Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 20, 2011

Resepi: Cream Puff n Custard Cream

Sebenarnya aku pertama kali membuat sekaligus merasa kuih yang bernama cream puff ni walaupun dah beberapa tahun aku dengar namanya..
Dah lama nak mencuba tapi tak tercuba2 jugak.hehe..biasa laa benda senang pun jadi macam susah bila virus M menular kan kan..
Jadi sebelum ni tak dapat bayangkan la apa rasanya kan..dah cuba tu baru tahu memang sedap jer cream puff ni..


Untuk membentuknya tu aku guna nozzle bintang..ada juga guna yang bulat jer.. jadi untuk yang takde nozzle tu boleh jer guna plastik biasa,pastu gunting bucu plastik tu dan picit pada saiz puff yang disukai..

Yang aku buat nih comel2 jer..muat sekali ngap kalau nganga mulut luas2.. :D

Sebelum kebakaran..

Selepas kebakaran..nak perangkan lagi sikit pun boleh jer..

Dah bermacam pesen rupanya..hehe..

Aku guna resepi kak Yani nih..sebab memang target nak try dari dulu lagi..senang amat sebenarnya.. kalau keliru jugak boleh rujuk cara2 bergambar kat SINI
Terima kasih kak yani...meh aku panjangkan pula resepi kat sini..dah ramai juga yang cuba buat sendiri n menjadi..best2

Cream Puff
Resepi:Yani@myresipi.com
By:HaSue

Bahan-bahan ( 10 biji )-kalau buat comel2 dapat banyak gak..

100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g)

Cara-cara

Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.
1.Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
2.Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
3.Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
4.Masukkan telur, kacau cepat-cepat
5.Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.
6.Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.
7.Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
8.Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
9.Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.

Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm

* Boleh juga guna cara ni: Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.

Nih kulit puff yang sedia untuk dimasukkan inti..belah 2 tapi jangan sampai terputus..


Untuk resepi custard cream pulak aku guna resepi honey@myr gak..terima kasih yer honey..

Cuma aku tak guna microwave tapi panaskan n kacau di atas dapur menggunakan api perlahan dan sentiasa dikacau sehingga pekat.
Penggunaan nonstick pan adalah digalakkan..hehe

Custard Cream
Resepi:honey@myresipi.com
By:HaSue

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega

Cara-cara

Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

Ermmhh!!sedappp..!sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang.. selamat mencuba!



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

50 Komen Di Sini:

Ummi said... [Reply to comment]

Waaaaaaaaaa...banyak rajin, byk sedap...kalau Sue nak tau, ni lah anara resepi yg akak belum penah harungi lg cabarannya...hahahaha

SNACK HOUSE said... [Reply to comment]

cantik puffnya....

tun_telani said... [Reply to comment]

wahh.. jd cantik laa.. tun dh lama x buat. bertahun2 dh.. kalau musim cream puff dtg, rasa nk wat hari2. hihi.. bila lama xwat, nk stat wat tuu mmg liat sket. tumpang makan 2-3 ketull

Mas said... [Reply to comment]

perhhhhh...cantikkk cream puff kau sue....
aku pun tak buat2 lagi.....
tak sampai seru lagi kot..he..he..

chikadakbiru said... [Reply to comment]

kak sue..saya dh banyak kali buat...tp bila bakar tak jadi alur nye...jadi bulat mcm kuih bom aje..ade tak petua?ade org ckp..mungkin terkurang tepung betul ker?

izahdaut said... [Reply to comment]

Aku pun tak nah buat sue. Sedap ye. Ada kta makn masa suam la sedap. Bile sejuk 0puff tu liat ye? Cantik je kejdian puff ko suee. ComeL

julia said... [Reply to comment]

cantik cream puff k.sue nnt klu rajin nk try gak la

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
Tu laa kak..dah lama duk dlm list ni..semenjak baru2 berkecimpung dlm myr dulu.hahaha..rupanya senang yg amat nak buat..pastu mkn x sedor diri sesambil buh inti byk2.hee

HaSue said... [Reply to comment]

@SNACK HOUSE
trm kasih :)

