Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Sunday, September 13, 2009

Kek Kastard Pandan

Ya. Resepi susulan dari kek span pandan..
Tapi macam terlebih serbuk agar2 sudaa...hehe...malas nak guna sudu metrik,guna sudu makan..huahua...tapi sedap juga..walaupun warna dah macam terlebih hijau...maklum laa,lalang banyak tepi2 umah..tuh la blenderkan sekali nak tambah seri warnanya,kan..heh

Tapi buh perasa pandan yg lebih tuh sebenarnya..jadi aroma pun semerbak jer bau pandan masa kek nih dibakar..kat sini bukan takde daun pandan original,tp tak ditanam...dah tanam asyik tak tumbuh2..naik fedap jer nak tanam balik walaupun cubaan menanam tuh baru jer sekali aku lakukan..hak hak :P
Yerlaaa2x..pasnih aku balik kampung amik anak pandan n tanam balik!
Dah2...meh layan resepi nih..heee :D

Resepi dr myR juga..dikongsikan oleh sweet4ever..thanks yer

Bahan2:
  • 1 biji kek span pandan / kek span keladi
  • bahan (A)
  • gula kastor -180gram
  • air daun pandan - 500ML
  • serbuk agar-agar segera - 15ML /1 sudu makan
  • bahan (B)
  • santan pekat - 400ML
  • tepong hoen kwee hijau - 85gram
  • pewarna hijau - 5ML/1 sudu teh
  • secubit garam
  • UNTUK HIASAN - 1 cawan kelapa kering
Cara-cara
  1. kek span di hiris kepada 2 bahagian. ketepikan
  2. untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan (A) dalam periuk. masak atas api sederhana hingga mendidih. kacau hingga gula hancur.
  3. satukan bahan (B) dalam mangkuk dan gaul rata. masukkan aduanan ini kedalam aduan (A).
  4. kacau atas api sederhana hingga adunan pekat dan mendidih.
  5. sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
  6. letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
  7. letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
  8. hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
  9. keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan . salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..
Sebenarnya nih bukan kali pertama aku makan kek nih..dulu biasa beli jek kat bakery kat miri nun...tp ada beza sikit laa..walaupun konsep sama..ada kek,ada kastad..
Resepi yg seumpama begini pun ada dalam simpanan..cuma yg tuh x guna tepung hoen kwee...tp guna gelatin..bab gelatin nih yg lemah sket..dkhuatiri x halal..aheh

Apa2pun,kek nih memang sedap dimakan sejuk2..
Sapa nak, ader lagik dalam peti es tuh..ehehh
Kelapa kering tak taruk pun.sebab kelapa2 kering nih kureng layan sket kat umah nih..hehee
Tapi sapa2 suka tuh leh laa letak yek.. :)
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

1 Komen Di Sini:

umi_e said... [Reply to comment]

semangatnya dia... kak e memang dah lama tak masak2... penyakit M dan alergy bila bisa dapur :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...