Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, April 13, 2012

Resepi Kuih Tiram Dan Cara Membentuknya..

Assalamualaikum.. ^_^
Jumaat yang mulia.. elok berkongsi idea untuk projek hujung minggu. Buat ramai2 bersama ahli keluarga cepatlah siapnya.
Ramai yang dah berjaya membuatnya dan resepi nih sudah dicuba ramai blogger masakan. Buat yang belum mencuba dan tak dapat bayangkan macammana ia dibuat,di sini dikongsikan sekali langkah membentuknya. Kebetulan, mood rajin amik gambar.. :D
Cara menguli tu tak payah la ek,uli macam biasa ajer..
Layannnn..

Tak berapa cantik lak kejadiannya kuih tiram aku nih..korang buat la cantik2 ye.. :D

Oh ye,kuih tiram ni kalau tempat aku dipanggil kuih sabana, ada yang panggil kuih kapal terbang kan..macam2 nama untuk satu kuih.. :D

Terima Kasih penyumbang resepi asal, s_shamen@myresipi.com..

KUIH TIRAM
Resepi: s_shamen@myresipi.com
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan:

500gm tepung
1 biji telur
2 sudu margerin
sedikit garam
160ml air
**6 sudu tepung jagung**
**6 sudu minyak**

Cara-cara

Satukan bahan bertanda ** sehingga menjadi smooth paste, ketepikan sementara.
Satukan semua bahan lain, sehingga menjadi doh yang licin dan senang diuli. (kalau lembik tambah tepung sikit..& kalau keras, tambah air)

Uli doh supaya jadi nipis. Off coz akan dapat size yang lebar. Kalau nak senang, bahagikan doh kepada beberapa 4 bulatan kecil baru dicanai. **note: kalau buat canai besar, kita akan dapat kuih yang besar & cepat habis kerja :D

Sapukan doh yang dah dicanai tadi dengan paste tepung jagung..sapu rata.


Gulung kemas, kemudian potong kecil lebih kurang sebesar ibu jari..untuk mendapat lapisan yang banyak,kena la canai adunan panjang agar gulungannya pun banyak kali.
Nipis dan tebal terpulang kepada selera masing2 ye

Tekan sedikit dengan jari agar mudah untuk dicanai

Amik doh kecil tadi & canai leper..bila dah agak leper,nak canai 2,3 sekali pun boleh..
Dah canai tu,susun atas permukaan(seperti atas talam) yang sudah ditabur tepung agar tidak melekat satu sama lain.

Panaskan minyak yang banyak dalam kuali..

Goreng hingga kekuningan(api jangan terlalu kuat), toskan minyak & sira @ gaul dengan gula halus..


Dah siap! Bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara..
SELAMAT MENCUBA! ^_^

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

37 Komen Di Sini:

MaDiHaA a.k.a Ratna said... [Reply to comment]

huiii.. sedap ni layan sambil tgk tv.... lamanya akak tak buat.. tpkan kalau akak buat mesti jadi besor kuih ni... tak reti nak buat jd kecik2 comel mcm org lain.. hahahaha..

Aida Lela said... [Reply to comment]

sedapnye..sedang elok tengah lapar nih..huhuhuhu..macam tu gaya buatnya..selama ni tau beli + makan je..

*kami panggil lidah buaya :), makan di waktu petang memang best. krup krap krup krap!

a'in fajar said... [Reply to comment]

k.hasue tq syer cara nak buat kuih nie..sy suka sgt kuih nie..lepas nie semangat nak buat..sedap2 tq

izahdaut said... [Reply to comment]

sue.. ko tau dak. kuih ni adalah satu nostalgia buat aku zaman kecik dulu. kuih ni mmg kebiasaan nyer tempat aku kat lipis pahang tu.. *siap mention nama daerah lagi kan. rasa nak taruk jek alamat penuh. hakhak..* kuih ni, dibuat time kenduri especially kenduri kahwin. dulu2 tak de la org buat jual pek2 kecik.. memang biasa buat time kenduri kawin jek. peh tu akan ada hari, before kenduri besar, hari kenduri buat kuih sahaja. kuih ni la.. kome panggil kuih kering.. jarang sebut kuih lidah boya ke lidah kucen ke kuih tiram ke..

nostalgianyer kuih ni kan, sebab buat ramai2.. pisau lipat akan diberi tiap sorang sebab pisau lipat tajam tuk potogn kuih. orng ramai2 datang antara nyer akan bawak mesin penggelek atau spageti mesin tu.

yang paling happening nyer... time baling2 tepung la. sesambil buat kuih, sesambil baling tepung *doh kuih kering tu. mak aku kata kalau zaman dulu2 time tu la, jejaka2 kampung akan ngorat gadis2 sunti. baling2 tepung tanda ngorat aaa... hakhak... aku pun melalui la gak zaman tu tapi time aku kecik2 jek la. orang baling, kita baling gak aa. tapi bukan baling doh tu besor bola, tapi baling kecik2, besar ibu jari.

ko ada tak melalui nyer sue? kalau ramai baling dia tu, kire ramai peminat la kan.. tetibe jek aku rasa dulu tak de sapa baling kat aku. ahhahaha..tapi sekarang dah tak de dah cam tu.. ah sudah. letih dah aku naip. nak gi potong ayam..