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
hehe..yg bermusim tu bukan cream puff je tun..kat umah ni kalo yg sedap mmg nak buat aje sampai boring.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Mas
aku ingat aku jer ketinggalan zaman mas..hehe.. tp betul la sng nak buatnya..ikut je step kak yani tu..eh?ada ke ko kate susah?hahak

HaSue said... [Reply to comment]

@chikadakbiru
alurnya yg mana ek CB? yg tengah2 mengelilingi tu ke?
Kalau yg tu,masa picit adunan tu kasi pusing lebar sket kot..macam dalam gambar tu,akak guna nozzle bintang..kalau guna nozzle atau plastik jer hasilnya bulat jer walaupun dah dipusing kan..
akak ada gak buat yg bukan guna nozzle bintang tu..mmg ada yang tak beralur sangat tp yang akak lebarkan sikit atas dier tu jadi lak.. rasanya bukan masalah kurang tepung..sbb ni dah elok je lembut..kang tmbh tepung keras lak..
cuma perlu mahirkan skill je kot.dah cuba guna pattern nozzle yg lain x?

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
wohh..ada geng jugak yang lom buat..ingatkan aku sorg je.hehe.. a'ah dier lg best laa mkn time suam2..ala,cam karipap gak..suam2 laa best kan..dah sejuk dia x sebest masa suam laa..hehe..tp nak kate liat tu x perasan lak..heee..ko try laa buat.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@julia
kena rajin tu kalo nak mkan.hikhik..tq julia ;)

Aymy With L♥ve said... [Reply to comment]

Adeh Sue... teruja la plak tgk bebanyak bersusun tu... meh la 3 ketoi buat bukak pose... :)

HaSue said... [Reply to comment]

@Aymy With L♥ve
cukup ke 3 ketui tu?nah amik seketui cukup yer..org buka pose xleh mkn byk2..hihi

Citarasa Rinduan said... [Reply to comment]

pengsan!!!!!!!!!!!
tadi komen tang durian...

nie puff pulak..
sue, ko rasa, kalau ko pindah sebelah umah aku....
okey tak??

Nazrah said... [Reply to comment]

adussss....dah lama nak wat..tak terbuat lagi..kalau kastard tu ada doyan lagi sedap

Zaliedana said... [Reply to comment]

KAK SUE,sy prnah wat skali,sedap kan,pastu inti sy tmbah jagung,kalo letak doyan pon best gak,hihi..Rajin toi akak sorang nih.

Anna Qawina said... [Reply to comment]

Sue..dah habis ke sue? buatkan aku sikit

Rabiatun Adawyah said... [Reply to comment]

aduyaiii...comey2nyer cream puff dia..geram nengok..

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

sedap nya hasue lama juga tak buat.. kalau makan ni terasa kenikmatannya.. kadang makan dengan ais krim pun sedap..:)

Ida,Japan said... [Reply to comment]

bila la nk buat, dh lama masuk list ni sue...tak terbuat2..mcm2 alasan ada

atie @ ejay said... [Reply to comment]

alahai..sedaap. atie pestime buat aritu...hehe tp takklah comel.nati nak godek2 gambar..nak tempek jgk lah kat belog hehe

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
comelnya... nampak kemas gitu... rajin sungguh sue buat... akak nie x perna lg buat nie... kagum ler ngan sue nie.. apa jer yg sue buat pasti menjadi...

Noor said... [Reply to comment]

Dah lama cari resepi ni... selalunya bila jumpa resepi macam x yakin je.. yg ni nampak senang je. Bolehlah buat nanti..!

MeknaBlog said... [Reply to comment]

aduhaiiii..comeinyee....bak cni 20-30 biji kak hasueee...

Nieza said... [Reply to comment]

Sedapnya!!...suka inti custard tu..my fav kuih ni dah lama masuk list resepi buat cream puff ni tapi tak terbuat-buat juga.asyik tenggelam kena timbus ngan resepi terbaru jer....hehe

Nadiah Sidek said... [Reply to comment]

nadiah nak buat cream puff tak terbuat2 lagi. angin rajin tak brp nak ada..huhu..

p/s: 3 hari lps nadiah try resipi roti goreng rangup akak tu tapi nadiah bukan goreng roti..goreng pisang :D. sedap sgt! betul2 rangup. tq ye kak :)

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam Sue, akk pun punya hasrat hati mmg dah lama sangat nak cuba buat cream puff ni, tapi rasa mcm susah sanagt bab2 kacau atas dapur tu, pas tu rasa mcm tak yakin je ngan kejadian tu huhu....

