Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, July 3, 2011

Resepi: Kek Baldu Merah / Red Velvet Cake

Sebenarnya bukan apa aku lambat nak ngepost n3 pasal kek ni..ada laa kesilapan teknikal sana sini..ni pun sebab ada kesilapan teknikal tak dapat dielakkan jadi terpaksa post n3 ni dulu.hehe...

Oh ye,ada juga yang meneka kek apa yang aku gunakan untuk ngetest buttercream tu kan...tapi salah belaka...noorsha jer jawab blue velvet..kira adik beradik laa kan..tapi salah gak sebab bukan blue...haha..ada percubaan nak buat blue velvet,tapi bila try memang tak sesuai,nanti jadi turquiose lak..uhu..

Resepi nih dah tersebar luas juga rasanya...sebelum ni aku buat red velvet cupcakes agak tak puas hati dengan kejadiannya sebab kek tak seperti yang aku bayangkan kejadiannya,agak padat dan berat..
Tapi resepi kali nih memang mabeles jer..memang velvet teksturnya dan bila digabungkan dengan blueberry filling bersama creamcheese lagi memang tip toppp!!

Aku siap buat 4 layer lagi ikut resepi asal...memang tinggi laa kejadiannya...hehe..lenkali nak buat 4 layer,leh guna loyang lagi besar kot..atau buat separuh adunan jer kalau guna loyang 8" ni...jadi tak laa tinggi sangat..sesuai bagi aku yang tak suka kek tinggi2 nih.hee...
Yang seronoknya baru aku perasan oven aku tuh leh muat sekali gus bakar 2 loyang 8"..takyah laa tunggu2 turn kan.hehe...

Cuma yang aku kurang puas hati tu kan,velvet aku nih tak berapa red(merah) tapi lebih kepada maroon lak kalernya...korang guna pewarna apa ye yang merah cerah tu??
Aku guna star brand ni..tak try lagi yang brand lain.. sebab kan adunan ni ada buh serbuk coklat lagi,jadi kalernya pun tak merah benar..

Tapi takpelah,janji keknya sedap ye..Nak tengok kek lagi gojes sila ke blog kak zai nih..suka tengok kemerahan kek velvetnya..sebelum ni ramai yang dah cuba juga resepi yang sama kan,ct zaidah a.k.a zaliedana pun dah cuba 2x kalau tak silap.hehe

Aku pun amik resepi daripada situ..terima kasih kak zai dan mereka yang dah menyebarkan resepi nih...

Red Velvet Cake
Sumber: Kak Zai@Teratak Impian
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - kak zai guna 2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan

Cara-caranya:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

Nota: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.

Filling:
500gram blueberry filling

Krim:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk


Topping:
30biji coklat feraro-tak letak

Nota:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

Ni bila dah lama sikit keluar dari peti ais..baru terserlah kegebuan velvetnya..digabung rasa blueberi filling n creamcheese dan whipped cream tu membuat rasanya emmmm...sedappppp!!

Resepi untuk buttercream yang aku gunakan untuk deko kek ini boleh rujuk kat SINI(klik)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

32 Komen Di Sini:

cik cek said... [Reply to comment]

Salam Sue...

One of fav kek kak cek ni....selalu tul wat kek velvet ni...cuma frosyingnya kak cek gabungkan ngan chocolate ganache kat atasnya...emmm...memang best sgt coklat ngan cream cheese disatukan...serasi sgt....

Memang ...kalau guna pewarna star brand kaler dia jadi cam maroon...kak cek selalu guna red oil base kaler..beli kat bakery...memang cantik warna merahnya....

nOOrsha said... [Reply to comment]

SALAM..AHAHAHA....aku jer yg teka btol ea... tp silap gi bubuh blue pulak/..yerla sebab ko kan pencinta biru...kot nak wat baldu biru pulak ala2 awi ngan ela...heheh..

Deliah's Deli said... [Reply to comment]

kejam sungguh mnayang kek yg sedap..nk balik la :))

Erani Zuhran Mohd Nor said... [Reply to comment]

wah sedapnya... pernah buat dah kek ni.. kaler memang tak red pun tapi apapapun...sedap! tu yang penting.

Kak Rosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue..akk um cuba lagi resipi ni, ari tu dh nak buat heheh tolak tepi dulu.

cantik n gebu sangat kek sue tu, mesti sedap....

HaSue said... [Reply to comment]

@cik cek
w'kumsalam kak..

sedap ye gabungkan ngan ceklat..alahaii..menari2 lemak dengo nih..hehe..
ooo guna pewarna dari bakery ye..nanti try beli gak...x tau ler sama ke idak kan..hehe..tq kak

HaSue said... [Reply to comment]

@nOOrsha
w'kumsalam..tu laa pasal..hehe.. kalo buh kaler biru mmg pelik je kejadiannya kot..hihi

HaSue said... [Reply to comment]

@Deliah's Deli
nak balik dah?cepatnya del..xnak minum2 dulu?oo puasa ye..yelah2..jalan elok2..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Erani Zuhran Mohd Nor
betull2..pasni kite try carik pewarna kat bakery lak..nengok kaler cmner..

