Selamat Datang..^_^

Assalamualaikum & Hello To All Viewers..

Terima kasih sudi bertandang ke sini. Blog ini bercerita selalunya bercerita mengenai kehidupan seharian,masakan,tips dan resepi.Diselitkan juga tutorial asas dapur yang mungkin berguna buat mereka yang dalam kekeliruan ketika hendak membuat menu2 tertentu..
Bahasa dalam blog ini adalah tidak formal dan bersifat santai.

Dilarang copy paste gambar2 tanpa kebenaran ye..semua gambar adalah hak milik HaSue dan bukan hak milik setiap insan..
Setiap komen amat dihargai dan kalau berkesempatan pasti dibalas.. Kalau tak sempat nak balas tu jangan marah yea.. singgah la lagi.. ^_^

Friday, September 4, 2009

Daging Kandar.. lagi!

Yeyy.akhirnya berjaya jugak nak masukkan entry hari nih walaupun dah nak penghujung tarikh dah..hehee
Tadinya takleh nak masuk gambar..mekasih atas sokongan n resQ kawan2 terutama KAK AYU sebab bagi cadangan bernas..hehe..tq kak :)
Jadi sapa2 yang menghadapi masalah cam aku tadi tuh..(option kat atas2 tuh takda masa nak create post)..try tekan ctrl+F5 yer..nih dah boleh dah nih..td asyik2 refresh(F5) jer...masih kuar gitu gak.. tensen tul.hee..
Mekasih banyak eh pada yg membantu..

Ok..nih menu semalam yer..sorilah,malas nak mekap.
Kalo ikutkan ati,nak amik gambo pun malas..hihih..
Nih dah kali ke berapa agaknya masak menu nih.cuma x ditayang amalkan kat sini...
Maklum,berkaitan kari2 nih memang selalu ulang tayang kat umah nih haa...
Resepi femes nih sekali dah sekali tayang dulu..nih tayang balik yer..
Sapa2 lum try,cubalah..sedap nihhh

C n P lagi skali la resepi nih yaa..terima kasih banyak kakasma.
semoga cepat sihat seperti sediakala ye kak :)

Bahan2:
  • 1/2 kg daging
  • 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat maggi
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
  • 1 labu bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • Kulit kayu manis dan bunga lawang
  • sedikit daun kari
  • garam dan perasa

Cara-cara

  1. daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
  2. Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
  3. Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
  4. Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
  5. bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
  6. Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
  7. Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
  8. sesuai dimakan dengan nasi dan roti
Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

4 Komen Di Sini:

maiyah said... [Reply to comment]

salam sue.. nape ntah loading lambat ler tenet nih huhu.. komen ni tak bleh wat pop up window ke.. sambil tunggu ruang komen sambil tu bleh makan nasi kandar tu hehe

HaSue said... [Reply to comment]

K maiyah > wkumsalam kak..bleh jer wat pop up window..tp kalo pop up window,server2 slow cam sue nih lak susah nak loading...cam nak komen kat blog org kan,tiap kali klik jer mesti page load error..kena refresh selalu.. huhu.
sebab tuh ruang komen nih sue letak direct jer..x letak pun verification words..nak cepat masuk komen.heheee...
nanti2 kalo ok sue buat pop up window ye ka..mekasih :)

Sueozana said... [Reply to comment]

Slmlkm.... I suka jguk homepage u la, byk resipi utk i msak esp utk bbuka. Tq n smoga Allah mberkati usaha n amalan u ye..tk care. Colours of life-sue.

minTanG_teLip2 said... [Reply to comment]

xcukE mAm daGem. . . eRr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...