Selalu gak mkn tapi yg jiran buat, bila nampak sue buat rasa semangat berkobar2 sikit heheh, pd pandangan sue, susah tak buat menda ni heheh.

Cantik sangat kejadian creampuff sue tu, kebakaran pun elok je.

Gee® said... [Reply to comment]

sangat cantek... sebijik cam tuan dia... ahai

HaSue said... [Reply to comment]

@Citarasa Rinduan
tang durian mana lak ni ayu..hehe..
ok jer...leh ayu tolong masak2kan,kite goyang2 kaki jer.kan ayu kan..best2

HaSue said... [Reply to comment]

@Nazrah
oh duyan usah disebut2 kak..hehe..ntah bila nak musim kat sini..adehh

HaSue said... [Reply to comment]

@Zaliedana
bak sini doyan 10 bijik!hehe..inti jagung buh yg ada krim tu yer?

HaSue said... [Reply to comment]

@Anna Qawina
cukup ke kalo buatkan ko sikit nih?cam x percaya je fakta ko tuh.haha

HaSue said... [Reply to comment]

@Rabiatun Adawyah
tq kak tun..kalo akak buat lg comeyy.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Ida,Japan
Tu laa pasal kan kak..padahal x lama pun nak mmbuatnya..yg create mcm2 alasan tu yg membuat tertangguh.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@atie @ ejay
aa..tepek jgn x tepek..sng nak rujuk di lain hari kan.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Diana @ Melley Mey
waalaikumussalam..
tq kak.. kite jadi ke x jadi,comel ke x comel ttp buat tygn gak.haha.. kak Diana lg terer buat tuu.. ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Noor
mcm2 resepi skrg ni kan..apa2pun slmt mencuba yer ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@MeknaBlog
amboiiii sikitttt mekna orderrr tuu...haha..akak bagi sebijik jelah yer wat sample utk buat sendiri.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
betul tu..banyak tertimbus resepi baru..ni pun sibbaik tergali balik..hehe.. mmg sng je nak buat ni..kalau hayati resepi betul2 mesti boleh imejin.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Nadiah Sidek
alasan standard la tu nadiah..sama laa akak pun..tp semangat berkobar2 je nak buat bila nafsu nak merasa tu menebal.haha..

tq sudi cuba yer..akak pun baru pas goreng pisang guna resepi tu td..biasa mmg guna batter tu aje utk goreng kuih muih ni..hehe..sama2 nadiah ;)

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumussalam kak..
pd pandangan saye laa kak..(cam menteri lak ni..hehe).. kalau bace macam susah jer kann..tp kalau hayati n bayangkan sekaligus cuba buatnya,tak susah mana pun.. cam bancuh tepung nak goreng pisang jer cuma buat atas api..
masuk air ngan mentega dah cair tu buh tepung gaul rata2..pastu masuk telo..kacau lg.tu jer kak.hehe

apa2pun nanti akak try laa ye..tq kak

HaSue said... [Reply to comment]

@Gee®
makacih kak gee cayang..hehe

coretan ummi said... [Reply to comment]

emmm mesti anak2 terlonjak2 nak makan nie...yummy...lau guna cheese mesti boleh kan sue...lg En Somi suka...nak cuba try test...

Anonymous said... [Reply to comment]

Kat mane nak dapat nozle?

mas kitchen said... [Reply to comment]

salam..nak tanya kalau nak bakar cream puff ni guna api atas bwh ke..?

mas kitchen said... [Reply to comment]

Saya dah cuba , menjadi dan sedap....minta izin copy paste resepi kat blog saya yer...tq...

Beauty Iynn said... [Reply to comment]

Xguna tpung castard ke?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...