Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Wednesday, July 6, 2011

Resepi: Daging Hitam Berkerisik

Haii..aku datang....
Korang dah makan ke?mesti dah kenyang kan kan?Hah?puasa yer..sabor jelah..terutama dengan blog2 masakan yang menayang menu2 mengecur liur masing2 kan.Ni menu semalam ni,sebenarnya nak entri pagi tadi..tapi ada masalah teknikal yang tak dapat dielakkan..ehee...tak abis2 ngan masalah teknikal ye..ye laa,nak bagitau alasan bizi takut orang boring lak.ahak

Hari ni aku hidangkan daging untuk korang..tak makan daging ke? Takpe la,yang makan daging pun jamu mata je pun..hehe..
Menu nih simple tapi sedappppppp sangat...rata2 je menu kat dapo aku nih simple belaka..ada ke yang susah? Takde kan? Takde kan? Aku nih tak suka(ke malas?) nak rumitkan aktiviti memasak..nak aje yang simple dibuat tapi nak hasil yang sedap..bahan2 yang agak2 boleh di skip(tak menjejaskan rasa) aku skip ajer..ala2 main zero point..korang tau game zero point? Tak perempuan laa kalo tak tau.haha..suke2 je kate orang tak perempuan.hee..jangan marah ye kak..eh kak pulak,perasan je mude. :P

Tengok,tengok..penggemar masakan kicap n kuah agak pekat nih..korang boleh bayangkan tak rasa dia?
Opss..zhariff terjaga pulak..layan gambar nih dulu..
Aaa..sambung balik,dier ala2 menu kenduri gitu..cuma versi simple..yup!amat2 simple..Tak tipu punya..aku tak sangka cik abang suka lak..yup lagi sekali,suka sangat2 dia. Sedangkan selalunya kalau masak kicap dier makan so-so jer..kali ni sedap sangat katenya..

Rahsianya,ofkoz sebab aku bubuh kerisik banyak,lebih dari biasa..manakan tak sedap..mesti terasa2 jer lemak kat kuah tu kan..sedapp!terbayang2 muke kakak sulung aku yang selalu kata masakan gini memang sedap kalo buh kerisik lebih..ternyata dia benar.hehe..

Satu lagi, aku masak guna kaedah daging yang dimasak sekali dengan bahan2nya sehingga empuk dari awal lagi.. Maksud aku bukan dimasak sehingga empuk terlebih dahulu..pastu baru nak tumis bahan2 n masukkan daging..nehi,nehi..
Rasanya memang cara begini daging lebih sedap rasanya sebab ia lebih sebati dengan bahan2.
Walaupun guna pressure cooker,aku guna kaedah ni juga..nak juga empukkan daging bersama bahan2,bukan empukkan daging terlebih dahulu..gigih mengacau dalam pressure cooker tinggi tu,walaupun boleh je nak masak dalam kuali terlebih dahulu sebelum masukkan dalam pressure cooker..saja nak nyusahkan diri sendiri.heh.

Kalau tumis dalam kuali dulu,sampai peringkat simpan air untuk mengempukkan tu baru buh dalam pressure cooker,pas 30 minit dier berdesir.daging sudah masak dengan lembut dan empuk. Tak perlu tunggu lama..seronok je guna pressure cooker nih. Kerja masak2 daging,sup tulang jadi senang...iklan ini ditaja oleh prezer kuker cap bendera. Jadi kalo teragak2 nak beli pressure cooker jangan teragak2 dah..alah membeli menang memakai kate orang..aku beli kat cosway jer PC tu,ehe..sebelum korang tanye kannn.. :D

Macam aku bagitau tadi, resepi ni simple amat..basic sangat2. Tapi rasanya memang sedappp!Puji sendiri? heh.. :D
Agak2 korang rajin boleh jer tambah bahan2 lain ..bagi yang suka pedas,tambahkan lada hitam atau cili kering yang dikisar halus..yer..