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

Salam sue heheh kuih ni lah yg selalu akk buat time raya..thn lepas akk buat tempahan kuih ni...pehhh sampai bekilo2 tepung..kira satu hari 2 kg je dpt buat...tahun ni x pasti lg..memandnag kan sikecik ni pun dah lasak....

time kenduri kawin pun pasti buat utk org dtg betandang....

Mama Hawa/Mama Nani said... [Reply to comment]

Hasue..
bagus jgk bagi step by step buat kuih tiram nie.. mmg time kerja kahwin kat sini ada jgk dieorang buat ltk dlm btl...hehehe ingat nnt bila mama nk menantu blh lah suruh ipar2 rewang buat kuih tiram nie :)tq

HaSue said... [Reply to comment]

@MaDiHaA a.k.a Ratna
Kalo buat beso2 kejap je dah siap buatnyer kak..hehe.. Tp kalo part makan tu sumer nak cari yg kecik2 je..x pun main patah2 gitu.. :D

HaSue said... [Reply to comment]

@Aida Lela
Lor..lapo lg ke petang2 ni mek? a'ah gitu ler nak membuatnya..lepas ni udah2 le membeli tu.bhn pun simple amat tu ha..hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@a'in fajar
sama2 a'in..
memang puas ati je buat sndiri..sukahati jer nak tebal ke nak nipis ke.. lagi nipis lagi rangup ler..selamat mencuba ye :D

tun_telani said... [Reply to comment]

amboi.. siap ada karangan ala2 kertas 2 SPM lagi ye kak izah. gara2 nostalgia kuih lidah buaya nih. pesal kampung tun xde pulak org buat kuih ni time kenduri? masa raya ada la.. yg pasti tun tau makan je, buatnyer x pernah. nk sira2 tu x bape konpiden la, mau hangis jd karamel gula tu.

Qasey Honey said... [Reply to comment]

bestnya dah lama xmkn kuih ni...last mkn raya haritu...best lagi bile ade resepi ni...dh lama cr..tp xjumpa2...nma pon xtau..pandai mknnya aje...hihi...tq ye kak resepi ni...raya nti bleh la cuba...

Mas said... [Reply to comment]

kuih tirammmmmm! sedapnya...krup..krap..krup..krap kalau dah makan susah nak benti :)

HaSue said... [Reply to comment]

@izahdaut
Aku 2x baca komen ko nih jah.. x cukup 2x..3x aku bace siap dgn bayangan flashback ko masa tu masih hingu* kering, rambut tocang 2,pastu nyibuk2 gak nk baling tepung kat org kan.. isk2.. x senunuh je bygn aku nih kn..
pastu aku tuka la balik bygn aku.. ko nampak comel2 je dalam org2 ramai tu,pastu ko tengok org baling,ko baling tepung gak wpun ko x paham apa kejadahnya org baling2 tpg tuh kn..hahah..

Aku tak melalui perkara sebegitu jah..kalo ada upacara sebegitu,nescaya aku susah nak balik umah lantaran ditimbuni doh tepung yg byk.. x pasal2 bapak aku marah lak kang..*statement x boleh blah

Tapi kalo kat kmpung,mmg dipanggil kuih kering jer kan..x kire la kuih apa..kuih perut ayam ko tau x?tp kitorg panggil kuih mayang..yg tu femes gak masa kenduri

oklah,aku nak gi kejo ayam dulu

Mas said... [Reply to comment]

kuih ni pun ada byk kenangan gak ....
teringat dulu klu mak aku buat...
mesti aku booking 1 balang untuk aku..
siap simpan bawah katil ...
konon2 nak makan sorang..he3
last2 adik aku curi makan..

tengok kau buat..
tetiba jerk terasa macam nak buat..
rajin ke tak nie..he3
dah terliur ni nengok kuih kapal terbang kau tu...
sedappnya...

HaSue said... [Reply to comment]

@Sheila Shafeareen
wkumsalam kak..
amboi,jenuh gak nak abiskan gelek 2kg tu kalo sensorang ye kak..saya paling byk pun stkt ni buat 1kg je skali harung..tu pun mula2 buat comel2,lama2 makin gedabak kejadiannya.hehe

HaSue said... [Reply to comment]

@Mama Hawa/Mama Nani
saje je letak cara2 tu skali sng anak2 nak rujuk nanti kan.. :)

wah,dlm botol pun ade ye mama?x pnh jumpa lg takat ni..hehe..aiseh,nak dpt menantu dah yer..amboii2..berseri2 wajah mak bkl pengantin..heee

HaSue said... [Reply to comment]

@tun_telani
Err,tun..hangis tu gabungan perkataan hangus dgn hangit ke? heh. ko memang tun,berkerut2 akak bace komen ko nih tau..part mana plak nak 'hangis'kan gula ni..akak blend jer gula halus pastu campurkan aje ngan kuih tu..bab sira2 ni x kuasa akak..hahaha

Anna Qawina said... [Reply to comment]

huhu...penat aku baca novel izah tuh..siap ada smabungan dari Hasue lak..haahaa

Sue..ko tlg pos kat aku sekilo leh?

