Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Saturday, April 21, 2012

Cucur Milo Express Kak Besah

Sarapan apa u olls pagi ni? Apakata buat cucur ni untuk minum petang atau sarapan pagi.. anak2 pasti suka sebab ada cip coklat..
Dicadangkan oleh bakal besan yang duk PD nun..jauh di mata,dekat di hati gitu..hehe.
Budak2 suka je makan..mak budak tumpang la ngunyah2 sekali kan..sedapp!

Terima kasih buat Noorsha yang cadangkan buat cucur ni dan kak Besah empunya resepi asal ni..minta izin yer dikongsi di sini pula..
Kak besah ni banyak juga menyumbang resepi kat Myr..nama resepi pun unik2 gak..dari nama kak besah sendiri,sampai anak ke MIL serta ke jiran2nya pun ada..hehehe... tu tandanya betapa dia menghargai orang yang share resepi dengan beliau..sila rujuk SINI untuk resepi2 dari kak besah..

CUCUR MILO EXPRESS
Resepi: Kak Besah@myresipi.com
By: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 2 pinggan penuh )

31/2 cawan tepung berserbuk penaik (self rising flour)
1 biji telur besar
1 cawan gula pasir
1 cawan air (nk lg best tukar ngn apa2 air susu)
3 sudu mkn milo
secubit garam
sedikit coklat cips - opt
1 sb buttercup-hasue tambah

Cara-cara

Masukkan tepung ke dalam mangkuk.
blend (dgn blender cili) telur,gula,garam,air & milo hingga berbuih & gula hancur.
campurkan bhn blend td ke dlm tepung,gaul sebati hingga menjadi adunan yg pekat.tambah air jika perlu.masukkn coklat cips & gaul rata.
sudukan adunan @ gunakan tangan utk membentuk bulat adunan ke dalam minyak panas.goreng hingga luar nmpak garing. api jgn besar sgt.
boleh la dihidangkan.

Nota HaSue; setelah api panas,mula menggoreng dengan api perlahan dan sentiasa dijaga kerana cucur memang mudah garing dan masak..

Best je ngunyah ada ceklat cips kat dalam tu kan..

Aku buat separuh adunan tapi buh milo tetap 3 sudu.hehee..minyak gorengan tu pun bertukar ceklat gak.. :D

P/s:Kalau Milo dah abis stok tu,pandai2 laa cari kat dapur Kak Chah..dia ada je stok milo untuk diratah...hahaha...jangan marah ye kak chah. nah cucur seketui.
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

24 Komen Di Sini:

nOOrsha said... [Reply to comment]

Haaaa wat dah ko ye...bang long ade kt umah ea..mmg sedap kan...suke sbb ade coklat cip tu..hehehe...minyak tu tuko itam sbb ade cklat cip yg tersentil kuo mase ko jemputkn adunan tu kan.... Aritu aku wat jemput milo kosong x ltak coklat cip tp minyqk x ceklat....tp biola die ceklat pun sbb mmg sedap jemput ni bile ade cklat cip tu..ntah pape je ayat aku diatas..hahaha..byk frasa ulangan.lantokk..hihihih...yana n zarif mkn byk x?? Dira n darwish laju je nyuap jemput ni..klo dema berempat suka maknenya mmg satu citarasa satu cinta..ewaaahh..tetibe..wakakakakaka

Anonymous said... [Reply to comment]

sah sah penggemar milo suka yang amat la kan. aku slalu jek lupa nak beli milo sebab aku bukan penggemar milo mcm kak chah aka kakak aguilera .

lawo cek cucur ko mulat2. nanti nak buat gak a tuk anak2 aku. deme suke je cucur gini.

Jlo

rostina76 said... [Reply to comment]

salam hasue...terkejut jap ingat cucur milo tambah cili (hehe, express reading, gitule jadinya). btw xsure hasue kenal saya tak tp ada la a few komen2 yg saya tepek kat blog u. salam kenal le lagi sekali kot2 hasue xkenal org baru. btw saya pernah makan cucur cam gaya ni (jiran @Brunei ni kasi). mmg sedap pastu pelik mcm dia buat ada inti coklat. hehe, mgk ni la kot cara dia buat. blh pasni try utk breakfast budak2 & mak bapak budak. tq hasue ye share (walau simple tapi menarik)....

