Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Monday, September 7, 2009

Karipap Inti Sedap

Adehhh..cam puji masakan sendiri secara terang2an jer kan..haha.
Nak wat camner laa..yg empunya resepi dah paksa letak tajuk resepi gitu,kita yang men'try' nih kena ikut laa kan..heeee.jangan marah kak ina :P

Nih versi halus sikit tanpa jerawat..walaupun ada gak jerawat..agaknya krim tanpa pengelupasan yg digunakan kurang sesuai laa tuuu...hee
Tapi kan,awal2 nak gitau..bab tugas kelim mengelim nih daku serahkan bulat2 kepada acuan karipap/epok2..hah hah hah(gelak orang ja'at)..
Sebab aku malas nak mengelim tuh kan dah tugas acuan tuu.sayang laa dah beli tak guna kan...kekeke..amacam kak ina?kukuh tak alasan nih..ngeeeee.. :D
Sapa2 nak belajar mengelim tuh leh tengok kat SINI ya.. :)

Dah tertangguh sehari nak buat request dari banglong nih..
semalam lepas makan nasik,wat lak karipap nih..
Selain makan popcorn leh makan karipap..haha..perut gajah ke hapa nihh.. :P
Separuh di frozenkan dan yg digoreng tuh ada dalam 7,8 ketui..
Separuh lagik leh laa jadik kuih untuk hari nih.hehe..

Haa...yang nih versi berjerawat batu laaa...jangan hairan yaa..kalo boleh kitorg memang nak karipap nih yang berjerawat belaka...kira yg berjerawat ketul2 nih lagi sedap lak rasanya..dan lagik best..hikhik...(kalo lebih berjerawat dari nih lagi santekk..err,bagi kitorg ler..hikhik

Resepi nih c n p dari myR yer.thanks to kak yung a.k.a hana6877 yang sedang menanti hari melahirkan..hehe...semoga selamat ya kak :)

Bahan2(20 biji)
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air
  • INTI
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji @ potong dadu
  • 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air

Cara-cara

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
  6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)
Guna inti daging...sedapp..tapi c kakak tak suka yg ada telur..hihi..Kan biasa takda telo katanya..alahai anakku..x pasal2 kena asingkan balik...hehe...

Komen cik abg lak..memang sedappp..cuma lenkali xyah letak daun sup sebab dah overshadow(cewahh...bahse kemain) rasa bahan yg lain lak..heehee...
Suka jer kalo cik abg ada komen membina..wpun kadang2 tuh aku rasa dah sedap sgt dah. ehehee...

Update sket lagi...
Nih rupa karipap yg belum digoreng..hehe...
Selain acuan epok2 kat atas tuh...guna gak acuan karipap yg satu nih lagi...
Cuma yang nih difrozenkan dahulu..tuh tak tersenarai tadi..hehee
Usah ditanya yang kuning seketul tuh...atas permintaan tuan puteri laa tuh..hee :D
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

8 Komen Di Sini:

CINTAMANISZ Lite said... [Reply to comment]

Karipap ni mmg feveret anak sulung akak ler. Tingat ler pulak kat dia, hehe..

Akak pun tak reti gak mengelim karipap. Tp acuan epok2 ni tak cantik ler. Skang kan ada acuan karipap yg kelimnya 4 segi 4 segi tu..yg tu lawa sket..hehe..

Datin El said... [Reply to comment]

HaSue..sedapnye nampak karipap isi sedap tu ..mesti sedapkan..hehe klu dapat 2/3 biji lagi sedap..

atle ♥ waT¡e said... [Reply to comment]

haishhh..terliur dah ha...

Ann said... [Reply to comment]

sue...hengkau ni macam tau² jer haku ni tak pandai mengelim siap ada link lagi cara² mengelim...sedap nampak karipap tu...

Ann said... [Reply to comment]

la...ingatkan link yg sue letak tu utk cara² mengelim...ni dah pas sahur makcik beria² nak belajar ni...skali klik link ke myR nyer resepi keripap...kuikuikui

hana said... [Reply to comment]

sueeee..tuh yg sesat kaler kulit kuning dh kenapa??! kene demam kuning kaaa??! hihihi

Ann..kene scroll sampai bwh la ann! tuh mesti cume nmpk karipap rongak jerk! muahahaha

HaSue said... [Reply to comment]

CINTAMANISZ Lite > Kak..sue dah update balik..acuan tuh ke maksud akak?sue ada 2 jenis tuh jer..lain dr tuh tarak..hihih..sue pun lagi suka yg corak segi2 tuh dr acuan yg cam berkelim tuh..hee..anyway,tq :)

Datin El > tuh macam nak ngendeng tp segan jer tuh bunyiknya kak..hihi..amik ler jangan malu2...

atle watie > sabor2...puasa kan?hehe

Ann > hah!memang tau tuh hengkau x gheti cam aku gak.hihih..

Ann lagi > annn...ada gak yg nak kena pelangkung nih kang...scroll tuh sampai ke bawah...bawah resepi tuh haa tuan punya resepi tunjukkan..hihi...gi wat sana!wat lebey tauu...anto sini..hikhik :P

hana/kak ina > yg kuning tuh utk tn puteri kak...berdaulat skett..hahaa...

haaa..ann,kan dah kena sound ngan tn puna resepi..ekekeke

Alimaz-Kembara Terasing said... [Reply to comment]

saya amik tau resepi nih....nampak menarik...teringin pun ada..selalu dok buat tak best rasa...saya tengok resepi nih lain sikit...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...