Oh ye,resepi ni lebih kurang dengan resepi DAGING MASAK HITAM MANIS(klik untuk resepinya)

Resepi Daging Hitam Berkerisik
Resepi: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan2:
  • 600g daging lembu-hiris lebar dan sedikit tebal,cuci dan toskan
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 2 batang serai-hiris
  • 1 inch halia
  • 1 sudu besar gula melaka/gula apong
  • 150g kerisik
  • Kicap pekat
  • 1 sudu besar asam jawa-bancuh dengan air dan buang bijinya
  • Garam/perasa(jika perlu)
  • Tomato-jika suka
  • Rempah tumis 4 sekawan-optional je..tak letak pun xpe
  • 1/3 cawan minyak-lebih kurang
Cara2:
  1. Tumbuk/kisar setengah biji bawang besar(selebihnya dihiris),bawang merah,bawang putih,halia dan serai
  2. Ambil sedikit bahan kisar dan gaul bersama daging,tambahkan kicap pekat.
  3. Sementara itu,panaskan minyak, tumis rempah tumis 4 sekawan dan bahan kisar selebihnya tadi. Kacau dan tumis sehingga kekuningan dan naik bau.
  4. Masukkan daging tadi,kacau sekata. Tambahkan lagi kicap pekat sehingga warna daging kehitaman(bergantung jenis kicap digunakan)
  5. Perlahankan api dan biar jus daging keluar dan hampir kering. Masukkan jus asam jawa dan kacau lagi
  6. Tambahkan air dan tutup periuk,tunggu sehingga daging benar2 empuk. Jika perlu tambahkan lagi air.
  7. Apabila daging sudah empuk, dan air sudah hampir kering(jangan terlampau kering) masukkan gula melaka/gula apong dan juga kerisik. Kacau sehingga sebati. Masukkan juga lebihan bawang besar yang sudah dihiris tadi.Perasakan dengan garam dan perasa. Boleh tambah kicap jika perlu(sila ejas sendiri rasa kicap dengan garam ye..hasue guna kicap ayam brand jadi tak masin sangat)
  8. Kacau sedikit dan biarkan kuah sedikit pekat. Sedia untuk dihidangkan bersama aneka jenis nasi atau pun dicicah roti..Selamat mencuba!
Bila dicicah dengan roti kosong..aduhaii,sedap ko.. sehingga menjilat pinggan!Tak hengatt..Tapi,sibbaik aku ngah diet sungguh2 ni..*sila percaya..thi hi hi.. ;D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

17 Komen Di Sini:

izahdaut said... [Reply to comment]

sue tomato tu fresh dari ladang ke? hakhak punya banyak sue cakap pasal daging tomato tu lebih aku beri keutamaan. aku tak de pressure cooker. tak yah la buat kan..tapikan bila tengok dging ko ni tringat rendang kicap kat lipis.gini ler.. mmg glemer n sedap.glemer kat lipis je laaaa

Ummi said... [Reply to comment]

Suuuuuueee, terliur gilooosss akak tengok daging nih...alahaiii kena pakai PC ke...akak xda PC, rebus dgn daun nangka je laaa...mau gak lembut kan...hehe, kicap2 camni mesti laku kat rumah akak..

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Bukan,bukan..tu tomato segar dari supermarket..ladang aku lum berbuah lg..ni pun aku nak amik biji nanti nak semai..ecece..yer2 oo je nak berkebun kan.

