comment]

ermm..lapar nasik lak nampak ikan nih..cer keringkan bg aku..pos laju ke...ayat sapa lak nih?

Ida,Japan said... [Reply to comment]

Sue, pos la ikan tu ke japan....lama tak mkn ni, kalau kt m'sia mmg selalu beli ikan ni, yg dh frozen pun masih sedap..buat bakar,msk asam pedasss..perghhh! terangkat..stim lum pernah buat. adehh...terliur tgk
Terubuk masin pun kita suka...sedapnyer, byk mana tulang sekali pun,abaikn jer...deng tak kisah walaupun terpaksa selak-menyelak ikan tu sms mkn....sue, tak mo tayang2 lagi dah tau...

Naz said... [Reply to comment]

Sue, mengancam jiwa raga ni.. Pas tu gi selak2 pula isi ikan tu mcm selak kain... Ishhhh.. Terlihat isi dlmnya yg masih basah2 gituwww... Terasa2 kemanisannya...

::Azura Rahman:: said... [Reply to comment]

sedapnyer telur ikan terubokkkk..

pRiNCe said... [Reply to comment]

prince dtg bce entry yg bgus..:)
jom berkawan nak ?
kalau sudi bcela entry terbru sy..:)

[ 18 SX ] Pembedahan Payudara @ Buah Dada @ Tetek ( 15 Gambar )
[ Politik ] Fan Page Datuk Seri Anwar Kena Hack
10 Filem( Movies ) Paling Laris Di Dunia

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, akk lum pernah lg kukus ikn terubuk ni, selalunya bakar, cicah air asam je,

tapi dh lama x beli ikn ni, ank2 mmg takut tulang, akk pun hehehe.

nampak sedap bila sue msk gini, telur ikn ni biji2 dia halus kn x terasa mcm mkn telur ikn hehee..akk suka

quinnie said... [Reply to comment]

hasue..manarik sungguh rupa ikan terubuk kukus mu itew..hhhehe...pernah makan ikan terubuk masin sarawak....bagai tak ingat dunia kalau dpt makan...kekekek..dah lama jugak la tak makan...telor ikan memang fav saya...cam awak jugak la masa dulu2 sebelah mata tak pandang..tapi sekarang berebut2 kalau ada telor ikan...heheheh

honey said... [Reply to comment]

Salam ziarah, memmang sedappp ikan nie lemak n manis isinya, slalu bakar or msk singang rebus..ermm trylah pasti x rugi he2, oh ya nk share tips klu ikan yg byk tulang ni slalunya seblm disiang ditarik kepala n ekornya serentak so tulangnye xselerak..

Mamasya said... [Reply to comment]

Nampak sedap ikan terubuk kukus Hasue,ikan terubuk fresh baru sekali mkn..itupun di rumah kwn.tp kalau terubuk masin selalu mkn...

cik cek said... [Reply to comment]

Alaaaa....kak cek sampai lewatla....tak dapat nak mkn ikan terubuk kukus ni....telan2 air liur lagi...kechur kak cek tgk....

Wattie said... [Reply to comment]

Salam Sue,
Akak lagila terlewat sampai ni, jem terukla katakan...tp kan teringin sangat nak makan ikan terubuk tu, agak2 ada lagi tak

mama's princess said... [Reply to comment]

sedapnyer..selalu nyer ikan masin terubuk jer yg saya pernah mkn.. goreng pun sodap tp tgk nih mcm lg sdp jer..huhuhu..

Mas said... [Reply to comment]

baring sini kejap sambil jeling2 ikan terubuk tu..
penat weh..baru sampai rumah..
bebudak ada sukan kat sek tadi...

sue...aku kan..kalau ikan terubuk segar....
aku bakar sue..
lepas tu..cicah ngan air asam @ sambal belacan...
wat bayam tumis....
perhh...tak hengat dunia makan...

buat asam pedas pun sedap tau terubuk ni...

satu petua klu nak senang makan terubuk...
sebelum kau belah belakang terubuk tu..
satu tangan kau pegang ekor terubuk dan dan satu tangan lagi kau pegang kepala terubuk tu,kau lapik ngan kertas @ kain la...baru tak licin.. lepas tu kau tarik kuat..akan berbunyi prak...tu supaya senang nak makan terubuk tu..tulangnya tak berselerak..tersusun jerk...
klu tak pandai buat..kau suruh org jual ikan tu buat..
ni petua dari mak aku klu nak senang makan terubuk...he..he..

terliur weh nengok terubuk kau tu...
lama dah tak makan...

lina said... [Reply to comment]

salam hasue - buat oeg semenanjung jeles ngan kamu...emmmm geram tul nengok nya...suka ikan ni walaupun byk tulang ...terasa kesedapan ikan kukus ni....nak2 pulak ada telur ikan yg byk itu.

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Ha Sueee....awaitnya....segar bugar ikan hang ni...mana la ayu nak carik ikan sungai sugar bugar kat doha ni....ikan kembong pun besor mcm jaws....huahuahuahuahuaa....

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

ikan terubuk ni memang top dalam list ikan febret aku tau...dah lama aku pesan kat opismate sorang tu.kalau ada ikan terubok fresh,bawak je..aku nak beli...haha..

telur ikan ni kalo jual mahal o..sedap giler taw...huwaaa..ikan terubok...kau idaman sepanjang hayat..*ehhs,cam terlebih la sangat.

pstt..kalau cicah air asam tu memang sedap yang amat

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

sue...

ko nak tahu...
tahun lepas pak saudara aku beli iakn nie masa dia lawat sarawak..
peeh...
mmg sedap rasanya..

teringat2 keenakkannya..

PS: bila baca komen si mas..
tiba2 aku rasa sayang kat dia ketat2..
hahahaha

thanks beb syer pengalaman ttg cara2 nak siang ikan

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

hasue nampak pun tahu sedap.. kat sini susah nak dapat ikan2 gini.. rindunya nak makan... bestnya kat sana banyak ikan2 fresh yang besar2 macam ni.. manis isinya nampak

norlie said... [Reply to comment]

pebretnya ikan terubuk ni..berantu tau..sedaaaaaaappppppppppppp..nk sikit. kat tempat ha sue ade terobuk masin..

Jia said... [Reply to comment]

haiseyyyhhh...dapnyerrr! windu mo mam truvoks kukus nih... adek wehh, naper tang resepi tuh tetiber ko letak trubok masin kukus lak haaa? ishh...kenpius lak kang... kerr, ko emang letak yg masin gak? :)

lina_pg said... [Reply to comment]

assalam sue,akak xpernah mkn terubuk fresh pun..nak dapat terubuk masin pun susah..kalau wat kukus cam ni senang nak mkn eh sue..tulang byk tu..camana??

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

klu bab ikan2 ni mmg ko terror la sue..kiter ni nama ikan pun br nk belajar! :))))

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam perkenalan :)

Bukan pasar tamu Wisma Saberkas tapi Wisma Satok. Ktak saruk kali ;)
Nang benar ikan nok banyak2 tulang tok nang nyaman. Cth. ikan pirang (oren), ikan puput etc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...