Mas said... [Reply to comment]

nie kalau nampak kat ain ngan daniel..
kompom aku kene buat...he3
serius memang nampak sedapp la sue...
masuk list dulu..
tunggu mood rajin datangggg...

Sue @ Nenie said... [Reply to comment]

Salam..Sedapppnya cucur..siap ada choc chip lagiiii

tun_telani said... [Reply to comment]

salam kak sue.. tun nk yg lebih coklat chip ye.. ^^
bab minyak tukar kaler coklat tu mcm sedikit melampau. ke coklat chip tu terkeluar pastu cair dlm minyak?? -ni soalan saje2 nk panjangkan komen.. hoho...

datin tu mmg byk milo. agak2 berjiran ngan tokey milo kot..

Nieza said... [Reply to comment]

waduhh nampak sedap bangat cucur ni ada coklat chip lagi tu..stok milo kat sini dah abis..kena tunggu blk malaya la angkut mari pulak.tumpang bf sini jer lah ye sue...hehe

Acik Erna said... [Reply to comment]

salam Hasue..sari gambar macam cekodok pisang..rupanya ilo ye..cantik hause buat bulatnya sama je..

EmbunRosaliza said... [Reply to comment]

Assalam sue, pertama sekli nak puji kejadian jemput milo aka cucur milo tu, sangat cantik mOOlatt yg sama , akk bab menjemput sentiasa gagal, tak reti nak buat bulat2 tu.

Isi kat dlm tu mmg best je nampak coklat chips yg cair...nyum2. Akk sellaujuga buat jemput milo, tapi biasa je gandum tambah milo n baking powder je.

Len kali boleh la buat kuih2 yg senang mcm ni, tq kongsi

Shahriah Abdullah Novelis said... [Reply to comment]

SAlam.. hamboii tersembul mata tengok jemput melo yang nampak peh! << peh tu sebenarnya komennya hehehe

Sheila Shafeareen said... [Reply to comment]

salam sdp ni budak pun suka kalau yg becoklat...nnt akk nak try le...resepi Kak Besah semua sdp kan...hari ni akk try biskut cornflakes nya

Rohah said... [Reply to comment]

Salam Sue,wau...mulat2 cucur dia..

Cik Purple Pinkypuff said... [Reply to comment]

mesti sedap kan! :) nanti nak try jugak la.. hihi.. :)

Amie said... [Reply to comment]

Selamat petang Hasue,
kita sarapan nasi lemak kat kantin pagi tadi.

Ni cucur milo ni spesial betul, ada chocolate chip lagi kat dalamnya tu...unik!

Nur-nba said... [Reply to comment]

Ni bukan budak2 je yg suka.. tapi orang tua pun sure berebut nk makan... :)

~~zana@pb~~ said... [Reply to comment]

Tengok nama kak besah tu yg masuk ni. Glamer nama dia, akak tak kenal geng2 myr ni.
Boleh jugak cuba ni (ntah berapa bnyk nak cuba ni Hasue? itu nak, ini nak cuba, yg mknnya bertiga je)

zila 4ever said... [Reply to comment]

sue..apa2 yg berkaitan dgn coklat n milo nie mmg kita x lpaskan..mesti sedap..alahhaaiii klu dapat dikunyah kt mulut tue..sambil pejam mata....he heee

ogyep yummy mellow said... [Reply to comment]

panjat boboi.... milo pun jadi cekodok... sedap nampaknya... sure habis la milo kat dapur nanti.

a'in fajar said... [Reply to comment]

wahh milo pun boleh buat cekodok yer..mmg berbeza..berminat nk try jg nie

bella hamzah said... [Reply to comment]

cucur milo!hehe ni averet bella ni.dulu masa buat dekat rumah sewa satu umah pelik ha?cekodok milo pastu da mkn diorg suka pulak!hehe tp akk punya cam best je ada choc chip gitu kene try ni..

FnF Simple Life said... [Reply to comment]

simple...sy suka...nampak sedap betullah.

IdA *SetulusKASIHummi* said... [Reply to comment]

amboii k hasue...cucur pun leh ltk milo...baguss tull..kena try nie..

Ayu said... [Reply to comment]

Assalam sue,
wah ni pati anak2 suka ni..belum pernah buat boleh masuk list lah..

Sugar Free said... [Reply to comment]

Assalamualaikum..terima kasih share resipi.saya dah cuba hari ni. x sempat sejuk dah habis.anak2 suka sgt sampai cucuk garpu..almaklum ler mkn cucur milo panas.. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...