Eh,kat resepi tu aku tak sebut pun kena guna pressure cooker...ni boleh jer masak guna periuk biasa..hehe

woh,glemer kat lipis ye..patut laa aku x pnh dgr.hii

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

assalam sue, telan air liuq dulu hehehe, sdap nmpk tu sue, resipi pun simple je, nnt ada dgg kat umah boleh la ngetes ni, rumah akk kalo kicap2 laju la mkn

Nieza said... [Reply to comment]

daging msk gini kalau bubuh kerisek memang sedap nieza pun suka gak bubuh....ishh...terliur dah nengok daging sue ni tapaula skit nk cicah roti ni...hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Ummi
Tak semestinya kena guna PC kak,masa lum beli PC dulu saya masak guna periuk biasa gak..hehe..guna laa daun nangka ke,sudu besi ke..
Yg atas tu cuma nak bgtau utk mereka yg nak tau kelebihan PC je.hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
waalaikumussalam kak..
mmg simple banget..yg rempah tumis kdg2 x buh pun,rasa x beza sgt.hee..slmt mencuba kak

HaSue said... [Reply to comment]

@Nieza
Memang sedap kalo dapat cicah roti pink nih..bak sini 2 ketui roti gebus tu.hehe

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said... [Reply to comment]

arrghhh! mek geram tok..mala jak leleh air lior dtg sitok...mintak sikit kak hasue..sik da masa nak masak tok...tulun mek lok...aih...mun univesiti malaya dpt di pindah ke mukah, nang kinek2 kmk jadi badang mikul mindah kampus ya ke sinun..betul2 tepi rumah ktk...sak kmk dpt ngelepat ngerayo pergi makan rumah ktk...=0).

cik cek said... [Reply to comment]

Sue...

Memang telan air liur le tgk menu ni...nampak sedap sgt...bila letak kerisik lagila sedapnya...dah ala2 rendang pulak...kak cek amik resepi dulu lah...:)

maya amir said... [Reply to comment]

oh MYYY! terus i lapar tau..

Ryo Azhar Rahza said... [Reply to comment]

Yuhuu..daging tu kalau tukar ngan ayam boleh tak?lepas tu kan,kicap tu kalau tukar ngan kunyit ok tak dia...lagi satu,kerisik tu kalau tukar ngan buah longan best tak rasa dia??errr...err..oklah oklah,aku mengaku aku mengarut.huhu..

psttt.PC aku lak beli kat Giacomo je...kebetulan jadi ahli,so sesapa nak beli meh beli kat aku.opssss....terrrriklan lak sini.(sebab,aku tengok Izahdaut dok kira2 duit collection mapin beliau..nak beli PC ler tuh kot.)

huuuu

Juwita Jamaludin said... [Reply to comment]

hasue.. sedap nampak daging tu.. tambah ada kerisik tentu lagi tergoda tau.. nanti boleh la cuba.. suka resei ada kerisik ni

Mas said... [Reply to comment]

mata aku pun nampak tomato yang bergolek2 tu....
banyakk bebenar tomato kau tu sue...
wat lumur kat badan ke....kasi kulit licin ma....he..he...
ke memang lori tomato terbalik depan rumah kau...
nape tak ajak aku kutipp sekali...he..he..

hmm..cerita pasal daging tu..
wehhh...aku suka bebenor daging masak gini...
sedappnya tengok..
sajerk jerk kau goda aku yerk sue...
nak gak sepiring besorrr punya....

Naz said... [Reply to comment]

Sue, kak Naz pun suka guna pressure cooker terutama nak masak sup tulang.. sekejap jer dah empuk... Kalau masak rendang, mmg akak masukkan semua bahan bersama daging sekali mcm sue masak daging hitam berkerisik ni.. Selain menjadikan daging lebih empuk, rempah2 tu pun dah sebati rasanya dgn daging tu kan..bestttt..

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak sue!!! daging itam tu bg kita! kita suke betul daging2 mcm ni nak2 ada kerisekkk yummmyyyy neneh! ahahaha..mlm2 ni angau sikit ninja dah baliklah katakannn miaaawwwwww!!!!

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
tgk daging nie terus rasa lapar tau sue.. daging yg gini mmg sedap n nanti nak cuba juga buat... memang terliur ler akak tgk daging nie.. sedapp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...