HaSue said... [Reply to comment]

@Qasey Honey
sebelum raya pun boleh buat dulu ala2 raptai gitu.. :D

Mamasya said... [Reply to comment]

salam Hasue.kuih ni antara favorit.balik kg bulan Feb lalu...angkut jugak beberapa pack bawa....dah tinggal sebungkus..kejap je ngunyah. nak buat sendiri kurang rajin...nengok Sue buat ni...semangat pula nak cuba...

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

Salam singgah... suka sangat kuih ni... tak pernah buat.. pernah tengok Auntie buat.. sekarang ni dah nampak cara dan resipe... wahhh teruja! tq so much for the recipes.... tak perlu beli lepas ni hehhee

Rohah said... [Reply to comment]

Kruk krak kruk krak..sedapnya kalau dapat mengadap ni..laju je ngunyah2..

Acik Erna said... [Reply to comment]

Hasue..terima kaih..acik tau makan..suka..tapi tak pernah tau camana nak membuatnya..

iena said... [Reply to comment]

kak sue, saya suka kuih ni, tapi smpi skrg x reti nk buat.wlu byk kali MIL ajar.entah la.nnti nk try cuba resepi ni pulak la..terima kasih kongsi resepi

rahel said... [Reply to comment]

Ow..rupa2nya begini cara buat Kuih Tiram...siok la..kuih kesukaan gue..tapi ada manis sikit la kan Hasue?

HomeKreation said... [Reply to comment]

Apa lak tak cantik nya Sue... elok gelembung gebu jer nampak! Rasa cam nak ngap ni....

ayunalisa said... [Reply to comment]

trasa nk makan kuih lidah boyo ni lk.. gtu rupenya cara nak wat...nnt time ade kerajinan baru leh try wt..

Amie said... [Reply to comment]

Assalamualaikum Hasue,
kuih ni bonda kakak panggil kuih bujang lapuk (entah dari mana asal usulnya), bonda mentua pulak panggil kuih lidah, lidah saja tau tak ada buayanya tak ada lidah jinnya... ha hahahh, lain tempat lain gelarannya ye, yang penting kuih ni sedap.. manis, rangup gitu..

MiZi said... [Reply to comment]

kalau nak order bleh x?? :)

Percutian Solo Yang RARE

hana said... [Reply to comment]

woi!! rajen bonar mak limah nih.. eh! assalamualaikummm... hihihihi... owhh kisah ade ati nak bbesan ka? boley boleyy... nanti aku pasang tali lumba lari ngan mas sape sampai dulu eh... kikikikiki...

aku pon ngeris ko... sbb masa urut tuh pon org tu ckp mcm 'retak' je nih.. huwaaaa masa tuh aku dah takot.. tgk sehari dua lg klu tak ok br g x-ray.. sbb skrg bengkak dah susut sket wpon masih sakit.. huhu..

roti pita tuh yg macamana eh? aku lupa la.. kuikuikuikui

ieda said... [Reply to comment]

aah sedappp nie
baru tahu macam mana ia dibuat ..
menarik ;)

ohbintang said... [Reply to comment]

kena buat nih! simple je kan..heee btw, tq kak for dis recipe :)

Ayu Safieza @ Humaira' said... [Reply to comment]

Ha Sueeeeeeee....ingat kita tak???? Yang duk jauh sekali nih...hihihihih! Waaa boleh belajar lah wat kerepek ni.....thanks ye ha sue.

Maaf ye lama ayyu tak bergerak mana2 (BW)...terok betol line sjak pindah rumah plus wat keje kat office mcm kilang bapak...gitu gaya busy....hihihihi..:)

Take care dear and appreciate ur visit to my place...

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

sedapnya, akk xpernah buat lagi kuih ni, selalu beli je, akk panggil lidah buaya hehe, time raya ramai org jual ni

Fazliana Jamil said... [Reply to comment]

Fuhhh lama x makan kuih lidah buaya je saya panggil. Peberettt nie dari dulu. Btw tq 4 the recipe. Nak try buat lah nanti. Macam sonang je. Hihihi. Ade masa nanti singgah2 ye lawat blog saya plak ye http://www.mamafisya.com/ :)

imaniah nurul said... [Reply to comment]

Nk mintak izin cuba resipi ni. Tq

norsuhaili ali said... [Reply to comment]

Tq sedang mencari resipi ini...😊😊😊😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...