HaSue said... [Reply to comment]

@Kak Rosaliza
w'kumsalam kak
haa..lain kali leh laa akak try lak..mmg sedap jer ada 'inti' tu kak.hehe

lina_pg said... [Reply to comment]

huh kalau peminta biru tegar tuh suma pon kena biru...mak aih tinggi beno kek sue..nmpk gebus n moist kek besday ni ehek

ijayuji said... [Reply to comment]

Salam kak! nak sepotong! tapi nak krim byk2! wakakaka..suke kalau makan kek mesti tgn pegang krim sambil makan sambil picit krim kat kek hihihi...

Mas said... [Reply to comment]

sue...kek ni pun aku tak terseru2 membuatnya...
bila nak buat ni...
tergoda betoi nengok red velved kau tu...

Yatie said... [Reply to comment]

uwaaa cantiknya kek yg Sue buat, akak dah pernah buat tapi tak berapa cantik tapi sedap.rasanya nak buat lagilah...

Diana @ Melley Mey said... [Reply to comment]

Assalamualaikum sue..
wah cantiknya kek tu sue... akak jer belum perna lg buat sendiri... cantik2X!

Zack Zachoes said... [Reply to comment]

a'kum kak.. dh lama sy perap resepi ni dlm peti besi tp tak terbuat2 lg. tergoda tgk warnanya merah menyala~ nampak lembut ek kek ni? hehe..

Cheq Sue said... [Reply to comment]

amboi...santeknye kek tu sue... pernah gak dulu buat sekali...tapi agak terpadat sket... (**x puas hati)

Zaliedana said... [Reply to comment]

Assalam kak sue,ermm baru dapat tinggai komen,bz cikit skang n tenet kadang wat hal..Eh kek nih mmg sedap kan kak,sy ritu yg 1st time wat smp melimpah ruah..Cantik ajer kejadian kek akak..

Amie said... [Reply to comment]

Assalam Hasue,
Kak Amie cuci mata ajelah nengok kek yang cantik ni...sambil jilat bibir! Sedapnya!

tun_telani said... [Reply to comment]

alaaa... nape x wat slice cheese cake.. kan dah salah tun teka..

MamaFaMi said... [Reply to comment]

Sedapnya Sue... bak meh sepotong.. mama mau makan kerna perut kosong.. hehehe...

lina said... [Reply to comment]

salam hasue - cantik jer kejadian cake nya tu...

Naz said... [Reply to comment]

Wah Sue...Cantik arr kek sue buat.. Akak jer yg tak terbuat2 lg.. Part nak kena potong kek tu bagi bnyk slice tu yg malas tu.. Takut hancus kek akak nanti..

umi said... [Reply to comment]

salam. wah 4 lapis..! tak roboh ke tinggi2 sangat ni hihi..umi tak pernah buat lebih 2 lapis, tgk yg 4 lapis ni berkenan la. cantik tocang biru tu.

Nieza said... [Reply to comment]

hmmm sedapnya!..tgk pun dah tau sedap sue..hehe bila la nk sampai angin rajin buat kek ni yer..

izahdaut said... [Reply to comment]

aku rasa nak buat jugak. kek ni masih dlm list. trasa2 lagi kesedapan kek kaka nim buat semalam...

anak2 aku suke je kek gini.. tapi kalau takletak lapis2 tak sedap ye mek?

Yani said... [Reply to comment]

satu kelainan nih.. buh blueberry filling.. mesti lagi sodap..

SPM 2010 said... [Reply to comment]

imdh cuba buat kek ni.. x jd pn velvetnyer... jd mcm kuih jer..., n rasa nyer sedikit masam. naper ek... heheheh

HaSue said... [Reply to comment]

@SPM 2010
'jadi macam kuih jer' tu macammana yer?tak dapat nak bayangkan kuih apa yg dimaksudkan.. :)

Yg masak tu kek nya ke? sy dah cuba ikut sukatan tu alhamdulillah..x masam pun..maybe ada silap mana2 kot

Sallia Wu said... [Reply to comment]

salam kak sue, nk tnya pasal buttermilk tu... susu segar mksdnya pakai susu uht tu ker yg dlm kotak letak fresh milk ke atau mcm mana eh... x brp tau la... thanks

HaSue said... [Reply to comment]

@Sallia Wu
w'kumsalam
Yer..guna susu segar yg dalam kotak tu. biasa di pasaran skrg ada dutch lady.marigold dan sbgnya.. kalo ada susu perah direct dr lembu tu pun ok kot.hehe..

Anonymous said... [Reply to comment]

macam mana nak dapatkan kek yg gebu sbb bese buat bila sejuk kek turun balik..adakah sbb cara kita putar bahan atau ape?tolong share..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...