Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, July 23, 2011

Resepi: Danish Butter Cookies

Seminggu lepas aku tercari2 resepi butter cookies yang best nak dicuba..tanya pakcik google,terlampau banyak laa pulak nak try..
Sampai laa baru2 ni kak fida kongsikan resepi simple ni..wahh,berbaloi2 laa mencubanya..mudah dan sedap! Sesuai sangat untuk dicuba penggemar butter cookies cam aku nih..
Biasa beli yang dalam tin tu jer kann..

Minta kerjasama korang di sini..tolong abaikan rekabentuk landskap biskut aku yang cam ular menggeliat tu yerr..
Korang leh laa bentuk ikut suka..aku tu saja nak ngetest ngikut gambo dalam tin butter cookies..tak sedor diri yang tangan harus direndam ngan soflan 2 hari 3 malam..heh.

Last2 aku bentukkan ajelah ikut mana2 yang aku rasa senang..hehe..
satu lagi cookies ni jangan bentukkan nipis2 sangat tau..jangan laa tebal sangat..pastu bakar sehingga dah sedikit perang tu dah cukup..sebab dah sejuk nanti baru ia benar2 mengeras..sapa2 dah biasa bakar biskut mesti paham tu..

Aku letak badam cincang dalam adunan..korang leh letak coklat chips ke..kismis ke.. ikut suka la ek untuk hiasan kat atas tu..boleh rujuk resepi asal yer.. :)

Lagi satu biskut ni eggless yer..maksudnya tak guna telur langsung..jadi sapa2 takde stok telur leh juga buat nih.hehe
Terima kasih untuk kak fida ..dan resepi kak fida nih aku panjangkan ke sini pula untuk memudahkan mereka yang ingin mencuba dan untuk rujukan sendiri di masa depan..

Oh yer..aku buat 2 adunan ko..giler tamak.ahaha..tu pun sempat bermalam semalam jer dalam bekas.. :D

Danish Butter Cookies
Resepi: Kak Fida@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g teoung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara
  1. Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
  2. Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
  3. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas kukis jika suka dan sejukkan
  4. *Bentuk kukis boleh dipelbagaikan ikut suka.

Nih ada lagi sikitt dalam bekas ni..masa aku menaip nih dah tinggal 2 keping..sapa makan tah..gegege.. sedap sehh..anak2 pun suka..dengan badam kat dalam tu..dengan biskutnya yang rapuh..nyumm2
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

26 Komen Di Sini:

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Salam ptg hari Hasue :)
Blh masuk list utk kuih raya nnt lah :P hehehe cam senang & sedap g2....
dh habis kan3x :P

Anonymous said... [Reply to comment]

uishhh diet kemana ni mek.. :)

k.nor :)

tun_telani said... [Reply to comment]

sedap!! sedapp!!! lama x makan.. hah?? tinggal 2 keping? ish ish ish.. skrg mesti dh habis kan..

Cheq Sue said... [Reply to comment]

uittt...kena try gak ni... macam yang dalam tin biru tu je nampaknya

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, mesti buat tapi utk raya la , senang nmpk resipi tu, lagi pula akk mmg suka buat yg tak payah terap2 hehehe...main tembak2 gini best ni. Tq sue

izahdaut said... [Reply to comment]

ko letak badam ke yang makin sedap tu. ni kalau picit ngan acuan semperit tu mudah tak sue? erkk betui ke soalan aku ni. maksudnya doh ni lembut ke?tapi ko mmg suke butter cookies ek..

NADYA ANWAR said... [Reply to comment]

Feveret nad ni,terliur je tgk biskut ni. Thx kongsi resepi, nad baru je sebok2 tye encik google camne nak wat sekut ni nak mkn raya nt. hehe

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

tinggal 2 tu cop eyh..:))

Mat Gebu said... [Reply to comment]

Selamat hari raya..

quinnie said... [Reply to comment]

wah..hasue dah buat ye...kita yg byk komen kat resepi ni kat myr pun tak buat lagik...kekekeke...

Cendana Kasih said... [Reply to comment]

akak pun suka sekut ni, asyik beli yg dalam tin jer..mahal lak tu...buat sendiri lagi best ni..

NaDia CoMaNeCi said... [Reply to comment]

kak..thanks..lama dah cari resepi biskut ni..
abah saya suka sangat nnt leh buatkan..

Mas said... [Reply to comment]

betul kata kak anon tu...
ke laut diet tu pergi....he..he..

aku beli jerk biskut ni sue...
tak sampai seru membuatnya lagi...

Fiza Nordin said... [Reply to comment]

boleh try ni.... akak pun suke butter cookies.sebelum ni makan yg dlm tin tu je...tp pun dah lame tak makan... aishhhhh teringinlah pulak....

ma'chiks said... [Reply to comment]

salam kenalan, singgah dan ziarah...empower ur creativity.

wachak said... [Reply to comment]

Biasa makan yg dalam tin jer. yg home made blum pernah cuba lagi. err ha sue .. utk raya x buat ke ?? hantar sample nk rasa, please .... he33

Piasara said... [Reply to comment]

"alamak..ada ular..lari..oh tgh mengeliat rupanya..hehhe,tq sue share resepi..senang dan sedap kan.."

~~zAnAfAhMi~~ said... [Reply to comment]

wah...raya suda! boleh bw balik smnanjung mcm ni tp pasti 'hancur' kat bagasi...

lina_pg said... [Reply to comment]

assalam sue,akak pun sama kalau nk mkn butter kukis selalu beli kat super yg dlm tin,pastu tin tu simpan utk boh brg2 jahit kih3..pattern kukis ni pun sama cam yg dlm tin jugak.

Nor said... [Reply to comment]

Wah, I LIKE!! :-) Suka butter cookies..nak beli yg original dalam tin tu slalu ragu2 ngan status kehalalan nyer..
Makacih share resipi ni...pasti cuba ;-)

faizahnur said... [Reply to comment]

Salam HaSue... Saya dah buat biskut ni malam tadi guna resipi ni. Hasilnya memang marvellous!!! Terima kasih!!!

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam..dh buat..tp napa biskut jd leper ye?xde bentuk dh.huhu

daisy pre-owner closet said... [Reply to comment]

Salam , try buat smlm gagal terlembik sgt pasal apa?? Tlg advice

daisy pre-owner closet said... [Reply to comment]

Salam , try buat smlm gagal terlembik sgt pasal apa?? Tlg advice

noredayu baharom said... [Reply to comment]

salam..dh try smlm tp frust sbb suhu microwave x sama...saya guna yg pensonic AEN 11 tu...bila pakai suhu 150 jd mcm nak hangit...sy guna 120 10 minit mcm x rangup...frust...

noredayu baharom said... [Reply to comment]

salam..dh try smlm tp frust sbb suhu microwave x sama...saya guna yg pensonic AEN 11 tu...bila pakai suhu 150 jd mcm nak hangit...sy guna 120 10 minit mcm x rangup...frust...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...